(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel wij geen hoge pet op hebben van de daadkracht van Nederlandse burgemeesters inzake cannabis – wel veel woorden maar nooit echte daden – is Theo Weterings een uitzondering. De burgervader van Hoofddorp en de rest van Haarlemmermeer belooft dat iedereen die maximaal 5 wietplanten teelt niets te vrezen heeft van de politie!

Russische roulette

In Nederland is het momenteel een soort Russische roulette wanneer je het gedoogde aantal van 5 wietplanten kweekt voor eigen (medicinale) gebruik. Het hangt er eigenlijk vooral vanaf of je toevallig in de goede gemeente met de goede woningbouwvereniging, de goede politie en de goede officier van justitie woont of je niet in de problemen raakt. Huis uitgezet, vervolgd in de rechtbank… het kan blijkbaar allemaal gewoon als je niet op de juiste plek bent.

Maar voor inwoners van Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Badhoevendorp en nog een tiental dorpen is de onzekerheid voorbij; iedereen kan daar zonder enig gevaar op vernietiging van de planten of juridische consequenties vijf wietplanten kweken!

150.000 Nederlanders mogen 5 wietplanten

Gaat burgemeester Weterings de geschiedenis in als de man die de thuisteelt van wiet de facto legaliseerde..?

Deze toezegging deed de burgemeester van Haarlemmermeer tijdens de laatste raadsvergadering, omdat D66 (daar heb je ze weer) en de lokale partij Forza! een ‘mediwiet-motie’ wilden indienen. Zeker omdat de zorgverzekering medicinale cannabis niet langer vergoed vonden beide partijen het logisch dat patiënten dan maar thuis hun medicijn kweken.

Maar de mediwiet-motie zou nooit in stemming worden gebracht in de gemeenteraad van Haarlemmermeer, waarin Hoofddorp de grootste plaats is. In totaal wonen er bijna 150.000 mensen in de gemeente en zij mogen allemaal wiet gaan kweken…

Pluim voor VVD-burgemeester Weterings

En dat hebben ze dus mooi te danken aan hun burgemeester die ‘de angel uit de motie haalde’ zoals de regionale pers meldt. Hij heeft in de gemeenteraad – en dus on the record  zogezegd – dat maximaal 5 wietplantjes ‘gewoon worden toegestaan’.

Maar dat niet alleen, hierover heeft de burgemeester naar eigen zeggen dus ook afspraken gemaakt met politie en justitie!

Dat betekent dat dit een stuk verder gaat dan in Tilburg, waar alleen een streng geselecteerd groepje medicinale patiënten onder strikte voorwaarden wiet voor eigen gebruik mag telen. In Haarlemmermeer mag IEDEREEN 5 WIETPLANTEN KWEKEN, wat een feest.

Slimmer reguleren

De D66/Forza! motie werd vervolgens niet eens meer in stemming gebracht. En wat ook heel erg leuk is, burgemeester Theo Weterings is lid van de… VVD! Als dit hun idee van ‘slimmer reguleren’ is, dan zijn wij voortaan fan 🙂

[openingsbeeld:  J.K. York/Shutterstock]
(advertenties)