(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als ze bij het fameuze restaurant De Librije in Zwolle na het heengaan van hun grote roerganger Jonnie Boer niet meer weten hoe ze hun Michelin-sterren moeten behouden, is dit wellicht een oplossing. Lazy Bear, een restaurant in San Francisco met twee Michelin-sterren, werkt samen met de cannabis breeders van Sonoma Hills Farm aan een exclusieve ‘culinaire’ wietsoort met de naam Lazy Bear Reserve.

Craft cannabis joins Michelin restaurant

De samenwerking is waarschijnlijk de eerste in zijn soort tussen een wietkwekerij en een verfijnd restaurant, meldt de San Francisco Standard  in een artikel met de geweldige titel ‘Michelin-level weed? Two-starred Lazy Bear just blazed its own strain‘.

Volgens de krant zoekt het restaurant ‘een nieuwe grens op’ met deze stunt. Dat doen ze dan door samen te werken met de Sonoma Hills Farm‘a premium craft cannabis farm and organic culinary garden’ – uit Californië.

Samen kwamen ze uiteindelijk uit bij de ‘op maat gemaakte cannabissoort’ Lazy Bear Reserve. Chef-kok David Barzelay spreekt over “een eerste samenwerking in zijn soort”. Ze noemen het geen amuse voordat je gaat zitten voor een proeverij-menu, maar een ‘sociaal tonicum’ – a way to bring Michelin-level chill to your next dinner party.

Humboldt Seed Company helpt bij creëren eigen wietsoort

Barzelay en zakenpartner Colleen Booth hebben drie jaar lang gezocht naar de perfecte soort – wat cannabismensen een pheno hunt (het ‘jagen’ ofwel zoeken naar fenotypen) noemen.

“Het proces omvatte het planten, kweken en vervolgens testen (en nee, dat betekent niet altijd roken) van duizenden soorten om er een te vinden die aan hun visie voldeed”, aldus de San Francisco Standard.

Beide partijen wilden een wietje dat de essentie van Noord-Californië uitstraalde, als aanvulling op de ingrediënten die vaak op het Lazy Bear proefmenu staan. En ze wilden dat het niet alleen naar Meyer lemon en sequoia’s zou ruiken, maar ook zo zou smaken!

Toen de honderden zaden in de catalogus van Sonoma Hills Farm niet leverden wat ze wilden, schakelde men een derde partner in, Humboldt Seed Company, voor hulp bij het kweken van hun eigen cannabiszaden.

Sativa strain moet een ‘sociale high’ opwekken

Het eindproduct biedt volgens de bedenkers aroma’s zoals wilde Californische laurier, sequoia en douglas spar. Ze kozen specifiek voor een sativa soort, die bekend staat om zijn opwekkende effecten, in de hoop dat het een “sociale high zou geven, iets dat opbeurend en energiek was”, aldus chef-kok Barzelay.

Ondanks het feit dat cannabis legaal is in Californië, heerst er nog steeds een groot stigma rond het roken, en al helemaal in een eetgelegenheid. “Ik denk dat het komt door de angst: ‘Wat zal Michelin hiervan vinden? Ondermijnt dit de waardigheid van een restaurant dat in veel opzichten heel serieus is?” verklaart Barzelay.

‘De pre-rolls bieden een zachte rook met subtiele hout- en citrustonen die overgaan in een ontspannen high met een vol lichaam’

Goed voor de natuur is goed voor de mens

Beide restauranteigenaren consumeren zelf af en toe cannabis. “David is meer een vaper, ik ben een bloemenmens”, zegt Booth. Maar persoonlijke interesse was niét de aanleiding voor het idee. De samenwerking kwam tot stand nadat de partners hoorden over de praktijken van de Sonoma Hills Farm.

Deze wietteler in het historische cannabishart in het noorden van de staat Californië werkt met regeneratieve en biologische landbouwtechnieken, zoals het roteren van bodemintensieve cannabis met wilde bloemen en favabonen (tuinbonen) die het land nieuw leven inblazen.

De kwekerij ligt in de Petaluma Gap ongeveer 45 kilometer ten noorden van San Francisco en kweekt haar cannabis in de grond, onder direct zonlicht – beide zijn zeldzaam in de industrie – met behulp van water uit bronnen gevoed door de Stemple Creek Watershed.

“Het is een kwekerij die hun wiet behandelt zoals onze favoriete groentenkwekerijen de andere ingrediënten behandelen die we bij Lazy Bear gebruiken”, zegt Barzelay. “We zouden dit met niemand anders hebben gedaan.”

Het moet niet, maar het kan en mag wel – graag zelfs

Helaas kun je de exclusieve Lazy Bear Reserve niet in het 2-sterren restaurant zelf nuttigen. Omdat Lazy Bear geen gelicentieerde dispensary is, kunnen gasten het product ook niet in het restaurant kopen, maar toppen en pre-rolls zijn wel verkrijgbaar bij diverse wietwinkels in de Bay Area.

Een daarvan is de San Pancho Cannabis Club by OFL, gunstig gelegen aan de overkant van de straat 😜

“We zeggen niet dat je dit móet roken voordat je bij Lazy Bear komt eten”, zegt chef-kok Barzelay. “Maar”, vult zijn partner Booth aan: “De juiste cannabissoort is als het zout in je eten. Het verheft het!”

(advertentie)