(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe langer we hier in Europa wachten met het reguleren van de wiet(teelt) hoe harder ze ons uitlachen aan de andere kant van de oceaan. Van consument en cannabisbranche tot en met justitie en belastingdienst, en daardoor uiteindelijk ook de ‘gewone burger’. Kijk maar eens naar Alaska, zelfs in die zeer dunbevolkte staat is de 8 maanden oude legalisering een succesverhaal.

Acht maanden legale recreatieve wietverkoop

Hoewel zo Republikeins als het achterste van Arnold Schwarzenegger stemde de (schaarse) bevolking van Amerika’s noordelijkste staat Alaska al in 2014 voor het vrijgeven van de productie en verkoop van recreatieve wiet. Zoals gewoonlijk duurde het daarna nog wel enige tijd voordat de praktijk de wil van de kiezers had ingehaald, maar sinds acht maanden is het toch daadwerkelijk zover.

En net als eerder in Colorado, Washington state en Oregon is de legalisering ook hier succesvol, ondanks de nodige problemen met de uiteindelijke wetgeving (ze wilden er eerst namelijk coffeeshops waar je zou mogen blowen maar dat ging helaas niet door) en de beroerde aanvoer van wiet.

Sinds oktober verkopen de dispensaries in Alaska recreatieve wiet… [beeld: Trybex/Shutterstock]

131 kilo wiet verkocht

En toch zorgde de legale cannabisbranche in die eerste acht moeizame maanden sinds oktober vorig jaar al voor een belastingopbrengst van meer dan 1 miljoen dollar. Dat lijkt misschien weinig, maar bedenk je wel dat er in heel de staat Alaska – 1,7 miljoen vierkante kilometer groot – net zoveel mensen wonen als in Amsterdam: driekwart miljoen mensen. Tot nu toe hebben de retail stores via ‘state farms’ slechts 131 kilo wiet weten te scoren, waarbij de stad Fairbanks koploper is in het verkopen ervan.

Wachten op de buitenwiet

Natuurlijk, de aanvankelijke schatting van het Department of Revenue was 2 miljoen dollar, maar dat heeft dus alles te maken met de beroerde aanvoer tot dusver. Het wachten is volgens de rekenmeesters vooral op de eerste buitenwietoogst in Alaska, die gaat na de zomer zorgen voor een veel betere bevoorrading van de dispensaries. Import van wiet van buiten de staat is namelijk verboden door de federale wetgeving.

Nee, de toekomst van cannabis is legaal. Dat hoef je die Noord-Amerikanen allemaal niet meer uit te leggen…

[openingsfoto:  Ingo70/Shutterstock]
(advertentie)