(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zijn er niet trots op wanneer gewelddadige berovingen en cannabis met elkaar in verband gebracht worden, maar brengen je vandaag toch op de hoogte van zo’n voorval. De gebeurtenis is namelijk niet alleen opmerkelijk omdat de dief in dit geval zelf ook weer berooft wordt. Het is ook een direct gevolg van het belabberde beleid in Roosendaal dat sinds 2009 geen enkele coffeeshop meer toestaat, en ze stuk voor stuk sloot. 

Ze hadden in Roosendaal natuurlijk wel op hun vingers kunnen natellen, toen in 2009 alle coffeeshops gesloten werden, dat er problemen zouden komen met straatdealers. Temeer omdat ook alle coffeeshops van buurgemeente Bergen op Zoom toen ook gedwongen werden hun deuren te sluiten. En ja, dan krijg je dus problemen met straatdealers én Belgische cannabistoeristen – want ook die blijven door de afwezigheid van coffeeshops echt niet weg uit Roosendaal. Watskeburt?

Karma om cannabis

Het verhaal uit Roosendaal begint in februari met een gewelddadige overval op een ogenschijnlijk onschuldige Belgische toerist. Die werd rond half drie in de middag door twee anderen van zijn fiets geslagen aan de Diamantdijk in Roosendaal. De jonge Belg raakte daarbij ernstig verwond en deed aangifte bij de politie, waarbij hij ook nog vertelde dat hij bedreigd zou zijn met een vuurwapen. Wat er precies in de rugzak zat was toen nog niet bekend.

Misschien was het echter slimmer geweest om maar gewoon terug af te zakken naar België, want het slachtoffer bleek bij nader inzien toch niet zo onschuldig als hij deed voorkomen. Hij had er namelijk geen rekening mee gehouden dat de zogenoemde dader – ook geen lieverdje – uiteindelijk de waarheid bij de politie zou opbiechten.

Illustratieve weergave van hoe het ook had kunnen zijn in Roosendaal… Foto: RossHelen, Shutterstock

Straatdealer bestolen

In zijn verklaring gaf de 21-jarige Belg aan dat hij zomaar een rondje aan het fietsen was, toen hij van zijn fiets werd geslagen en werd beroofd van zijn rugzak. In werkelijkheid zat er echter 200 gram wiet in de rugtas, en had hij die kort daarvoor van straatdealer Mahmoud S. gestolen. Dat weten we, want zo verklaarde de straatdealer aan de politie omdat hij meteen schoon schip wilde maken.

Mahmoud S. ging daarin zelfs zo ver, dat hij zijn eerlijke beroep aan de politie bewees door die een kijkje te gunnen in zijn whatsapp berichten. Ook niet helemaal snugger natuurlijk maar wel de waarheid; de telefoon stond vol met foto’s en berichten over de handelswaar van de straatdealer.

Na die eerste beroving, sprintte onze Rozendaalse straatdealer direct achter de Belgische dief aan, om zijn tas met wiet terug te pakken. Er moeten daarbij enkele rake klappen zijn uitgedeeld, want de Belg raakte ernstig gewond.

Officieel wordt de dealer nog verdacht van bedreiging met een pistool, maar ook dat lijkt uit een Belgische duim gezogen. De officier van justitie verzette zich namelijk niet tegen het verzoek van de advocaat van de verdachte, om die meteen vrij te laten. Meestal doet een officier van justitie dat namelijk niet, als er sprake is van het bezit van vuurwapens, om te voorkomen dat een verdachte nog een vuurwapen in handen krijgt.

Moraal

Is er misschien toch nog een moraal in dit gewelddadige verhaal te vinden? Jazeker. Buiten de clichématige gezegdes zoals ‘boontje komt om zijn loontje’ en ‘ wat gij niet wil dat u geschied, doet dat ook een ander niet’ en ‘al is de leugen zo snel, de waarheid achtervolgt hem wel’, is de belangrijkste boodschap wat ons betreft toch echt voor de gemeente Roosendaal: dit alles had simpelweg voorkomen kunnen worden door de weinige professionele coffeeshops open te laten.

[Openingsbeeld: Rezona, Yosuke Hasegawa, KireevI, PotShots / Shutterstock]
(advertentie)