(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als je hem op het eerste gezicht ziet zou je niet denken dat hij zulke lekkere damp produceert als hij doet: de Steam Chalice. De verdamper die gebruik maakt van alle vier de elementen is naar Jamaica overgewaaid vanuit India en een heerlijke verdamper die je zelf kunt maken.

De Steam Chalice presteert zo goed dat hij met gemak de strijd met Everts verdamper aan kan wat mij betreft. En dat voor een pijp die uit niet meer dan een kokosnoot, een stuk bamboestok en wat klei bestaat, en het mooiste; je kunt hem zelf maken. In de oogverblindende omgeving van een tropisch beekje hier op Hotbox Jamaica kreeg ik met een kleine groep andere cannabisliefhebbers les van de rasta’s.

Diezelfde spiritualiteit zit ook letterlijk in de steam chalice want hij combineert alle vier de elementen vuur, aarde, lucht en water

De steam chalice is een geweldige Jamaicaanse verdamper en wordt hier ook geëerd voor het ritueel van het verdampen begint. Het verdampen wordt namelijk ook als een spirituele ademhalingsoefening gezien waarbij je langzame lange halen inhaleert en zo lang mogelijk inhoudt. Diezelfde spiritualiteit zit ook letterlijk in de steam chalice want hij combineert alle vier de elementen vuur, aarde, lucht en water. Vuur vanwege het gloeiende kooltje die voor de hitte zorgt, aarde vanwege de bowl van klei, lucht zuig je door de steam chalice naar binnen en hij is gevuld met water.

Natte wiet

Deze Jamaicaanse verdamper werkt eigenlijk het beste met vochtige wiet. De wiet die ze hier hebben is door de luchtvochtigheid op het eiland sowieso al een stuk natter en taaier dan de wiet die wij in Nederland roken, maar ook die wordt voor de steam chalice eerst even in het water gedompeld. Hoe verser die wiet hoe beter wordt hier gezegd. Je kunt met de steam chalice dus ook vast van je wiet proeven als het nog moet drogen, handig!

20150523_141858_resized

 

Voor de steam chalice wordt de wiet hier eerst even nat gemaakt. Voor de smaak voegt men er kruiden zoals rozemarijn en tijm bij.

Jamaicaanse verdamper

De steam chalice werkt eigenlijk zoals De Verdamper alleen in plaats van het elektrische verhittingselement maakt de steam chalice gebruik van gloeiende kooltjes van verbrande harde kokosnootschil. Om er een te maken heb je een kokosnoot nodig en een stuk bamboe om een mondstuk van te maken en als verbinding tussen de kleien bowl en de kokosnoot.

20150523_122027_resized

Je begint met het doorprikken van de twee gaten in de kokosnoot. Vervolgens haal je met een schroevendraaier via de gaten, het witte vruchtvlees uit de noot. Een tijdrovend klusje en op zich al behoorlijk meditatief om te doen. Gelukkig hebben onze instructeurs dit al voor ons gedaan. Als de kokosnoot schoon is, begin je met het op maat maken van het stuk bamboe dat de bowl met het water in de kokosnoot verbindt. Meet met een dun takje eerst even tot hoe diep de bamboestok zal gaan en tel hier ongeveer een centimeter of drie bij op. Neem een bamboestokje en zaag die op deze lengte af. Met een mes maak je hem dun genoeg en laat je hem taps aflopen zodat hij stevig in de kokosnoot klemt.

Op dezelfde manier maak je de pijp voor het mondstuk, alleen gaat deze niet zo diep in de kokosnoot. Als dit gelukt is heb je in principe een soort waterpijp gemaakt. Hierop komt de bowl van klei. De bowl heeft een versmalling aan de bovenkant waar een schijfje van klei met daarin wat gaatjes, op ligt. Dit schijfje scheidt het vuur van de wiet, zodat die niet kan verbranden. Boven op het schijfje komen de gloeiende kooltjes te liggen die ook van de bast van de kokosnoot gemaakt worden. Je kunt hiervoor met een gasbrander wat van de bruine harde kokosnootschil verbranden. Als de vlammen gedoofd zijn en de schil gloeit kun je het op de steam chalice leggen.

De bowl moet je van klei maken en laten droge en in een vuur bakken tot het hard is. Wanneer je alles doet hou je als het goed is een steam chalice over die er ongeveer uitziet zoals op de foto’s. En hij dampt ontzettend goed, zoals ik zei echt vergelijkbaar, of misschien zelfs wel beter als mijn Herborizer.

20150523_112106_resized

Aromatherapie

De terpenen uit de wiet worden hier op Jamaica in de steamer nog eens flink aangevuld met die uit verse kruiden en andere planten. Je kunt van alles door de wiet heen mengen zoals citroengras, thijm citroen- of sinaasappelschil, lavendel of gember. Deze smaakstoffen hebben ook allemaal hun effect op de high van de wiet.

(advertenties)