(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een groot Israëlisch onderzoek – meer dan vijfduizend wetenschappelijke artikelen van over de hele wereld zijn bestudeerd – bevestigt dat het legaliseren van medicinale cannabis niet leidt tot meer recreatief wietgebruik en/of criminaliteit. En dat is wel een vaak gebruikt argument van tegenstanders van cannabis…

Na datavergelijking van de 5.567 wetenschappelijke artikelen durft de Universiteit van Haifa het wel aan: de legalisering van medicinale cannabis leidt niet tot een verhoging in het recreatieve gebruik van wiet.

Israël voorloper met mediwiet

Voor de duidelijkheid: Israël loopt voorop als het gaat om mediwiet – met 22.000 geregistreerde patiënten – maar funwiet is er nog steeds verboden. Afgelopen dinsdag maakte Dr. Sharon Sznitman, hoogleraar publieke gezondheid aan de universiteit, de resultaten van haar grootschalige literatuuronderzoek bekend. Het onderzoek is onlangs ook gepubliceerd in the International Journal of Drug Policy.

i-1Hoewel er dus geen sprake is van meer blowen voor de lol wanneer medicinale wiet legaal is, geldt dat volgens de wetenschapper wel wanneer er tegelijk ook een sterke vercommercialisering te zien is. Daarvan is in Israel echter geen sprake, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar wel volop reclame wordt gemaakt – van tv-spotjes tot billboards langs de weg – voor (medicinale) cannabis.

Bezorgdheid is bewezen ongegrond

Snitzman stelt – niet verrassend – vast dat marihuana de meest gebruikte drug is onder de verboden middelen. Haar thuisland is een voorloper op het gebied van medicinale cannabis onder landen die wiet toestaan als medicijn (bijvoorbeeld pijnbestrijding) bij serieuze aandoeningen. “Maar tegelijkertijd is er groeiende bezorgdheid dat de legalisering van medicinale cannabis de volksgezondheid en veiligheid kan aantasten, en tot schade kan leiden als meer recreatief wietgebruik en hogere criminaliteitscijfers.”

Maar die angst is dus zo goed als totaal ongegrond blijkt na het doorspitten van 5.567 wetenschappelijke artikelen. 24 daarvan waren peer-reviewed én hadden volledig betrekking op de bovenstaande vraag. Doctoraal-student Yuval Zolotov hielp Dr. Sznitman en concludeert na een brede analyse en vergelijking van de onderzoeksmethodiek: “Je kan een diepgravend en exact beeld schetsen van de realiteit van de effecten van legalisering van medicinale cannabis.”

Wel gevaar door vercommercialisering

i-2Met andere woorden: de veel gebruikte argumenten van tegenstanders van legalisering over de invloed van legale mediwiet – zoals een toename van funblowen en criminaliteit – “missen een wetenschappelijke basis”schrijven beide wetenschappers. Veel van de onderzoeken die de Israëliërs hebben geanalyseerd leveren geen enkel bewijs dat er na legalisering van medicinale wiet meer geblowd wordt voor de lol. Maar wanneer die legalisering vergezeld gaat van vercommercialisering – zoals reclame en de productie van andere producten met cannabis zoals koekjes en snoepjes – bestaat er enig bewijs dar het illegale wietgebruik stijgt.

Criminaliteit stijgt niet

Voor de stelling dat legalisering van mediwiet zou leiden tot een stijging van de criminaliteit bestaat simpelweg geen spatje bewijs in de duizenden wetenschappelijke onderzoeken. Wat betreft de angst dat het toestaan van medicinaal cannabisgebruik de zwarte markt voor wiet versterkt, is er geen eenduidig bewijs. De onderzoekers suggereren hiernaar meer onderzoek te verrichten…

Net als tabak en alcohol…

“De wereldwijde trend is dat medicinale cannabis gelegaliseerd wordt”, concluderen de onderzoekers uit Israël, “en dat vereist de aandacht van wetenschappers om tot sterke conclusies te komen wat betreft de effecten op volksgezondheid en veiligheid. We weten uit onderzoeken in het verleden naar sigaretten en alcohol dat vercommercialisering  – en niet legalisering – leidt tot verhoogd gebruik.”

 

(advertentie)