(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar onze geliefde overheid wel. En helemaal wanneer het om cannabis gaat. Of om bij growshops in beslag genomen spullen, die deze week opnieuw doodleuk door belastingambtenaren zijn geveild!

Een recidivist. Zo noem je een crimineel die opnieuw de fout in gaat. Vanaf nu mogen wij de Nederlandse overheid – in dit geval vertegenwoordigd door De Belastingdienst – zo noemen wanneer we over het (door)verkopen van in beslag genomen growshop-spullen gaat. Want NRC Handelsblad meldt woensdag dat de staat opnieuw kweekspullen bij opbod verkoopt via veilinghuis BVA Auctions! Voor de goede orde: de goederen zijn eerder bij een inval in een growshop afgepakt.

De growshopwet

shop-1

Wie onderhand nog een touw aan het Nederlandse wietbeleid kan vastknopen die mag het zeggen…

Eerder dit jaar gebeurde dit ook al, en toen bazelde de in verlegenheid gebrachte staat nog dat het een misverstand was dat nooit meer zou gebeuren. Koud een zomertje verder is het dus alweer prijs, op de veiling van De Belastingdienst in Zwolle. Onder de noemer ‘Tuinbouwmaterialen te Zwolle’ zijn daar begin deze week o.a. vloeibare meststoffen, koolstoffilters, ventilatorboxen en droogrekken per opbod verkocht. Toch raar wanneer je bedenkt dat dezelfde overheid deze spullen verbiedt sinds 1 maart, of althans jacht maakt op deze spullen omdat ze voor de wietteelt zouden (kunnen) worden gebruikt…

Wel of geen hennepteelt…

Het grappige is dat een woordvoerder van de fiscus nu over deze spullen uit de growshop zegt dat ze (we citeren NRC:) “niet specifiek te koppelen zijn aan hennepteelt omdat zij overal verkocht worden”. Als voorbeeld geeft hij dan plantenvoedig die je ook bij het tuincentrum en online kan kopen en die “dus geen directe link met hennepteelt hebben”.

Advocaat Frank Van Ardenne – die de Brabantse groothandel verdedigt waar een deel van de geveilde spullen in beslag is genomen – valt bijna uit zijn stoel van verbazing. “Bij een politie-inval in april is juist zijn hele inboedel met identieke artikelen in beslag genomen omdat verkoop wél in strijd zou zijn met de nieuwe Opiumwet”, zegt hij in NRC Handelsblad hierover.

“Volstrekte willekeur”

Ook andere deskundigen gebruiken stevige termen om het (wan)beleid van de overheid te veroordelen. De bekende cannabisadvocaat André Beckers bijvoorbeeld: “Hoe kan De Belastingdienst dit nu in hemelsnaam doen?” En ook hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer bezigt termen als “bizar” en “volstrekte willekeur”. “Helderheid in het wietbeleid ontbreekt al jaren”, oordeelt hij over het wietbeleid van Nederland…

 

(advertentie)