(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederland en België zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan Israël. De politie daar heeft besloten om voortaan onderscheid te gaan maken tussen wiettelers die voor ‘persoonlijk gebruik’ kweken en voor ‘commerciële doeleinden’. En dat dus in een land waar volgens de wet 20 jaar celstraf kan worden uitgedeeld wegens het kweken van wiet…

Politie komt tot inzicht

De cannabiswereld verandert razendsnel, zelfs landen waar ze van oudsher nogal draconisch pleegden te straffen als je je met ons geliefde plantje bezighield. Neem Israël; al jarenlang een voorloper wat betreft wetenschappelijk onderzoek op medicinaal cannabisgebied, maar nog vrij achterlijk als het gaat om recreatief gebruik en de (thuis)teelt van wiet voor recreatief gebruik. Zoals gezegd is de maximumstraf voor het telen van cannabis liefst 20 jaar gevangenis.

Maar dankzij verhelderend inzicht bij de politie – kom daar ook maar eens om in de Lage Landen – hoeven telers er sinds kort niet meer peentjes te zweten uit angst voor ontdekking, tenminste diegenen die niet voor de handel maar voor persoonlijke consumptie wat geestverruimend groen oogsten.

Interne richtlijn bepaalt nieuwe aanpak

Israel Eases Sanctions on Home Marijuana Growers‘, kopt de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz dan ook deze maandag. Voortaan maakt de politie – op eigen initiatief, zo blijkt uit een gelekt intern memo – onderscheid tussen wietteelt voor eigen gebruik en wietteelt voor het geld. Afgelopen zomer al verstuurde het machtige police prosecution department  de richtlijn waarin staat dat ‘het kweken van cannabis in kleine hoeveelheden thuis voor persoonlijk gebruik voortaan – onder bepaalde voorwaarden – behandeld moet worden als een relatief kleine overtreding.

Niet langer wordt hobbykweken dan gezien als het serieuzere misdrijf ‘growing a dangereous drug’ of ‘possession not for personal use’, iets wat tot nu toe wel standaard de beschuldiging was of je nu één miezerige plant had of een heel veld vol…

Volgens Haaretz is de interne order bedoeld om de positie van de politie-aanklagers te verduidelijken als die een geval van wietteelt moeten beoordelen. Voortaan kan de politie, zo is de bedoeling, haar middelen meer focussen op het vervolgen van dealers en groothandelaren in plaats van consumenten. ‘Een dramatische verandering van aanpak’, concludeert de Israëlische krant dan ook terecht.

Grappig is wel weer dat deze koerswijziging van de politie niet bedoeld was voor het grote publiek, het had dus geheim moeten blijven. Maar vorige week maakte online magazine Cannabis (geweldige naam trouwens) het besluit openbaar.

Op weg naar volledige decriminalisering

Het gaat wat ver om de hele wet in Israël hier door te spitten, maar in het kort komt er dus op neer dat er behalve een clausule voor onderscheid tussen commercieel en persoonlijk gebruik bij BEZIT van wiet nu ook zo’n onderscheid wordt gemaakt bij de TEELT van wiet. Dat eerste was al zo, het tweede nu dus ook. Kudos dus voor de politie daarginds. Maar ook logisch, want de maximumstraf voor het kweken van wiet was er verdorie hetzelfde als voor doodslag: 20 jaar cel. ter vergelijking ook nog: de max voor verkrachting is 16 jaar in Israël. De vlag kan echter nog niet helemaal in top hoor, want ook op het minder zwaar aangerekende ‘voor persoonlijk gebruik’ staat nog altijd 3 jaar gevangenisstraf. Al is het in de praktijk wel zo dat je nooit celstraf krijgt bij een eerste overtreding.

Moeilijk te geloven maar toch echt waar: dankzij de politie worden kleine hobbykwekers in Israël voortaan veel minder hard aangepakt… [foto: Robert Hoetink/Shutterstock]

Maar ook die regels staan op de helling en als de hervorming van het strafrecht doorgang vindt krijgen mensen die straks betrapt worden op het kweken van wiet voor eigen gebruik hoogstens nog een geldboete, zo meldt Haaretz…

Tweesporenbeleid

De politie verklaart dat ze in de afgelopen jaren hebben ontdekt hoe gewoon het thuis kweken van wiet voor persoonlijk gebruik is geworden. In de nieuwe richtlijn staat letterlijk: ‘In recente jaren hebben we een niet te verwaarlozen toename gezien van het aantal verdachten dat betrokken is bij het misdrijf van het kweken van een gevaarlijke drug in kleine hoeveelheden, zonder verfijnde cultivatie-methoden in potten op balkons en in tuinen, en die tot aan deze uitglijder werden beschouwd als brave burgers.’

Maar de politie stelt ook dat er ‘aan de andere kant een significante toename is van het aantal verdachten dat cannabis kweekt in significante hoeveelheden, met geavanceerde planning, inclusief de aankoop van speciale items (zoals voeding, chemicaliën, druppelirrigatie, speciale lampen et cetera), of degenen die huizen uitsluitend voor dit doeleinde huren’.

Wiet kweken is hot in Israël

Vandaar dat de richtlijn diverse criteria bevat om precies vast te stellen wat de wietteler wordt verweten. Het aantal planten uiteraard (hoe groter hoe meer de kans dat het voor commerciële doeleinden is), de mate van planning zoals het huren van panden en de aanschaf van speciale attributen, een crimineel verleden, de hoeveelheid inlichtingen en de hoeveelheid van de drug die er is geproduceerd.

Dat we het dan niet over Smurfenland hebben wordt duidelijk uit de cijfers. Ieder jaar worden er ongeveer 20.000 strafzaken geopend, waaronder een toenemend aantal wegens ‘het kweken van een gevaarlijke drug, het verhandelen en bezit voor niet-persoonlijk gebruik’. In 2015 waren het er 10.417 in die laatste categorie, tegenover 6.826 in 2013.

Er loopt overigens ook nog een politieke procedure om wietbezit voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren. Aangekondigd door de minister van Publieke Veiligheid begin dit jaar, maar de invoering ervan heeft vertraging opgelopen. Naar verluidt omdat men er op de ministeries van Publieke Veiligheid en Justitie nog steeds over aan het bakkeleien is…

[openingsfoto:  Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertentie)