(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Libanon is een straatarm land in het Midden-Oosten dat kampt met een schuld van 80 miljard dollar. Wellicht dat daar de komende jaren een flinke snok vanaf kan worden gehaald, nu het parlement dinsdag voor de legalisering van medicinale cannabis en industriële hennep stemde. Een heuse primeur voor de Arabische wereld bovendien!

Befaamde hasj uit Bekaa-vallei

Al tientallen jaren lang staat Libanon bekend om zijn uitstekende hasj, dus het is geen toeval dat juist dit kleine landje nu het voortouw neemt in de Arabische wereld door als eerste over te gaan tot regulering van (medicinale) cannabis en hennep. Het had ook Marokko of Turkije kunnen zijn, maar vooruit: Libanon is een prima debutant.

Zeker de oudere lezers zullen het begrip ‘rode’ of ‘gele Libanon’ nog wel kennen, dat staat voor verdomd lekkere hasj afkomstig uit de Bekaa-vallei in het oosten van het land. Maar ook nu nog wordt er volop illegaal wiet verbouwd door de boeren in die streken, al dan niet in opdracht van groeperingen zoals IS en Hezbollah.

Primeur voor Arabische wereld

Om die de wind uit de zeilen te halen en er zelf een graantje van mee te pikken als overheid, legaliseert de politiek nu dus maar alvast mediwiet en (industriële) hennep. Ook recreatieve wiet legaal maken is blijkbaar nog een stap te ver…

Maar niet getreurd, voor de Arabische wereld is het dus wel mooi een vette primeur. Volgens het aangenomen wetsvoorstel van dinsdag – sommige  afgevaardigden van Hezbollah waren tegen, maar dat was volgens experts puur voor de bühne – wordt de staat de enige partij die cannabis mag verhandelen.

Jaarlijks 1 miljard dollar dankzij legale mediwiet/hennep

Dat we het in Libanon niet over een paar emmers pindanootjes hebben, blijkt wel uit een rapport van het internationale adviesbureau McKinsey uit 2018, waarin staat dat legalisering van wiet en hennep een goede manier is om de economie te ‘revitaliseren’. Persbureau Bloomberg weet te melden dat er naar schatting 1 miljard dollar per jaar kan worden verdiend met de nu gereguleerde mediwiet/hennep-industrie.

Overigens staat Libanon al lang en breed in de Top 5 van cannabisproducenten in de wereld, volgens het UN Office on Drugs and Crime in een rapport uit 2018…

[openingsbeeld:  alexandersr/Shutterstock]
(advertentie)