(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis en kanker, het is een nog grotendeels onbekend gebied waarover de meningen behoorlijk verschillen. En als er al wetenschappelijk onderzoek is gedaan, betreft dat meestal laboratoriumtests met petrischaaltjes of op muizen. In Australië hopen wetenschappers nu te bewijzen dat THC wel degelijk kankercellen kan doden, in een proef met levende patiënten met een agressieve vorm van hersenkanker!

Inhaalslag wetenschap met cannabis

Er is binnen (en buiten) de cannabiswereld wellicht geen onderwerp zo omstreden als de claim dat wiet kanker zou kunnen genezen. Aan anekdotisch bewijs geen gebrek, maar aan wetenschappelijk fundament des te meer. Over de oorzaken daarvan zullen we niet uitgebreid uitweiden, dat heeft namelijk ook veel te maken met het cannabisverbod dat decennialang over praktisch de hele wereld gold en dat voor een enorme achterstand in goed gedegen onderzoek heeft geleid.

Inmiddels is de werkelijkheid veranderd en is medicinale cannabis op heel veel plekken wel legaal en dus kan er eindelijk ook eens gas gegeven worden met die onderzoeken, bijvoorbeeld naar de werking van wiet bij kankerpatiënten. En dan niet het bevorderen van de eetlust of pijnbestrijding, maar het genezen van kanker!

Hoge dosis THC bij behandeling hersentumor

Australië, dat nog maar sinds 2016 überhaupt legale medicinale cannabis kent, neemt nu het voortouw met een baanbrekende proef waarbij een cannabismedicijn met een hoge dosis THC erin wordt toegevoegd aan de bestaande behandeling van patiënten met hersenkanker. Het project wordt gefinancierd door het bedrijf BioCeuticals, de grootste leverancier in Australië van therapeutische en voedingssupplementen. De onderneming heeft ook vestigingen in de VS, China en Nieuw-Zeeland.

In laboratoria is in petrischaaltjes al vaker vastgesteld dat cannabis de eigenschap kan hebben om kankercellen te elimineren. Met de klinische proef hopen de wetenschappers nu ook te kunnen vaststellen dat cannabis die kankercellen doodt bij levende menselijke patiënten.

Wiet naast de standaard behandeling

Voor de proef worden maximaal 82 patiënten geworven die lijden aan een agressieve vorm van hersenkanker: glioma. Ofwel mensen die een glioom hebben. Een glioom is een hersentumor die is ontstaan uit de steuncellen van de hersenen. Deze steuncellen heten ook wel glia-cellen. Gliacellen voeden, beschermen en isoleren het hersenweefsel en houden het weefsel op zijn plek. Glioom is de meest voorkomende kwaadaardige primaire hersentumor. Een primaire hersentumor is een hersentumor die ontstaat vanuit de hersenen of hersenvliezen zelf. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 1.100 mensen een glioom.

Kan een hoge dosis THC er bij mensen met hersentumor voor zorgen dat de kankercellen gedood worden en niet meer terugkomen? In Australië nemen ze de proef op de som… [foto: Lifestyle discover/Shutterstock]

De Australische patiënten krijgen drie maanden lang cannabis met een hoog THC-gehalte toegediend, oraal. Ondertussen gaat de standaard behandeling ook gewoon door: radiotherapie en/of chemotherapie.

‘Meer kogels in het geweer’

De onderzoekers hopen dat de cannabis niet alleen de groei van de tumoren afremt en de levenskwaliteit van de patiënten verbetert, maar dat het daadwerkelijk de kankercellen kan doden en een terugkeer ervan kan voorkomen.

“De tumoren zijn moeilijk te behandelen, deels omdat er gemiddeld 100 verschillende type kankercellen in voorkomen”, zegt hersenchirurg en hoofdonderzoeker Michael Sughrue tegen persbureau AAP. “Wij weten dat onze medicijnen op sommigen werken, maar niet op allemaal. Dus we hebben meer kogels nodig in ons geweer eigenlijk.”

Dr Sughrue stond aanvankelijk – zoals zoveel medici – sceptisch tegenover cannabis als behandeling. Totdat een goede vriend van hem een glioom kreeg en die daarna klaarblijkelijk door wiet weer afnam in grootte. Volgens hem staan de patiënten nu in de rij om deel te nemen aan de proef, die onder supervisie van het Endeavour College of Natural Health plaatsvindt.

‘Australië in unieke positie’

Volgens researcher Dr Janet Schloss, die ook bij de klinische cannabisproef is betrokken is Australië een van de weinige ‘medically advanced’ landen waar medicinale cannabis over de hele linie legaal is. Australië is in de unieke positie om de levens van glioma-patiënten over de hele wereld te veranderen, verklaart ze tegenover de website News.com.au.

‘Ik heb op regelmatige basis te maken met mensen die aan kanker lijden en ik constateer dat zij de hoop verliezen. Deze proef betekent alles – niet alleen voor mij maar voor die patiënten.

Naast de genoemde Dr Sughrue helpt ook de wereldwijd befaamde hersenchirurg en voormalige ‘Australiër van het Jaar’ professor Charlie Teo mee om mensen te vinden voor deze baanbrekende wietproef.

[openingsfoto: Shidlovski/Shutterstock]
(advertentie)