(advertentie)
(advertentie)

We zitten midden in juli en de zon schijnt volop dit jaar, dus de tuinen van De Lage Landen staan waarschijnlijk vol met bloeiende autoflowers. Ellen en Matthias hebben in ieder geval een paar autoflowers die al zo goed als klaar zijn voor de oogst. Maar zijn ze dat echt wel? Voor de zekerheid vroegen ze het aan Lieve Muna. Lees je ook mee?

 

Naam
Ellen
Onderwerp
Toppen
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik heb drie autoflowers buiten in de tuin. Ze staan al twaalf weken. De top ’haartjes’ van de bovenste toppen zijn gemengd wit en donker/amber. De ‘banaantjes’ in de oksels zijn ook donker/amber. De haartjes aan de onderste takken zijn nog ‘wittig’. Ik stuur foto’s mee zodat je het kan zien. Mijn vraag is: wanneer ik moet gaan knippen/oogsten?

Bij voorbaat vriendelijk dank, Groet van Ellen

Bijlagen
Naam
Matthias
Onderwerp
Ready for harvest?
Bericht
Hoi Lieve Muna, ik heb gewoon een vraagje, aangezien dit mijn eerste kweek is. De vraag is of deze plant al bijna klaar is om te oogsten? Ik heb gelezen dat als de meeste haartjes amberkleurig worden, dat het dan tijd is om te oogsten.

Alvast bedankt, Matthias

Bijlagen

 

Hoi Ellen en Matthias, bedankt voor jullie vragen over de oogst van jullie autoflowers. Omdat jullie vergelijkbare vragen hebben, zal ik jullie vragen in één antwoord proberen te vatten deze keer. Een kristalhelder antwoord kan ik helaas niet geven, want dat is lastig van deze foto’s te zien.

Oogstbare periode

Daarnaast hebben wietplanten eerder een oogstbare periode dan een oogstmoment. Het komt dus niet op één dag aan, maar je kunt zelf je voorkeur (qua effect en smaak) beinvloeden door eerder of later in de oogstbare periode te oogsten.

Als ik trouwens even snel een inschatting moet maken, dan zou ik zeggen dat de drie planten van Ellen op het oog al zo goed als klaar zijn. Ik vind de bladeren alleen nog wel erg groen. Ik zou ze zelf nog even laten staan en alleen nog water geven, zodat er wat chlorofyl (bladgroen) uit de bladeren trekt. Dit komt de smaak ten goede, want chlorofyl smaakt bitter en grassig, en geeft de toppen nog even de tijd om misschien nog wat aan te zwellen.

Over de toppen van Mattias vind ik het moeilijker om in te schatten. Een foto van de gehele plant zou het een stuk duidelijker maken, maar over deze toppen alleen kan ik weinig zeggen. Ik weet ook niet precies of het hier om de hoofdtop gaat of een topje van een zijtak, maar hij ziet er in ieder geval wel lekker uit. Er zijn echter nog wel aardig wat witte bloeiharen, en de kleur van de trichomen vind ik met deze foto’s moeilijk in te schatten.

Hoe zie je of een autoflower klaar is om te oogsten?

De uiterlijke kenmerken van een oogstrijpe autoflower zijn bijna hetzelfde als die van een ‘gewone’ lichtgevoelige wietplant. De bloeihaartjes zijn dan voor 80 tot 90% bruin en ingedroogd. De calyxen (niet te verwarren met banaantjes, Ellen) zijn dan dik, bol en opgezwollen. De grote schutbladeren zijn dan vaak al voor een deel vergeeld, al hoeft dit niet per se. En de trichomen zijn voor het overgrote deel wittig en troebel met hier en daar nog een transparante trichoom en hier en daar al een amberkleurige trichoom.

De kleur van de trichomen geven het meest nauwkeurig aan, hoe rijp of ‘oogstklaar’ een wietplant is. Je moet ze dan wel met een (zak)microscoop bekijken om het te kunnen zien. Bekijk voornamelijk de trichomen op de toppen zelf, want de trichomen op de suikerblaadjes worden eerder amberkleurig, en kunnen daardoor een vertekend beeld geven.

Maar…

…de trichomen methode – om het zo maar even te noemen – is bij autoflowers helaas niet altijd betrouwbaar. De trichomen van sommige autoflower rassen worden namelijk helemaal nooit amber van kleur. En je kunt eigenlijk ook niet weten of dat bij jouw autoflower het geval is, want die gedetailleerde informatie geven zadenbedrijven helaas niet over hun autoflower zaden.

