(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In huize Wietman verloopt de start van een nieuwe kweekronde even wat langzamer dan je gewend bent. Omdat enkele nieuwe zaailingen uitvielen, moest Willie nieuwe wietzaden laten ontkiemen, en die hebben wat in te halen. Om de eerste levensfase van zijn wietplanten nog wat beter onder de knie te krijgen, oefent Willie met hennepzaad, en drie verschillende soorten kiempluggen.

Het is groei week 7 voor de twee oudste Mohammeds in de CNNBS G-Kit XL. Deze twee dames zijn eigenlijk wel klaar voor de bloei, alleen hun kleine zusjes nog niet want die zijn helaas pas vier weken later geboren. Deze Mohammeds lopen daardoor wat achter met de groei, en dus ga ik wat langer door op 18/6.
Ik heb besloten om sowieso tot woensdag door te gaan met groeien en dus ook het 18/6 lichtschema. Om er nu wat meer vaart achter te zetten heb ik de 315 Watt CMH op vol vermogen staan.

Om het verschil in formaat (tussen de twee grote en de drie kleine Mohammeds) te verkleinen, heb ik de grote dames vorige week een beetje bijgesnoeid. Ze zijn er goed van hersteld; de achterste heeft mooie nieuwe groene uitlopers. Ze heeft een hoogte van 32 centimeter en de afstand tot de lamp is 24 centimeter.

De tweede plant die ik vorige week bijknipte, heeft een vergroeiing aan de stengel. Nadat ik vorige week alles bij die vergroeiing had weggeknipt, is er toch weer het een en ander terug gegroeid. Dit heb ik meteen weer weggeknipt. Ook bij deze plant zijn de nieuwe uitlopers mooi groen; ze is 27 centimeter hoog. Beide Mohammeds geef ik nog steeds alleen water, zo’n 500 milliliter per twee dagen.

Dan zijn de kleine nieuwkomers aan de beurt. Deze groeien wel, maar nog steeds niet zo snel. De buitenste twee zijn 9 en 8 centimeter hoog. Met de middelste gaat het nog minder snel, deze heeft een hoogte van maar 6 centimeter. Omdat met name deze dame zo klein is, wil ik de groeistand nog een paar dagen aanhouden.

De kleine Mohammeds krijgen 100 tot 150 milliliter water per twee dagen. De eerstvolgende bewatering ga ik weer met voeding aan de gang. Ik zal dan weer starten met week één van het voedingsschema van plagron. Ik ben straks wel benieuwd of er verschil in opbrengst is tussen de Mohammeds met een lange groeiperiode en die met een korte. Het is voor mij de eerste keer dat ik een groeiperiode langer dan drie weken laat duren.

Bijscholing met hennepzaad

De Mohammed die hier op kokos in mijn kweekkast met verhogingsset stond heb ik eruit gehaald. Volgens de time lapse leefde het plantje nog wel maar herstelde het niet. Dus helaas: het oude eruit en het nieuwe er weer in, en aan de slag met de ‘bijscholing’ met hennepzaad.

De eerste uitgekomen hennepzaadjes heb ik in kokospluggen gestopt. De andere zaadjes die een paar dagen later uitkwamen, heb ik in steenwolpluggen gedaan. Deze staan dan in een met water gevulde bak met bruissteen en een luchtpomp. De luchtpomp gaat één keer per dag 30 minuten aan om het water van extra zuurstof te voorzien en het water door te mixen. In de loop van de week komen er nog twee zaailingen bij. Deze gaan meteen op aarde na het kiemen. Daarna wordt het afwachten welke van deze drie methoden het beste bij me past.

De CNNBS G-Kit met verhogingsset is inmiddels ook klaar voor een nieuwe plant. Ik heb het Hans Paneel van 100 Watt op 27 centimeter boven de kiemplantjes hangen. Ook hier ga ik starten zoals ik gewend ben, met een lichtschema van 18/6 (18 uur aan en 6 uur uit). De luchtvochtigheid is geregeld en zal tussen de 60 en de 70 procent zijn. Om die reden heb ik geen deksels op de twee kweekbakken gezet. Het is ook een stuk makkelijker filmen zonder die deksels.

(K)weekvideo

Deze week is het verschil in herstel tussen de kleine Mohammeds goed te zien. Halverwege de week zie je dat de twee kleine buitenste Mohammeds meegroeien met de grote dames. Helaas blijft de middelste iets achter met haar groei.

Volgende week in mijn kweekavontuur: gaan de grote Mohammeds nóg een keer naar de kapper? Zijn de kleintjes al klaar voor de bloeifase?

Willie Wietman

(advertenties)