(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor één keer – en op dringend verzoek van ons – durft de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod voorbij zijn eigen doel te kijken: hoe ziet het gelegaliseerde Nederwietland eruit, zo meteen wanneer ook Nederland wiet volledig legaal maakt in navolging van Canada, VS, Uruguay, Mexico, Colombia, Jamaica en nog veel meer landen? En hij waarschuwt voor het gevaar van Big Money – zakenmensen in ’t pak dus – die onze huidige cannabiswereld alleen zien als een winst-verlies dingetje!

‘Iets positiefs’

Eigenlijk had ik mijn column deze week willen schrijven over ‘De rekening voor Rutte’, het voortreffelijke boek van Nieuwsuur journalist Bas Haan. Maar mijn hoofdredacteur wilde ‘iets positiefs’ en zo is de stinkende beerput die Haan heeft gedocumenteerd met geen mogelijkheid te kwalificeren. Iets anders dus, een klein gedachte-experiment: hoe ziet de cannabisindustrie eruit als de Hollandse Hennepoorlog voorbij is?

Waar blijven de wietteelt experimenten van gemeenten?

Het VOC is dit jaar begonnen met het verspreiden van tienduizend grote wietbladen met de tekst NEDERLAND 2017. Met de verkiezingen op 15 maart en een nieuwe regering is een doorbraak dit jaar binnen handbereik. Eerder deze maand werd bekend dat vier Brabantse steden, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond al bezig zijn met het voorbereiden van experimenten met gereguleerde cannabisteelt.

Laten we er vanuit gaan dat de bestuurders en politici nu eens echt gaan luisteren naar ervaringsdeskundigen: de coffeeshopondernemers, de telers en de consumenten. En dat ze daardoor begrijpen hoe essentieel het is om cannabis zo te reguleren dat er ruimte is voor veel verschillende aanbieders en daarmee voldoende variatie, innovatie en concurrentie.

Neem een voorbeeld aan Colorado

Laten we er ook vanuit gaan dat de dames en heren politici hun doorgaans sterke neiging kunnen onderdrukken om vooral véél regels te maken en beperking en maximale beheersbaarheid centraal te stellen. Een werkbezoek aan de Verenigde Staten zou voldoende moeten zijn om te begrijpen hoeveel economische potentie een legale cannabisbranche heeft. In Colorado worden scholen, preventiebeleid en buurtagenten bekostigd uit de belastingopbrengsten op legale cannabis: waarom zou dat hier niet kunnen?

Cannabistelers zullen hun beroep niet langer verzwijgen tegenover de buitenwereld, maar als fiere Grow Masters lof oogsten voor hun superieure producten

Als de Hennepoorlog eenmaal verleden tijd is, kan ons land ruim veertig jaar ervaring en expertise gaan inzetten om verloren terrein terug te winnen van landen als de VS, Spanje en Israël. De Landbouwuniversiteit Wageningen, TNO, de tuinders in het Westland, de cannabisbranche zelf niet te vergeten: we hebben alles in huis om weer tot de wereldtop te gaan behoren.

Wijn en wiet… dat bijt elkaar niet [foto: Jan Mika/Shutterstock]

Cannabistelers zullen hun beroep niet langer verzwijgen tegenover de buitenwereld, maar als fiere Grow Masters lof oogsten voor hun superieure producten. Er zullen kwekerijen komen die vergelijkbaar zijn met Franse Chateau’s, concurrerend op de kwaliteit van hun soorten en de zorgvuldigheid van het volledige kweekproces, van zaadje tot zakje.

Wijn en nu ook wiet

Die vergelijking, wijn en wiet, heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Al in 1999 somde de Britse journalist en wijnkenner Patrick Matthews in zijn boek ‘Cannabis Culture, a journey through disputed territory’ een reeks overeenkomsten op tussen de teelt van druiven en de verwerking tot wijn en de teelt van cannabis en de verwerking tot hasj. Een van zijn conclusies: ‘De beste wijn en de beste cannabis komen van toegewijde telers die werken op een hanteerbaar kleine schaal.’

Daar ben ik het van harte mee eens. Net als met een andere observatie van Matthews, na een bezoek aan Marokko: ‘Zowel bij hasj als bij wijn zijn de leukste mensen om tijd mee door te brengen de producenten die klein genoeg zijn om zelf hun planten te telen en te verwerken.’

John F. Kennedy

Dat is misschien wel de grootste opgave voor het VOC en voor iedereen die cannabis een warm hart toedraagt: voorkomen dat een paar grote spelers het alleenrecht krijgen op gereguleerde cannabisteelt voor de coffeeshops, terwijl de Hennepoorlog verder vrolijk doorgaat.

Of zoals de 35e Amerikaanse president John F. Kennedy in zijn beroemde speech in Berlijn verklaarde:

“Freedom is indivisible, and when one man is enslaved, all are not free”

[illustratie: Mary Jane Mom/Shutterstock]
(advertentie)