(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat gaat het nieuwe jaar brengen voor de cannabiswereld? VOC-voorzitter Derrick Bergman kijkt koffiedik in zijn glazen bong en waagt zich aan 12 wietvoorspellingen, netjes eentje per maand, die er zijn mogen…

 

Januari

Het derde proces tegen Trekt Uw Plant, de oudste cannabis social club van België, eindigt in volledige vrijspraak voor alle 21 leden. Nu TUP voor de derde keer is vrijgesproken, moet de Belgische regering de regelgeving rond cannabis aanpassen. De club krijgt er na de rechtszaak honderden nieuwe leden bij.

Februari

In Den Haag presenteert het VOC haar vijfde bidbook, met op het omslag de Canadese premier Justin Trudeau. Tijdens de persconferentie wordt ook een campagne en website over veilig thuis kweken gelanceerd.

Maart

Bij de Provinciale Statenverkiezingen verliest het kabinet haar meerderheid in de Eerste Kamer. Tegelijk ontstaat een meerderheid voor de wietwet van D66. In de laatste week van maart maakt Theresa May bekend dat de Brexit voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Cannabis wordt legaal in New Jersey. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert cannabis te verwijderen uit de internationale drugsverdragen.

April

In de Eerste Kamer verdedigt Vera Bergkamp met verve haar wietwet, aangevuld met amendementen over thuisteelt en volledige legalisering als einddoel van het beleid. Het kabinet beraadt zich, nu de wietwet ook door de Eerste Kamer heen is. Justitieminister Grapperhaus verklaart in Nieuwsuur dat “cannabis niet normaal is”.

Mei

Bij de Europese verkiezingen op 23 mei en bij de Belgische verkiezingen drie dagen later komen de verschillende Groene partijen als grote winnaars uit de bus. De Europese Groenen worden de tweede fractie in het Europees Parlement. In België nemen Groen en Ecolo het voortouw in de kabinetsformatie, die in recordtempo tot een nieuwe regering leidt. In het regeerakkoord is opgenomen dat België, net als Luxemburg, zowel medicinale als recreatieve cannabis volledig gaat legaliseren.

Juni

In het Amsterdamse Flevopark ontstaat een spontaan volksfeest met honderden cannabisliefhebbers uit binnen- en buitenland die niet mee hebben gekregen dat er in het park geen Cannabis Bevrijdingsdag meer wordt georganiseerd. Minister Grapperhaus treedt af, nadat duidelijk wordt dat een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen hem zal steunen. Grapperhaus heeft de Kamer te laat en onvolledig geïnformeerd over zijn contacten met een aantal grote Canadese cannabisbedrijven.

Wordt 2019 het jaar waarin België, Luxemburg, Griekenland én Nederland wiet gaan legaliseren? [beeld: Design Blink/Shutterstock]

Juli

Na een zoveelste kabinetscrisis gooit Rutte de handdoek in de ring en biedt zijn ontslag aan de koning aan, vlak voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Nederland kan weer naar de stembus, in oktober. Cannabis wordt legaal in New York, burgemeester Bill de Blasio haalt de wereldpers door met zijn vrouw en oudste zoon Dante een joint te delen voor het oog van de camera’s.

Augustus

De Griekse premier Tsipras steekt zijn Luxemburgse collega de loef af. Griekenland legaliseert per 1 september zowel medicinale als recreatieve cannabis. De legale cannabisindustrie zal Griekenland eindelijk uit de financiële misère helpen, verklaart een breed grijnzende Tsipras tegen CNN.

September

Coca-Cola investeert ruim vijf miljard in Aurora. Pieter Tops en Jan Tromp presenteren hun onderzoeksrapport naar de harddrugsmarkt in Amsterdam. “Wij schatten dat er zo’n 35 miljard euro omgaat in de harddrugs sector”, meldt Tops in het NOS Journaal, “zeker een kwart van de inwoners van Amsterdam is er direct of indirect bij betrokken”.

Oktober

Voor het eerst sinds 2007 vindt er in Nederland weer een wietbeurs plaats. Bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt GroenLinks de grootste partij van Nederland. Wierd Duk emigreert naar Brazilië. Raphael Mechoulam wint de Nobelprijs voor de geneeskunde voor zijn onderzoek naar cannabis en cannabinoïden.

November

Cannabis wordt legaal in Luxemburg. Mark Rutte volgt Jean-Claude Juncker op als voorzitter van de Europese Commissie. In zijn eerste persconferentie noemt hij Europa “een keigaaf continent”. Donald Trump verklaart in een serie tweets dat de war on drugs een “total disaster” is en dat de VS zich terug trekken uit de drugsverdragen van de Verenigde Naties. “You have to legalize drugs to win that war”, aldus Trump, “it’s the only answer”.

December

Het eerste kabinet Klaver staat op het bordes van paleis Noordeinde, met twee vrouwelijke vicepremiers: Marianne Thieme en Lilian Marijnissen. In het regeerakkoord staat dat het kabinet gezien de internationale ontwikkelingen heeft besloten zelf een integrale cannabiswet te maken. In deze legaliseringswet zullen alle aspecten worden meegenomen, van thuisteelt tot edibles en van industriële hennep tot concentraten.

[openingsfoto:  content_creator/Shutterstock]
(advertenties)