(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hoort het wel vaker: ook mensen die zeggen dat ze recreatief cannabis consumeren doen dat dikwijls om een (of meerdere) gezondheids- of medische redenen. Dat vermoeden wordt nu ondubbelzinnig bevestigd door een enquete van het Duitse mediwietbedrijf Bloomwell. Daaruit blijkt dat liefst 94 procent van de mensen die cannabis nuttigen dat doen om minimaal 1 medicinale reden – met beter slapen en minder stress als de absolute toppers.

Kleine minderheid koopt wiet via officiële kanalen

Versorgung mit medizinischem Cannabis: Zwischen Stigma und Realität‘, heet het Duitse onderzoek dat onlangs is gepubliceerd door het medicinale cannabisbedrijf Bloomwell GmBh. Het zal geen toeval zijn dat men nu met dit soort onderzoek op de proppen komt, enkele maanden na de landelijke legalisering van recreatieve cannabis in Duitsland.

En de Bloomwell enquete bevestigt dus ook dat een overgrote meerderheid van de cannabisconsumenten gezondheids- en medische redenen heeft om zich aan wiet te laven. Echter; slechts 10% van de respondenten gaf aan het afgelopen jaar uitsluitend cannabis te hebben gekocht bij apotheken met een vergunning.

De rest koopt dus op de illegale markt (of kweekt zelf), maar de ontevredenheid is hier groot: 79,6% geeft aan ‘negatieve ervaringen te hebben gehad met de markt zonder vergunning’.

Belangrijkste redenen voor wietgebruik: slaap, pijn en stress

Eerst maar eens laten zien waarom onze buren eigenlijk wiet gebruiken. In onderstaande graphic staan de belangrijkste redenen voor Duitse consumenten om voor cannabis te kiezen. In totaal werden 1009 volwassenen ondervraagd die in de laatste 12 maanden wiet hebben gebruikt.

Je ziet dat de meest voorkomende reden die respondenten noemden voor cannabisgebruik stressverlichting was (59,9%), gevolgd door slaapstoornissen (50,4%) en pijnverlichting (35,1%). Ook betere concentratie en minder angst worden veel genoemd door de Duitse cannabisconsumenten.

Duitse mediwiet-markt kan nog fors groeien door legalisatie

Omdat een derde van de mensen wel eens slechte kwaliteit wiet heeft gekocht buiten de officiële weg (apotheek) om en een even grote groep zich zelfs zorgen maakt over de eigen gezondheid, ziet Bloomwell uiteraard volop groeimogelijkheden.

CEO Niklas Kouparanis heeft het zelfs over het ‘immense potentieel’, en helemaal sinds op 1 april – de dag van de legalisering in Duitsland – de wet cannabis heeft geclassificeerd als een niet-narcoticum. En dus kunnen, aldus Kouparanis, volgens de gegevens ‘meer dan 20 miljoen mensen in Duitsland profiteren van toegang tot medische cannabistherapie’.

Artsen weten te weinig en werken slecht mee

Om die markt te ontginnen, moeten artsen echter beter meewerken, stelt Bloomwell. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de ondervraagde consumenten al door een arts is gediagnosticeerd met een in aanmerking komende medische aandoening. 1 op de 5 mensen heeft zelfs al met een arts gesproken over medicinale cannabis, maar kreeg geen mediwiet als behandeling voorgeschreven!

Meer dan een kwart (25,2%) van de ondervraagden zegt dat artsen niet in staat zijn om te helpen met hun gezondheidsproblemen, terwijl slechts 9,2% van de ondervraagden ‘geen problemen’ had met het vinden van een arts die hen competent kon ondersteunen bij hun therapie met medicinale cannabis.

Dr. Julian Wichmann, medeoprichter van de Bloomwell Group: “Voor te veel artsen in Duitsland is medicinale cannabis nog steeds een taboe. Educatie in de medische behandeling met cannabis is nodig, niet alleen voor patiënten, maar ook voor medische professionals om het gebruik te normaliseren en achterhaalde stigma’s weg te nemen.”

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)