(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De cannabisrevolutie lijkt Afrika bereikt te hebben. Tot nu toe is het daar niet veel soeps met vrije cannabis, maar in Zambia – waar in januari presidentsverkiezingen zijn – pleit politicus Peter Sinkamba van de Groene Partij voor legalisering van marihuana. Dat is namelijk veel beter voor het land dan de allesverwoestende kopermijnbouw!

Tientallen jaren al wordt het prachtige landschap van Zambia verkracht door mijnbouwbedrijven die er met grof geweld koper uit de bodem halen. De inwoners van het land profiteren daar niet bijster veel van, alle reden dus voor presidentskandidaat Peter Sinkamba (openingsfoto) van The Green Party om voor een radicale koerswijziging te pleiten: massaal cannabis gaan verbouwen in plaats van koper te delven!

Koperwinning vernielt milieu Zambia

Zo ziet het mooie Zambiaanse landschap eruit als de koperindustrie er mee aan de slag gaat...

Zo ziet het mooie Zambiaanse landschap eruit als de koperindustrie er mee aan de slag gaat…

De Zambianen gaan naar de stembus om een opvolger te kiezen voor de overleden president Michael Sata, die op 28 oktober overleed aan een niet nader bekend gemaakte ziekte in Londen. Sinkamba staat in zijn land bekend als een leidende milieuactivist en hij strijd met name tegen de grote koperbedrijven. Zijn plan om cannabis te legaliseren is vrij uniek in het conservatieve land, maar de Groene-kandidaat denkt dat er miljarden dollars mee te verdienen zijn. Zijn idee is om medicinale cannabis te legaliseren en als dat gebeurt is Zambia het eerste land in Afrika dat dit doet. En wat ze zelf niet nodig hebben van de oogst kan naar het buitenland worden geëxporteerd. Sinkamba’s inzet is helder: meer variatie in de economie van Zambia aanbrengen en tegelijk beginnen met het opruimen en herstellen van de milieuschade waarmee het land kampt door de intensieve kopermijnbouw.

Lange tijd bracht dat koper redelijk veel welvaart voor Zambia, maar sinds de late jaren negentig dalen de prijzen flink en lag het inkomen op het laagste niveau sinds de onafhankelijkheid in 1964. Na die dip herstelde de markt zich weer en in 2012 werd er alweer voor 7,8 miljard euro aan koper geëxporteerd! Daarmee is dat spul goed voor liefst 70 procent van de totale exportmarkt van Zambia. Maar veel Zambianen zijn niet meer happy met die afhankelijkheid van koper. Lokale gemeenschappen lijden onder milieuproblemen zoals giftige dioxide-uitstoot van de mijnen. Als het aan Sinkamba ligt krijgt landbouw dus de voorkeur boven mijnbouw. “Historisch gezien zijn wij een volkje dat een hoop wiet geconsumeerd heeft”, zegt de politicus in een interview. “Cannabis wordt massaal verbouwd in het hele land – voor de zwarte markt… dus wat wij zeggen is: kom uit de kast en legaliseer het!”

Zambia goed voor 10% wereldmarkt wiet

En enige gezonde cannabisambitie kan deze man niet ontzegd worden. Hij denkt namelijk dat Zambia 10 procent van de wereldmarkt voor cannabis kan veroveren! En dan hebben we het niet over pinda’s, want de Verenigde Naties schatten in 2005 al dat die globale cannabismarkt goed is voor 140 miljard dollar per jaar. En als Sinkamba gelijk heeft is wiet daarmee ook lucratiever zelfs dan de koperwinning 🙂 Nu is deze politicus niet direct de grote favoriet bij de presidentsverkiezingen, maar zijn boodschap slaat wel alvast heel goed aan bij de jonge en gedesillusioneerde kiezers. “Wanneer we naar de trend in de wereld kijken”, zegt Sinkamba, “zie je dat de wereld beweegt richting legalisering  van marihuana. Maar wij willen niet de laatste zijn, wij willen bij de eerste horen!”

(advertentie)