(advertentie)
(advertentie)
Bokashi emmer

Zeg, heb je weleens van bokashi gehoord? 🌱 Dat is een Japanse techniek om keukenafval in slechts 14 dagen te laten composteren door middel van fermentatie. Bokashi is echter niet hetzelfde als compost, want het bevat veel meer nuttige voedingsstoffen voor je planten. Het is 100% biologisch en gemakkelijk zelf te maken, gewoon in je keuken.

Bokashi is een uit Japan (of Korea, daar zijn de meningen over verdeeld) overgewaaide manier van composteren. Deze methode wordt al door vele biologische thuiskwekers omarmd.

Je kunt de methode gebruiken om je eigen plantenresten na de oogst snel af te breken. Ook kun je er je keukenafval mee omzetten in een vruchtbare nieuwe bodem voor je wietplanten.

Wat betekent bokashi? 🇯🇵

Bokashi is Japans voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Het proces lijkt op het maken van zuurkool of kuilvoer. In tegenstelling tot composteren, waarbij materiaal wegrot, fermenteert bokashi het organische afval. Dit behoudt veel meer voedingsstoffen en energie.

Fermenteren, niet composteren

Bokashi is echter niet helemaal hetzelfde als composteren, want het is eigenlijk fermenteren. In plaats dat je keukenafval dus ligt weg te rotten in je tuin, fermenteert het in een luchtdicht (en dus geurloos) afgesloten emmer.

Een van de redenen voor de populariteit van de methode, is dat bokashi het ontbindingsproces van organisch materiaal versnelt. Dit is vooral te danken aan een trio van micro-organismen. Deze kun je gemakkelijk bij diverse online aanbieders aanschaffen.

Deze micro-organismen (lactobacillusbacteriën, fototrofe bacteriën en gist) zorgen er samen voor dat organisch materiaal snel wordt afgebroken. Dit gebeurt door een proces van anaerobe (afwezigheid van zuurstof) fermentatie.

Bij traditionele compostering is namelijk wel zuurstof (en vocht) nodig om de micro-organismen in leven te houden. Het plantaardige materiaal zoals keukenresten, liggen hierbij echter ook weg te rotten. Daardoor gaan veel nuttige voedingsstoffen verloren, die in bokashi nog wel aanwezig zijn.

Bovendien komt er bij het fermenteren minder CO2 en methaan vrij. Dit maakt het ook wat milieuvriendelijker dan composteren.

Voordelen van bokashi vs. traditioneel composteren 📊

Snelheid: 14 dagen vs. 6-12 maanden
Geur: Geurloos vs. vaak stinkend
Ruimte: Kleine emmer vs. grote composthoop
Temperatuur: Max 40°C vs. tot 70°C
CO2-uitstoot: Minimaal tijdens proces vs. hoge uitstoot
Energie: Behoudt meer energie voor het bodemleven

Fermenteergemak

Bokashi is dus beter voor het milieu en voor je planten dan traditionele compost. Maar het grootste voordeel is misschien nog wel het gemak van een bokashi-systeem.

De fermentatie vindt plaats in een luchtdichte emmer. Je opent gewoon de container, en gooit er je keukenafval en plantenresten in. Vervolgens strooi je er een paar handjes micro-organismen overheen om het weer af te breken. Dat is alles wat je in de dagelijkse praktijk hoeft te doen.

De eerste paar dagen van het fermentatieproces zal er wat vloeistof ontstaan. Dit komt doordat de micro-organismen je keukenresten beginnen af te breken. Deze vloeistof moet worden afgetapt.

Bokashi-sap: vloeibare meststof voor wietplanten 💧

Deze vloeistof kan namelijk gebruikt worden als voedingsstof voor je planten! Verdun het in een verhouding van ongeveer 1 op 100 (10 milliliter per liter water). Besproei je planten met de verdunde oplossing.

De vloeistoffen kunnen echter ook gewoon weggegooid worden, want ze zijn volkomen veilig voor het milieu. Als de emmer eenmaal vol is en er nagenoeg geen vloeistof meer valt af te tappen, dan is de bokashi klaar. Dit duurt gewoonlijk zo’n 14 dagen.

Let op met bokashi-sap! ⚠️

Het bokashi-sap heeft een zeer lage pH (onder de 4) en bevat veel voedingsstoffen. Gebruik het daarom altijd verdund – minimaal 1:20 voor volwassen planten, 1:100 voor jonge wietplanten. Onverdund kan het je planten beschadigen. Het sap werkt door de lage pH-waarde ook uitstekend als natuurlijke ontstopper voor afvoeren!

Een speciale Bokashi emmer

Speciale Bokashi emmers hebben een handig kraantje om het voedzame sap af te tappen.

