- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Hennep houdt kunstgrotten India in tact
Hennep en cannabis zijn al sinds 5.000 voor Christus bekend in India. Nu blijkt dat dankzij een mengsel van klei, leem en vooral hennep de kostbare kunstwerken in de wereldberoemde Ellora Caves goed bewaard zijn gebleven, in tegenstelling tot kunst in grotten waar geen hennep werd gebruikt!
Religieuze grotten
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat de kunstenaars in vervlogen Indiase tijden stoned waren toen ze de ingewikkelde schilderingen maakten en tekeningen krasten in de grotten van Ellora. De grotten liggen op 30 kilometer van de stad Aurangabad in de provincie Maharashtra. Ze zijn tussen de 6e en 11e eeuw uitgehakt in de Charanandri heuvels, met tempels en gebouwen in de 34 structuren die zijn opgedragen aan de 3 grote religies in India: boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme.Insecten
De kunstwerken zijn van groot historisch belang, en getuigen van een periode in de geschiedenis dat de 3 religies vreedzaam naast elkaar bestonden (kom daar nu nog maar eens om). Naar nu blijkt is er vijftienhonderd jaar geleden een mix van hennep, klei en leem gebruikt om de grotschilderijen te preserveren!
De oude Indiërs wisten blijkbaar al dat je op die manier de luchtvochtigheid kan reguleren en dat je er insecten mee op afstand houdt. En het is vooral de cannabis die dit laatste doet, want in de nabijgelegen en oudere grotten van Ajanta zijn de kunstschatten door insecten aangevreten en daar is dan ook geen hennep gebruikt…
Met dank aan hennep
“Het gebruik van hennep heeft de grotten en het merendeel van de schilderijen intact gehouden in deze Unesco World Heritage plek uit de zesde eeuw”, stelt het onderzoek van archeoloog Rajdeo Singh en wetenschappers van de Dr Babasaheb Ambedkar Marathwada University dat in het wetenschappelijk tijdschrift Current Science is gepubliceerd.
De onderzoekers verzamelden samples van de ‘cement’ uit grot 12 van het historische complex en isoleerden cannabis sativa – ook wel ganja genoemd – die ze daarna onder de microscoop verder onderzochten. Ook met andere technieken werd vastgesteld dat er cannabis in het bouwmateriaal zat verwerkt.
‘Vredige omgeving’
Dr. Singh zegt tegen de krant Times of India: “In de sample die we uit de Ellora grot hebben gehaald vonden we 10 procent cannabis sativa in de mix van modder en klei. Dit is de reden waarom er geen insectenactiviteit is gevonden in Ellora.” En dat het echt om wiet gaat, blijkt wel uit het feit dat er “vermorzelde scheuten, delen van bladeren en een enkele top” zijn aangetroffen.
Behalve voor de vochtregulatie en insectenbestrijding werd cannabis/hennep ook gebruikt om het pleisterwerk extra stevig te maken. Volgens de studie had de henneplaag ook de eigenschap om hitte op te slaan, was het vuurbestendig en absorbeerde jet tot 90 procent van geluid. Daardoor werd er “een vredige omgeving voor de monniken gecreëerd” in Ellora Caves.
[openingsfoto: Tereshchenko Dmitry/Shutterstock]
(advertentie)