(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week werd ie officieel ‘geopend’, de grootste legale (medicinale) wietkwekerij in heel Latijns-Amerika. De historische eer gaat naar Chili, waar de Fundación Daya met vergunning van de regering liefst 7.000 wietplanten teelt. Uiteindelijk moet daar dit voorjaar 1.500 kilo cannabis van geoogst worden!

Zevenduizend (Nederlandse) wietplanten

Afgelopen dinsdag was de officiële inauguratie van de superkwekerij in Colbun, een kleine stad 354 kilometer ten zuiden van Chili’s hoofdstad Santiago. Duizenden wietplanten groeien er in de buitenlucht- bijna zevenduizend om precies te zijn, grotendeels uit Nederlandse genetica – in verschillende groeifasen. Op het Zuid-Amerikaanse continent is het nu zomer, dus men hoopt dit voorjaar (daar najaar dan 😉 de oogst binnen te kunnen halen, anderhalve ton groot.

c-1

Fundación Daya

De non-profit organisatie Fundación Daya, een lobbygroep die pleit voor legalisering van medicinale cannabis, is verantwoordelijk voor de kwekerij in de regio Maule. Voorzitter Ana María Gazmuri is maar wat blij met de plantage: “Het is heel opwindend voor mij om te denken aan al deze wonderbaarlijke planten die hier groeien en hoe zij de kwaliteit van leven gaan verbeteren voor heel veel mensen in dit land.”

c3Hoewel de productie en verkoop van wiet nog steeds illegaal is in Chili, heeft de regering wel het gebruik van cannabis als medicijn gelegitimeerd voor een aantal chronische ziekten. Dit kweekproject wordt dan ook gesteund door de autoriteiten.

Drie wetenschappelijke onderzoeken

Alle wiet – van verschillende soorten trouwens – die er geoogst wordt gaat naar circa 4.000 patiënten in Chili. Gazmuri: “Er gaat ook ruw materiaal naar drie belangrijke klinische onderzoeken. Een wordt uitgevoerd door het Nationale Kankerinstituut, het tweede is voor patiënten die lijden aan medicijn-resistente  epilepsie en wordt uitgevoerd door het San Borja Arriarán Hospital en de derde klinische studie vindt plaats in het Las Higueras Hospital in Talcahuano met mensen die lijden aan niet-kanker gerelateerde chronische pijn.”

Strenge beveiliging

Het enorme wietveld is omringd door twee hekken, waaronder een dat onder stroom staat en wat bedoeld is om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Bewakers van een private beveiligingsfirma bewaken bovendien 24 uur per dag en 7 dagen per week de plantage.

Chileense bevolking voor legale cannabis

Uit een recente onafhankelijke opiniepeiling blijkt dat het Chileense volk massaal voorstander is van het gebruik van cannabis voor medische doeleinden: 86 procent. Daarnaast is 54 procent van de mensen ook voor legalisering van zowel mediwiet als recreatieve wiet…

 

(advertentie)