(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het vonnis is net niet 100% halleluja zoals recent bij medicinale cannabiskweker Rudolf Hillebrand in Amsterdam – volledige vrijgespraak – maar toch. Een man die voor zijn zieke vrouw 22 wietplanten kweekte en 1 kilo wiet in huis had, komt daar met een voorwaardelijke geldboete vanaf…

Als medicijn en niet voor het geld

Het wordt al met al steeds duidelijker dat de rechters in Nederland wietkwekers niet zomaar meer met 1 hamerslag veroordelen omdat het openbaar Ministerie dat op grond van de veertig jaar oude Opiumwet eist. Zeker wanneer er niet voor het geld wiet wordt geteeld, maar voor de gezondheid – als eigen medicijn dus – neigt de rechter steeds vaker naar een goedkeuring of op zijn minst pardon.

Zo ook bij de 43-jarige man uit Valthermond, een dorpje in de gemeente Borger-Odoorn, in het zuidoosten van de provincie Drenthe.

Wiet kweken voor medicinale thee

shutterstock_101098534

Wanneer je in Nederland wiet kweekt zonder commerciële bedoelingen en voor persoonlijk (medicinaal) gebruik kan je steeds vaker op begrip van de rechterlijke macht rekenen… [beeld: picturepartners/Shutterstock]

Bij de politierechter afgelopen vrijdag draaide hij er ook geenszins omheen: “Ik kweekte wiet voor mijn zieke vrouw.”

De partner van de wietkweker, die twee jaar geleden tegen de lamp liep toen de politie zijn plantage met 22 dames ontdekte in een schuurtje bij zijn huis aan het Noorderdiep, lijdt aan reuma en heeft psychische problemen. Medicijnen en therapie helpen niks, alleen cannabis biedt soelaas volgens de man. “Ik deed het niet uit winstbejag, verkopen was absoluut niet de bedoeling. Wiet is eigenlijk het enige wat haar verlichting biedt.”

Verlichting die dan werd opgediend in de vorm van wietthee…

Werkstraf en huisuitzetting

Maar zo makkelijk kom je er in Nederland natuurlijk niet vanaf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Omdat er ongeveer 1 kilo wiet lag te drogen – 14 van de 22 dames waren al geknipt en geschoren toen de politie aanbelde – zou de man een werkstraf van 40 uur moeten volbrengen. En nog erger: omdat er een wietkwekerij was gevonden moest hij met zijn zieke vrouw en al het huis uit!

Rechter toont begrip voor omstandigheden

Dat laatste kon gelukkig worden voorkomen doordat de burgemeester persoonlijk de uitzetting terugdraaide. En de politierechter in Assen blijkt ook begrip te tonen voor de situatie van de man. Weliswaar wordt hij op zijn vingers getikt omdat hij meer dan het gedoogde aantal van 5 planten had – “U zat daar flink boven en hebt de spelregels overtreden” – maar “gezien de omstandigheden” blijft het bij een waarschuwing.

Ofwel een voorwaardelijke geldboete van 500 euro en geen (werk)straf.

[openingsfoto: william casey/Shutterstock]

 

(advertentie)