Een bokashi emmer maken en vullen

Bokashi emmers kun je kant en klaar kopen voor ongeveer 80 euro. Maar je kunt ze ook zelf maken voor ongeveer 15 euro. In dat geval heb je twee stapelbare emmers nodig met één luchtdicht afsluitbare deksel, en een aftapkraantje.

De emmers worden in elkaar gestapeld. Hierbij moet je de bodem van de binnenste emmer perforeren met zo’n 20 tot 30 gaten. Deze gaten mogen een diameter van zo’n 2 tot 3 millimeter hebben.

Het aftapkraantje monteer je zo laag mogelijk aan de wand van de buitenste emmer. Als jouw kraantje geen waterdichte afsluiting heeft, kun je eventueel siliconenkit gebruiken. Hiermee kit je het kraantje dan waterdicht. Gebruik wat afdichtingstape om de twee emmers luchtdicht op elkaar aan te sluiten.

Bokashi-starter bestellen en gebruiken

Als je emmer klaar is kun je hem in gebruik nemen. Hiervoor moet je echter nog wel de benodigde bacteriën bestellen (bokashi-starter). Dit kost tussen de 9 en 15 euro voor twee kilo.

Vul de emmer met zo klein mogelijk gesneden tuin- en keukenafval. Voor goede meststoffen voor wietplanten kun je koffieprut, bonen, groene groenten en bananenschillen gebruiken. Maar eigenlijk kun je alles in de emmer gooien dat ook op de composthoop mag. Dus zo’n beetje al je keukenafval.

Vul de emmer in laagjes van 3 tot 4 centimeter en druk de laagjes aan met een stamper of grote lepel. Top ieder laagje af met de bokashi starter, en sluit de emmer weer goed af. Vervolgens tap je om de dag de vloeistof af via het kraantje. Als er bijna geen vloeistof meer uitkomt is het fermenteren ook bijna klaar.

Wat kan er wel en niet in de bokashi-emmer? ✅❌

Wel geschikt: Alle groenten en fruit (ook citrus!), gekookte etensresten, vlees, vis, kaas, brood, koffiedik, theezakjes, eierschalen, plantenresten van wietplanten

Niet geschikt: Grote botten, schelpdieren, synthetische materialen, melk, andere vloeistoffen, rot voedsel met schimmel

Een volle, goed afgesloten bokashi-emmer moet ongeveer 14 dagen fermenteren. Daarna kun je de emmer openen en het ferment controleren. Als het naar appelazijn ruikt, en er enigszins glazig uitziet, dan is het klaar. Als dat niet zo is, doe je de emmer weer dicht en wacht je nog een week.

Bokashi gebruiken

Na het fermenteren kun je de resterende biopulp gebruiken voor je planten. Je kunt het direct in de tuin begraven. Ook kun je het vermengen met compost of aarde en in potten doen voor je planten binnen.

De voedingsstoffen uit je keukenafval komen zo terug in de aarde. Vervolgens kunnen ze weer door je planten worden opgenomen.

🚨 Belangrijk: bokashi heeft een lage pH van 3,5-4,5 en moet eerst neutraliseren!

Houd er wel rekening mee dat de biopulp uit de emmer vrij zuur is. Het heeft een pH-waarde van ongeveer 3,5 tot 4,5. Ook is je keukenafval nog niet gecomposteerd maar gefermenteerd. Het moet eerst nog verder worden afgebroken voordat je planten de mineralen weer kunnen gebruiken.

Je moet de pulp daarom nooit direct aan je planten geven maar met aarde vermengen. Laat het vervolgens twee tot drie weken staan. Bodembacteriën in biologische aarde breken de pulp dan verder af. Zo ontstaat een gezonde en plantminnende bodem waarin je je wietplanten wel kunt zetten.

Witte waas op de aarde? Dat is normaal! 🤍

Omdat de bokashi een netwerk van microben aan de aarde toevoegt, kan er een witte waas op de aarde ontstaan. Dit zijn bacteriële filamenten genaamd actinomyceten. Ze zijn goed voor de aarde en je planten. Ze geven de aarde een aardachtige geur en bestaan uit veel voorkomende microben in gezonde compost.

Bokashi gebruiken voor cannabisplanten: stappenplan 🌿

1. Meng bokashi met aarde in verhouding 1:10 tot 1:5
2. Laat 2-3 weken neutraliseren op een schaduwrijke plek
3. Controleer de pH – moet tussen 6,0-7,0 zijn voor cannabis
4. Plant je wietplanten in de geneutraliseerde aarde
5. Extra voordeel: Het microbiële netwerk helpt tegen ziekten en verhoogt voedingsstofopname

[Alle foto’s bij dit artikel: Hans Chr. Danielsen, Shutterstock]
(advertentie)