(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zojuist bereikt ons het heugelijke en enigszins historische nieuws – als het niet fake is, en daar ziet het niet naar uit – dat LUXEMBURG de primeur krijgt en als eerste Europese land overgaat tot een legale, gereguleerde en commerciële recreatieve cannabismarkt. Bloody Luxemburg en niet Nederland… troeven ze ons daar eens mooi af qua veelgeroemde Hollandse handelsgeest!

Factchecken en feliciteren

Eerste maar eens de bronnen geven van het nieuws, al is het maar om onszelf in te dekken mocht het onverhoopt tóch niet waar zijn dat Luxemburg funwiet vrijgeeft en we binnenkort met zijn allen wreed ontwaken uit een boze droom.

Maar zowel in het Engels op InternationalHighlife als in het Frans op de website Acute wordt het nieuws gemeld. De oorspronkelijke bron is dan weer het eveneens Engelstalige Luxembourg Times. In eigen land twijfelt Mauro van The Stoned Society – onze eerbiedwaardige columnist inderdaad – wel. De genoemde politieke partijen zouden volgens hem nog maar in de fase van formeren zitten van een nieuw kabinet. Hij bestempelt het bericht als ‘fake news’. Wie er gelijk heeft zal de tijd leren, maar laten we er vanuit gaan dat het nieuws waar is.

*** update – Ook de NOS meldt inmiddels dat Luxemburg recreatieve wiet gaat legaliseren ***

Dus. Dan is het zover. Oprechte felicitaties aan de Luxemburgse politiek, die op een gezamenlijke persconferentie van de regerende coalitiepartners DP, LSAP en De Groenen bekendmaakte dat cannabis zal worden gelegaliseerd.

Commerciële regulering

De legale recreatieve wiet zal ook ‘commercieel gedistribueerd worden’, stelt de nota bene linkse LSAP vice-premier Etienne Schneider tegenover Luxembourg Times.

Volgens de regeringspartijen kunnen alleen Luxemburgers cannabisproducten kopen, en komen er straffen voor iedereen die verkoopt aan minderjarigen en rondom scholen. Uiteraard (want zo gaat het in bijvoorbeeld Colorado en zo ook) wordt de ‘preventie van verslaving deel van het regeringsbeleid’.

Verkoop via coffeeshops

De Luxemburgse nieuwssites melden verder dat komende week de plannen definitief worden gemaakt. Ook zou de historische move het rechtstreekse gevolg zijn van een petitie eerder dit jaar, waarin de bevolking gevraagd werd om steun voor de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik en dat het via coffeeshops in Luxemburg zou moeten worden verkocht. Die petitie haalde genoeg stemmen om in het parlement te worden besproken en daar in dat parlement werd gelijk maar opgeroepen om ‘het Canadese model’ te volgen!

Dus. Als het waar is gaat Luxemburg de Europese geschiedenisboekjes in. Niet Nederland. Of zoals de InternationalHighlife het zo treffend afsluit: ‘Luxembourg would be the first country in the EU to fully legalize cannabis. Others, such as the Netherlands, have merely decriminalized it’.

[foto: Flickr /Nathan Rupert]
(advertenties)