(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Grinder schoonmaken

Niets zo irritant als een vastgelopen grinder wanneer je hem hard nodig hebt. Regelmatig schoonmaken dus dat ding, maar hoe doe je dat zonder je favoriete wietmolen te beschadigen? Dat gaan we je uitleggen; er zijn namelijk diverse huis- tuin- en keukenmiddelen (en speciale schoonmaakspullen) die je grinder weer zo soepel maken als een draaimolen. 

In dit artikel krijg je de nodige tips van Mr. Headshop om je grinder(s) te onderhouden en goed schoon te maken. Iedereen kent immers wel het vervelende gevoel van een stroeve grinder en/of een grinder die er niet schoon uit ziet. Dat is met deze tips verleden tijd! En heb je echt geen zin om je grinder schoon te maken? Koop dan gewoon een nieuwe grinderop de website van Mr. Headshop, zo duur zijn ze ook weer niet…

Weer soepel met natuurlijke olie

Om je grinder soepeler te maken gebruik je een klein beetje natuurlijke olie; bijvoorbeeld hennep of olijfolie. Als je geen natuurlijke oliën in huis hebt kan je ook (room)boter gebruiken. Nu smeer je een klein beetje natuurlijke olie of boter op de randen van je grinder. Doe beide delen van de grinder vervolgens op elkaar en draai de grinder rond. Verwijder daarna als het nodig is de overtollige natuurlijke olie of boter van de randen en grinder met een (keuken)papiertje. Deze manier om je grinder te smeren kost het minste werk en is erg effectief voor grinders van alle mogelijke materialen.

Grinder schoonmaken met olijfolie

Met een beetje olie loopt je grinder weer gesmeerd!

Veel mensen denken aan de vaatwasser om hun grinder mee schoon te maken. Dit is doorgaans echter geen oplossing, aangezien de meeste grinders hierdoor net als door te heet water, vervormen. Ook kan de lijm van de magneten door het hete water loslaten, waardoor je grinder niet meer goed wordt dichtgehouden.

Warm water en zeep

Plastic of metalen grinders kunnen schoongemaakt worden door deze in een bak(je) met warm, maar niet heel heet water te leggen. Dit werkt het beste als je de grinder eerst even goed schoonmaakt met de eerdergenoemde olie. Gebruik de olie om de hars los te weken en schrobben, en daarna het zeepwater om af te spoelen en na te wassen.

Als het water te heet is smelt of vervormt het plastic, of laat de lijm van de magneet los, dus gebruik geen kokendheet water. Vervolgens doe je er een druppel afwasmiddel bij, was je hem. Het wassen van de (plastic) grinder zelf gaat het beste met een afwas- of tandenborstel. Daarna kun je je grinder afspoelen en drogen met een schone en droge (thee)doek of papieren doekje(s). Houd de delen van de grinder uit elkaar om hem te drogen, en wacht tot de grinder goed droog is voordat je hem weer gebruikt. Eventueel kun je de buitenste rand van het kleinste deel van je grinder, daarna heel licht insmeren met een wattenstaafje en natuurlijke olie of boter en je schone grinder is weer klaar voor gebruik.

Grinder schoonmaken met water en zeep

Eerst goed oliën en dan nawassen met water en een beetje zeep verwijdert de ergste plakresten.

Nr. 1 tip: alcohol

De allerbeste methode om al je grinders schoon te maken ongeacht het materiaal, is met alcohol (isopropyl/schoonmaak alcohol). Stop je grinder met de delen los van elkaar in een afsluitbare zak of bak(je) en zorg er nu voor dat alle onderdelen goed in de alcohol blijven staan. Na dit een tijdje te laten staan kun je de grinder vervolgens verder schoon maken met een afwas- of tandenborstel. Eventueel naspoelen met wat (kraan)water. Verder kan je ook nog een isopropyl/alcohol doekje gebruiken om je grinder mee schoon te maken.

Nog een tip voor metalen grinders; stop deze een tijdje in de vriezer voordat je ze gaat schoonmaken. Dan laat de THC of plaklaag namelijk makkelijker los.

Grinder schoonmaken met alcohol

Alcohol lost plakkerige cannabisresten gemakkelijk en razendsnel op.

Laatste redmiddel

Metalen grinders zou je in een laatste schoonmaakpoging nog kort kunnen koken in heet water. Let wel op: hierbij kan de verf van de grinder loskomen of verkleuren. Ook kan de lijm oplossen en dus kunnen dan de magneten loslaten. In het ergste geval vervormt zelfs het metaal. Als je besluit een metalen grinder toch in heet water in een pan te doen, zorg er dan voor dat deze dus niet op een te hoge temperatuur komt (niet boven het kookpunt) en ook nooit te lang in het water staat.

Er zijn verder ook nog speciale middelen verkrijgbaar voor het schoonmaken van je grinder en andere rook-accessoires zoals voor het schoonmaken van pijpjes, bongs en waterpijpen (Shisha’s). Deze kan je allemaal vinden op de site van Mr. Headshop.

[Openingsfoto: Daniel Requena Lambert, Shutterstock]
(advertentie)