(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het duurde even – drie jaar – maar er is weer nieuws over Luxemburg. In november 2018 verraste het op 1 na kleinste land van de EU ons met de mededeling dat men recreatieve wiet zou gaan legaliseren voor de iets meer dan 600.000 inwoners. Welnu, dat feest gaat uiteindelijk wel door, maar in afgeslankte vorm zo maakte de regering afgelopen donderdag bekend.

Luxemburg en zijn revolutiejaar 2018

Luxemburg kennen wij vooral als land waar je nog snel even de tank van je auto volgooit op weg naar je zuidelijke vakantiebestemming, eventueel in combinatie met een even goedkope slof sigaretten. In 2018 besloot het Groothertogdom echter dat er ook iets moest veranderen met betrekking tot de verboden cannabis.

We vatten het even handig voor je samen, het eerste CNNBS-bericht stamt uit juli en het tweede uit november van dat jaar:

LEES OOK:  Regering Luxemburg stemt in met legalisering mediwiet

LEES OOKLuxemburg legaliseert als 1e in Europa recreatieve wiet!

Gedeeltelijke legalisering recreatieve wiet

Maar dat tweede plan, daar hoorden we vervolgens niet heel veel meer van. Tot afgelopen week eigenlijk, want toen lazen we – nota bene op een Ierse nieuwssite – dat ‘Luxemburg het eerste land in Europa is geworden dat de productie en consumptie van cannabis heeft gelegaliseerd’.

Inderdaad, het staat er echt in de voltooid verleden tijd, dus het moet al gebeurd zijn inmiddels. En inderdaad, donderdag maakte de regering van Luxemburg bekend dat het recreatieve wiet deels gelegaliseerd heeft in ‘een move om gebruikers weg te houden van de gevaren van de illegale drugsmarkt’.

Het taalgebruik in voorgaande zin toont weinig sympathie en/of begrip met ons soort mensen a.k.a. cannabis consumenten en/of liefhebbers, maar toch maar even kijken wát die Luxemburgers nu precies legaal hebben gemaakt en wat niet?

Uitsluitend handel en bezit wietzaadjes zijn nu legaal

Het mooiste nieuws van de regering Bettel-Schneider II is de aankondiging dat elke volwassene in het land voortaan 4 wietplanten in huis of tuin mag kweken. Alleen daarvoor al zouden wij een dikke taart willen weggeven, mocht het hier ooit zover komen. Het recht op thuisteelt wordt in Nederland namelijk steevast en door werkelijk iedere politicus van welke kleur dan ook straal genegeerd. Wekelijks vliegen er in dit beschaafde land mensen hun huis uit vanwege verboden plantjes…

Niets van die ellende in Luxemburg. Hun aanpak is echter wel bijzonder te noemen, bijvoorbeeld in vergelijking met wat er in Noord-Amerika allemaal gebeurt. Zo worden eigenlijk alleen de handel in en het bezit van cannabiszaden gelegaliseerd. Burgers mogen wietzaadjes legaal aanschaffen in winkels, op internet of zelfs importeren vanuit het buitenland – pak ‘m beet Nederland of zo.

‘Dit is de eerste stap’, belooft justitieminister

Elk voordeel heb zijn nadeel, zei een volkomen onbekende wietkweker altijd al. En inderdaad; het verbod op de consumptie en het transport van cannabis en cannabisproducten in het openbaar – zaden uitgezonderd – blijft bestaan in Luxemburg.

Gelukkig zegt Sam Tamson, minister van justitie, dat deze wetsverandering ten aanzien van de binnenlandse productie en consumptie een ‘eerste stap’ is van een ‘meer fundamentele verandering van ’s lands aanpak om cannabisgebruikers weg te houden van de zwarte markt’. Wij verwachten dus ooit nog eens positief over het landje te kunnen schrijven, bijvoorbeeld dat ze tóch coffeeshops krijgen…

Maximaal 3 gram wiet wordt ‘gedoogd’

Verder nog wat te melden over deze wetsverandering in Luxemburg? Welja: ‘de consumptie en het vervoer van een hoeveelheid van de drug tot maximaal drie gram zal niet langer worden beschouwd als een crimineel misdrijf, maar zal worden aangemerkt als een overtreding’.

En omdat de moderne mens nog slechts in termen van materieel bezit en geld denkt: de boete voor het bezit van 3 (!) grammetjes of minder bedraagt nog slechts 25 euro in plaats van 251 euro wat het was. Driewerf hoera hiervoor.

‘Boven de drie gram verandert er niets’, zegt minister van justitie Tamson, ‘je wordt dan beschouwd als een drugsdealer. En ook voor automobilisten verandert er niets: er geldt nog steeds een zero tolerance.’

Jongeren dwingen deze wetsverandering af

Ach, beter iets ten goede veranderen dan nooit iets veranderen nietwaar? Bronnen in Luxemburg zeggen dan ook dat deze aangekondigde veranderingen vooral het gevolg zijn van druk van de jongerenafdelingen van de drie regerende politieke partijen (liberalen, sociaal-democraten en groenen) back in 2018.

En ten tweede zou er anno 2021 vooral een politiek wens zijn geweest om de consumptie en productie te liberaliseren ‘binnen iemands eigen vier muren’.

Dat is allemaal volgens plan gelukt, kunnen we stellen. En vier wietplanten thuis mogen kweken zonder overheidsbemoeienis… wij zouden er blind voor tekenenen, jij niet?

[illustratie:  Sanseven/Shutterstock]
(advertenties)