(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het heeft er alle schijn van dat Costa Rica het volgende Latijns-Amerikaanse land wordt dat cannabis gaat legaliseren. De rechter heeft er namelijk iemand vrijgesproken van de beschuldiging van illegale wietproductie op basis van ‘individuele vrijheden’. Inderdaad, net als eerder in Mexico ook gebeurde…

Amerikaans feestje

Met enige afgunst (gezien ons verleden hier in Nederland) kijken we de laatste jaren naar de wietrevolutie op het Amerikaanse continent. Uruguay, Verenigde Staten, Mexico, Canada, Jamaica, Chili, Columbia, Brazilië… land na land stopt met de war on drugs en gaat over tot legalisering of decriminalisering. Nieuwste volgeling van deze verstandige koers wordt wellicht Costa Rica, waar deze week een historisch vonnis van de rechtbank viel op te tekenen.

Advocaat en cannabisactivist

shutterstock_201860350

De wereld wordt steeds groener, al speelt de cannabisrevolutie zich vooralsnog vooral op het Amerikaanse continent af   [foto: iQoncept/Shutterstock]

Advocaat Mario Alberto Cerdas Salazar stond namelijk terecht op beschuldiging van wiet kweken en verhandelen. Normaal gesproken niet iets waar de rechters in het Latijns-Amerikaanse land mee lachen – zo zat Mario al sinds augustus in voorarrest! – maar in dit geval werd de beklaagde toch vrijgesproken nadat hij een beroep deed op zijn ‘individuele vrijheden’.

Afgelopen zomer was de cannabisactivist opgepakt in zijn woonplaats Alajuela nadat hij zich openlijk uitsprak voor het recht om als individu cannabis te telen en gebruiken om medicinale en gastronomische redenen. De reactie van de autoriteiten was arrestatie en gevangenschap, op beschuldiging van drugshandel.

5.000 joints

De Organismo de Investigación Judicial (zeg maar de FBI van Costa Rica) wilde de advocaat graag aan de hoogste boom zien bengelen. De dienst verklaarde dat ze genoeg wiet bij Mario in beslag hadden genomen om 5.000 joints van te maken. De hoeveelheid werd nogal omfloerst beschreven als “170 planten en bladeren van planten”…

De OIJ moest voor de rechtbank erkennen dat zij geen bewijs had dat de cannabis bestemd was voor commerciële doeleinden. Precies wat Mario zelf ook beweert. Hij werd gearresteerd in zijn eetkamer, waar hij naar eigen zeggen regelmatig geniet van een zelf bereide maaltijd van roerei met cannabissaus.

Persoonlijke vrijheid

Rechter Carolina Leitón ging echter niet mee in de aanpak van de openbaar aanklager. “Ja, het verbouwen van wiet is illegaal. Desalniettemin is het geen misdrijf wanneer het niet gebruikt wordt voor de verkoop.”

En daarmee erkent zij dus het recht op kweken en consumeren van wiet voor persoonlijk gebruik op basis van ‘persoonlijke vrijheden’, precies wat het Hooggerechtshof in Mexico onlangs ook deed bij de zaak van 4 principiële wietkwekers daar…

[openingsfoto: Gustavo Frazao/Shutterstock]
(advertentie)