- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
Allemaal naar Leeuwarden voor Doede!
Het wordt 15 oktober druk in Leeuwarden, voorspelt Derrick Bergman van het VOC. Uit het hele land komen sympathisanten naar de Friese hoofdstad voor het hoger beroep van Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong. Eerder deze week belichtte collega-columnist Mr. Veldman de juridische kant, vandaag staat Doede als (bijzonder) mens/wietkweker centraal.
Uniek in Nederland
Er staat dan ook veel op het spel: vorig jaar veroordeelde de rechtbank Doede onder meer tot een ontnemingsvordering van ruim 220.000 euro. Als Doede dat megabedrag echt moet betalen, raken hij en zijn vrouw Kicky de boerderij kwijt waar ze al 45 jaar wonen.
Doede is uniek in Nederland. Zijn advocaat Tjalling van der Goot vergeleek hem in de rechtbank eens met een inbreker die zijn visitekaartje achterlaat. Volledige transparantie. Want het gaat hem op het principe. Als coffeeshops cannabis mogen verkopen, dan zal iemand die cannabis moeten telen. Een beleid dat verkoop toestaat maar teelt verbiedt is hypocriet, cosmetisch en onhoudbaar.
Maaiveld
In de woorden van Tjalling van der Goot: ‘Kun je de man, die de cosmetische wetgeving en het cosmetische beleid aan de kaak stelt, kun je die man als redelijk handelend lid van het Openbaar Ministerie vervolgen? Is daarmee een beschermd belang gediend? Ik zou zeggen: integendeel. Doede de Jong verdient lof voor zijn moed. Hij durft zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Hij durft met het telen van plantjes de discussie over het in zijn ogen wankelmoedige cannabisbeleid aan te vallen. En hij zegt: het OM had mij niet moeten en mogen vervolgen.’
Maar dat heeft het OM dus wel gedaan. Sterker: het doel van de missie lijkt te zijn Doede volledig te ruïneren en zo het zwijgen op te leggen. Iedereen die Doede kent weet dat hij in zijn hele leven nog geen fractie van die 220.000 euro aan zijn plantjes heeft verdiend. De “berekening” van het OM wemelt van de foute aannames, opgeblazen extrapolaties en totaal fictieve schattingen.
Doede blijft hennepplanten kweken en is daar heel open over tegen de buitenwereld, terwijl justitie er alles aan doet om het kweken van wiet in een kwaad daglicht te stellen
Doede vormt namelijk een groot gevaar. Niet voor de veiligheid of zijn omgeving, maar voor de beeldvorming. In haar nieuwe boek ‘De wietindustrie’ schrijft Nicole Maalsté over een politiecongres in 2013. Politie-onderzoeker Edgar van der Torre vertelt daar ‘dat woordvoerders van de wietindustrie die goed overkomen in de media een gevaar vormen voor de beeldvorming’. Van der Torre: ‘Zij zorgen ervoor dat de politieacties in een negatief daglicht worden geplaatst.’ Als voorbeelden noemt hij de Maastrichtse coffeeshopondernemer Marc Josemans en Doede de Jong.
Spelregels
Een paar pagina’s verder schrijft Maalsté: ‘Terugkijkend op het ‘dossier De Jong’ vragen we ons af waarom juist hij zo hard is aangepakt. Hij is toch niet de grote crimineel naar wie justitie op jacht is? Bij het gedoogbeleid lijken een paar ongeschreven regels te horen. Een van die spelregels is dat je je gedeisd houdt als je wordt gedoogd. Je moet als coffeeshop of kweker vooral niet alle aandacht op je vestigen. De Jong stelt zich te provocerend op. Hij blijft hennepplanten kweken en is daar heel open over tegen de buitenwereld, terwijl justitie er alles aan doet om het kweken van wiet in een kwaad daglicht te stellen.’
Zorg dat je erbij bent!
Een betrokken burger die kritiek heeft op de overheid wordt dus door die overheid geruïneerd, een fenomeen dat we vooral kennen van dictatoriale regimes. Dat dit in Nederland gebeurt is een schandaal dat op alle voorpagina’s zou moeten staan. Daarom is het belangrijk dat er donderdag veel mensen naar Leeuwarden komen.
Het Paleis van Justitie zit op het Wilhelminaplein 1, de zaak begint om 14.30 uur. Na afloop verzamelen bij coffeeshop De Os in de Korfmakersstraat. Steun Doede en zorg dat je erbij bent!