(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Papier is een van de oudste toepassingen van hennep, er is zelfs hennep papier van meer dan 1500 jaar oud gevonden. Niet zo gek want het is dan ook veel beter bestand tegen decompositie dan papier uit hout. Check deze top 10 toepassingen van hennep papier. 

Naar schatting wordt er momenteel ongeveer 120 duizend ton hennep papier per jaar geproduceerd. Dat lijkt een heleboel maar zou natuurlijk nog veel meer moeten zijn, zeker als je denkt aan wat het zou kunnen betekenen tegen de ontbossing.

1. Bankbiljetten van hennep papier

Hennepvezel wordt van oudsher gebruikt om bankbiljetten te verstevigen. De waardevolle papiertjes moeten namelijk bestand zijn tegen veelvuldig vouwen, en doorgeven. Gemiddeld moet een biljet zo’n drie jaar mee gaan. Helaas worden eurobiljetten niet met hennep versterkt, maar met katoen. De oude Franse franken werden wel met hennepvezels versterkt.

Pure_Hemp_King_Size_hennep_papier

Een 100% pure joint rook je natuurlijk met hennep vloei

2. Vloei van hennep papier

Onder blowers is dit misschien wel de bekendste toepassing van hennep papier. Wie een 100% pure joint wil roken kan dit doen met Pure Hemp Rolling Papers. Door de sterkte van de hennep vezels kunnen zeer dunne vloeitjes gemaakt worden, probeer ze eens. Bij Grasscompany.com bestel je een pakje RAW Organic voor iets meer dan een euro welke van ongebleekt hennep papier is gemaakt.

3. Bijbel van hennep papier

Laatst zagen we op RollingStoned al dat ook God wiet best oké vindt, hoe kan het ook anders: hij heeft het volgens zijn aanhangers zelf geschapen. Bovendien zijn veel van de uitgaven van zijn bestseller erop gedrukt. Jazeker, de Gutenberg bijbel werd bijna zeshonderd jaar geleden gedrukt op hennep papier. Vandaag de dag zijn er nog 48 exemplaren van over, waarvan sommigen in verrassend goede staat zijn.

gPapierRoyaal-20110602171709

De vezels maken hennep papier enorm sterk

4. Printpapier van hennep

Printpapier en karton voor uitnodigingen en kaartjes en dergelijke zijn ook verkrijgbaar, maar je moet even zoeken. Tot tien jaar geleden verkochten diverse papierbedrijven uit Noord-Amerika hennep papier. In 2002 bood de gigant in kantoorartikelen Staples zelfs papier met hennep aan. Door hennep papier te gebruiken maak je een mooi statement, de perfecte keus voor uitnodigingen voor je bruiloft en visitekaartjes en dergelijke.

5. Theezakjes van hennep papier

De eerste theezakjes waren van stof, later werden ze pas van papier gemaakt. Als andere filters moeten theezakjes vocht door kunnen laten maar niet uit elkaar vallen als ze nat worden. Ze worden meestal gemaakt van een mix van vezels zoals houtvezels en hennepvezels en soms ook plastics. Er zijn ook herbruikbare theezakjes van hennep papier verkrijgbaar.

6. Archieven van hennep papier

Het beste papier dat jarenlang in een archief bewaard moet worden, wordt niet gemaakt van houtpulp maar van hennep. Hennep papier blijft namelijk heel lang goed. Wanneer gewoon papier vergeelt en uit elkaar valt, blijft hennep papier nog jaren goed.

7. Canvas van hennep papier

Vele beroemde schilderwerken zoals de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn werden geschilderd op doeken van hennep. In feite komt het woord canvas zelfs van het woord cannabis. De kracht en duurzaamheid van hennep vezels zorgen voor een sterk maar tegelijkertijd flexibel canvas. Zuurvrije productie van hennep papier maakt een prima medium voor kunstenaars dat lang na hun dood nog kan bestaan.

dont_smoke_this_paper

Hennep papier kan ook een mooie rol spelen op het toilet

8. Tissues en WC rollen van hennep papier

Henneppapier is goed bestand tegen scheuren waardoor het ook in het toilet goed van pas komt. Ook de hoge absorptie en antibacteriële eigenschappen komen goed van pas. Hennepvezels zijn daardoor zeer nuttig en irriteren de gevoelige huid niet.

9. Filters van hennep papier

Oliefilters en koffiefilters en dergelijke die sterk en vocht doorlatend tegelijk moeten zijn, zijn heel geschikt om te procuceren met hennep papier. Vocht kan er makkelijk doorheen maar vaste stoffen blijven hangen.

10. Hennep papier in gerecycled papier

Hennepvezels versterken houtpulp en zijn daardoor perfect geschikt om gewoon papier mee te recyclen. Normaal gesproken kan papier ongeveer vier keer hergebruikt worden. Door hennepvezels in de productie toe te voegen kan papier veel vaker hergebruikt worden. Wel 8 tot 12 keer!

 

(advertentie)