Check alle kenmerken ✅

Bij autoflowers is het daarom belangrijk om alle kenmerken van rijpheid te controleren. Ga eerst even na hoe oud de planten echt zijn, en tel de weken vanaf het ontkiemde zaadje. Komt de leeftijd overeen met de door de fabrikant aangegeven cyclus? Dan zit je autoflower waarschijnlijk al in haar oogstbare periode. Kijk in dat geval vervolgens naar de kleur van de plant in zijn geheel.

De meeste wietplanten, en ook autoflowers zullen in hun oogstbare periode al een beetje vergeeld zijn en een herfstig uiterlijk hebben. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, als de aarde (of het minerale voedingswater bij hydrologische teelt) nog vol met opneembare voeding zit. Kweek je bijvoorbeeld biologisch met een bodemleven, dan is er vaak nog voldoende voeding voor de planten beschikbaar, en blijven ze groen. Ga dan over naar het volgende kenmerk: de bloeihaartjes.

Bruine bloeihaartjes

Meer en meer bloeihaartjes, of stampers, worden in de oogstbare periode bruin. Bij de haartjes noemen we het vaak bruin Ellen, en amber is een beetje voorbehouden om de bruinkleurige trichomen mee aan te duiden. Ik weet ook niet precies waarom, maar ik denk dat het iets met het transparante karakter van een trichoom te maken heeft – maar dat terzijde…

Hoe dan ook, het merendeel van de bloeihaartjes van een oogstbare wietplant is bruin en ingedroogd. Vaak komen er nog wel wat nieuwe witte haartjes bij, bovenaan de hoofdtoppen. Maar het merendeel zal bruin en verschrompeld zijn. Op de foto’s van Mattias is ongeveer de helft wit en de helft bruin, dus ik raad je aan om wat dat betreft nog even te wachten met de oogst Mattias.

De bruine knopjes op de nodes op deze foto zijn uitgedroogde calyxen (géén banaantjes).

Dikke opgezwollen calyxen (zaadzakjes)

Na de groene delen en de haartjes kijk je naar de calyxen van de plant. Dat zijn de druppelvormige zaadzakjes waaruit de haartjes groeien, en die Ellen op de foto hierboven aanzag voor ‘banaantjes’. Op de foto zijn ze denk ik uitgedroogd omdat de node zelf zo dik en stevig geworden is, maar normaal gesproken zouden deze calyxen groen moeten blijven. Zoals de calyxen in de toppen van Ellen’s plant ook nog steeds groen zijn.

In de oogstbare periode zijn de calyxen echter wel dik en opgezwollen, zoals op de linker topfoto van Ellen ook wel te zien is. Op de foto’s van Matthias zitten ze een beetje onder de haartjes en suikerblaadjes verborgen maar het lijkt erop dat ze daar nog wel wat dikker kunnen worden.

Overigens zijn de calyxen ook de zaaddragers van wietplanten, en zullen ze helemaal superdik worden als er zaadjes in groeien. Maar dat willen we als wietrokers juist niet, we kweken immers sin semilla oftewel “zonder zaad” in het Spaans.

Witte trichomen (soms amber)

Nou, als de planten het aangegeven aantal weken van de cyclus erop hebben zitten, als de bladeren herfstkleuren hebben (of nog groen zijn omdat je biologisch kweekt of nog steeds voeding geeft), de meeste bloeiharen bruin zijn en de meeste calyxen dik en opgezwollen zijn. Dan is je autoflower waarschijnlijk klaar voor de oogst.

Check voor de zekerheid nog eens de kleur van de trichomen, en als die ook voor een klein deel amberkleurig zijn, dan weet je het zeker en kun je oogsten. Mochten de trichomen nog steeds allemaal wittig zijn, dan kun je voor de zekerheid nog wachten. Maar weet dan wel dat ze bij sommige autoflowers nooit amberkleurig worden, en dat je autoflower dus waarschijnlijk wel rijp is voor de oogst, en zeker als ze wat ouder is dan ze volgens de fabrikant zou moeten worden.

Zie je trouwens wél amberkleurige trichomen, dan kun je aan het percentage daarvan, het effect van de wiet een beetje voorspellen. De trichomen veranderen in de bloeifase van helder en transparant naar wittig en troebel naar amberkleurig.

De witte trichomen bevatten het meeste THC, de heldere trichomen hebben het minste THC en bij de amberkleurige trichomen is een deel van de THC alweer afgebroken. Hoe meer heldere trichomen (een vroege oogst) hoe opgewekter het effect. Hoe meer witte trichomen hoe sterker de wiet, en hoe meer bruine trichomen hoe lomer en slaapverwekkender het effect. Maar goed, dit geldt dus niet als je een autoflower hebt waarvan de trichomen nooit amberkleurig worden….

Succes en veel plezier met de oogst Ellen en Mattias.

-xxx- Muna

(advertentie)