(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je dacht dat het helemaal over was met de Frisian Duck dames van Claude Pouche op CNNBS, maar je hebt het mis! Nu de paarse toppen namelijk droog en enigszins gerijpt zijn is het namelijk tijd voor de nabeschouwing. Snel lezen dus als je benieuwd bent hoe die mooie paarse toppen smaken, en wat ze wegen en zo. Februari is immers nog maar drie maandjes weg 😁

Hey hey, hier zijn we weer en dit is echt het aller- aller- allerlaatste kweekverslag van de Frisian Duck dames. Ik schrijf dit vandaag vanaf best wel een bijzondere plek, namelijk de exacte locatie waar de planten stonden. Het is een hele mooie herfstdag, en ik moest toch nog een paar kleinigheden doen op het stukje land.

Het is wel een raar gezicht zo, zonder de dames en met alleen nog de omvergewaaide boom. Die boom kunnen we nu trouwens ook eindelijk weg laten halen door een firma, zonder de dames in gevaar te brengen. Die zijn nu immers weg, dus geen probleem 😁 Ik heb er natuurlijk ook weer eentje gedraaid, en wel met de (hoe kan het ook anders?) Frisian Duck zelf 😁 Er klinkt geen muziek deze keer maar ik hoor de vogeltjes wel vrolijk fluiten in het bos achteraan 😊

Nabeschouwing

Dit was tevens ook het laatste weekend dat de andere dames buiten en in de serre zijn geoogst. Hieronder waren onder meer de Kalini Asia, Biscotti en Black Orchid van Zamnesia. Mijn buitenwietseizoen 2023 zit er nu dus echt op, maar om het nog niet volledig te laten eindigen geef ik je vandaag mijn nabeschouwing over de mooie paarse dames 😊

De toppen hebben ongeveer twee weken liggen drogen op de netten. De grootste toppen die ondersteboven aan een lijn hingen moesten iets langer, omdat ze ook wat dikker waren. En nu liggen ze inmiddels alweer een kleine week in een glazen pot om te curen, dus de perfecte timing om te beschrijven hoe ze erbij liggen.

Het uitzicht is geweldig! Het zijn stuk voor stuk mooie dikke toppen. Ze zijn donkerpaars van kleur, en gaan bijna naar het zwarte toe. De geur is een typerende ‘purple’ geur als je je daarbij wat kunt voorstellen. Het is fruitig en als je een top openbreekt komt daar een fris aroma bij vrij; als een dennenbos met een hint citroen.

De smaak bij het roken doet mij ook aan een typische purple denken, maar dan iets zoeter. Het is fruitig en smaakt op de achtergrond een beetje naar citrusvruchten. Bosgrond of in ieder geval iets aards is bij sommige trekjes ook te onderscheiden.

Frisian voorraad

Oftewel de opbrengst 😁 De beide dames hebben samen een mooie 683 gram gedroogde wiet opgeleverd, 😊 dus ik kan wel even verder met deze stash in de koude wintermaanden 😁 Het gruis en de suikerblaadjes die droog waren heb ik ingevroren en daarna heb ik er ice-O-lator van gemaakt. Ja ja, we gebruiken alles en niks gaat verloren 😊

De Frisian Duck wordt ook beschreven als meer naar de sativa kant te neigen, maar kan voor mij toch ook goed gebruikt worden als slaapmedicatie. Het is naar mijn bescheiden mening dus niet echt te veel sativa dominant.

Purple leren waarderen

Volgens mij is purple of paarse strains roken net zoiets als olijven leren eten of wijn leren drinken (denk ik althans want ik ben er zelf nog niet volwassen genoeg voor om wijn lekker te vinden 🙈🤣). Maar met olijven is het bij mij wel van toepassing. Die vind je ook meestal pas op een iets latere leeftijd echt lekker. Waarschijnlijk omdat je dan zelf ook wat volwassener bent om dingen met aparte smaken te leren proeven.

Met paarse soorten was het vroeger ook altijd van “bleh paarse soorten en paarse buitensoorten, die zijn te licht van effect en te raar van smaak”. Maar als je na verloop van tijd eenmaal zelf begint te kweken en de liefde voor het groene dametje krijgt. Dan zal je al wat meer kennis en respect (als ik het zo mag zeggen) krijgen voor de paarse soorten.

En als je ze dan rookt kun je de smaak en de effecten denk ik ook meer appreciëren en er van alles in ontdekken, zoals ook bij de ‘gewone’ groene soorten. Als er dus mensen met vooroordelen zitten of twijfels over paarse soorten, dan kan ik je alleen maar aanraden om ze rustig te proberen. Kweek er gewoon eens een en ik ben zeker dat je daarna je mening zal bijstellen 😁👌

Maar wat ik dan ook opmerk is dat er in de vloedgolf van nieuwe Amerikaanse strains ook veel paarse invloeden zitten. Hier doen de mensen naar mijn mening dan weer iets minder moeilijk over, ‘want het komt van Amerika’. En dat terwijl die oldskool Nederlandse paarse soorten even goed en voor dit klimaat vaak zelfs nog iets beter zijn dan deze overzeese strains.

Februari nog maar drie maandjes weg

Maar ik ben alweer heel wat afgedwaald 🙈🤣 dus terug naar de dames 😁 Buiten die paar rotte plekjes die ik er natuurlijk heb uitgehaald, heb ik geen rot meer gevonden bij het oogsten. Dit is dus zeker een plant die goed tegen de temperaturen en luchtvochtigheid in deze streken kan.

Ook zal ik ze volgend jaar weer neerzetten en misschien ook wat meer voeding geven, en eens toppen of zo want dat heb ik nu allemaal niet gedaan. Maar goed, dit is er zeker eentje die vanaf nu jaarlijks in mijn tuin te zien zal zijn 😁 Ik heb echt genoten van deze zomer en de dames; ondanks de boom die wat idioot deed op het laatste stukje van de bloei. Maar de Frisian Ducks kwamen mooi sterk terug.

Het was ook de eerste keer in de volle grond kweken en alles eromheen. Ik heb veel bijgeleerd en opgestoken en echt de smaak te pakken voor het buiten kweken. Volgend jaar wil ik er evenveel aandacht en tijd in steken als ik binnen doe met mijn slaapmedicatie 😁 En hey, februari is nog maar drie maandjes verwijderd van november, en dan beginnen we stilletjes weer aan outdoor seizoen 2024.

Graag wil ik CNNBS ook bedanken, omdat dit naast de buiten testronde met SeedStockers mijn eerste persoonlijke kweekverslag was. Daarna volgde ook mijn kweekverslagen binnen en mag ik dus nog even blijven doorpennen, waarvoor veel dank 🙏 Voor de toekomst zijn er ook al dingen besproken en gepland maar daar later meer over 😁

Dit was het dan echt; het einde van het Frisian Duck kweekverslag. Hopelijk hebben jullie er allemaal een beetje van genoten of iets van opgestoken. Of misschien zet je volgende zomer wel zelf eens de Frisian Duck dame in je tuin, dat zou ik leuk vinden! 😊

Groene groet, Claude Pouche 🙏

(advertentie)