(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ietsnut heeft een interessante theorie bedacht om zijn wietplanten in bloei te laten gaan, zonder ze te verduisteren. De vraag is alleen of de theoretische methode ook in de praktijk stand houdt. Om daar achter te komen deed Ietsnut wat iedere wietkweker met vragen zou moeten doen. Hij vroeg Lieve Muna om raad: kun je de bloei van een wietplant forceren zonder te verduisteren?

Verduisteren is een effectieve methode om wietplanten buiten in bloei te laten gaan. De methode levert buitenkwekers aanzienlijk betere en ook veel meer wiet op, omdat de planten eerder en dus bij zonniger weer bloeien. Er is echter één groot nadeel aan het verduisteren, en dat is dat je het een paar weken lang, elke dag moet doen. En daar heeft Ietsnut dus geen zin in. Hij heeft een alternatieve manier bedacht om zijn Power Planten in bloei te brengen, zonder te verduisteren, komt ie:

 

Naam
Ietsnut
Onderwerp
Verduisteren zonder verduisteren?
Bericht
Lieve Muna, in het kader van bloei forceren zit ik met de volgende vragen. Hoe meet een wietplant de temperatuur en hoe de hoeveelheid licht? En welke van deze twee omstandigheden telt zwaarder voor het op gang brengen van de bloei?

Ik wil namelijk proberen om mijn Power Plantjes voor de gek gaan houden en ze het idee geven dat het herfst is. Maar dan zonder dat ik moet gaan verduisteren. Ik wil proberen om elke avond een zooitje ijsklontjes bij de stam te laten smelten om zodoende elke nacht de temperatuur van de wortels onder de 5 graden te krijgen.

Mocht het zo zijn dat de planten het licht meten met hun bladeren en de temperatuur met de wortels, én de temperatuur van de wortels dominant is t.o.v. de hoeveelheid licht van het blad. Dan hoop ik een luie manier te hebben om de bloei van mijn planten te kunnen vervroegen. Door ze elke avond te gaan trakteren op ijs totdat ze in bloei schieten.

Groene groet, Ietsnut

Bijlagen

 

Verduisteren?

Hoi Ietsnut, interessante theorie heb je bedacht; ik denk alleen niet dat het werkt. Om te begrijpen waarom, zal ik eerst het een en ander uitleggen over verduisteren en wat de bloei bij wietplanten wél op gang brengt. Dit geeft ook meteen antwoord op je vraag over temperatuur en de hoeveelheid licht. Dat laatste is namelijk de belangrijkste reden waarom een wietplant in bloei gaat, en dus dominant ten opzichte van de temperatuur als je het zo zou willen zeggen.

Ik heb het al vaker uitgelegd maar wietplanten zijn zogenaamde korte-dag-planten. Dit betekent dat ze niet midden in de zomer bloeien zoals lange-dag-planten, maar pas in de herfst wanneer de dagen korter zijn (vandaar de naam). Dit werkt als volgt.
Gedurende de donkere uren worden bij wietplanten bloeihormonen aangemaakt. Dit gebeurt niet alleen in de bloeifase maar altijd. Pas als de dagelijkse donkere periode 10 uur of langer duurt, worden er genoeg bloeihormonen aangemaakt om ook daadwerkelijk te kunnen bloeien. In Nederland is dit gewoonlijk pas vanaf de tweede week van augustus.

Wietplanten bloeien uit zichzelf dus pas vanaf augustus in de lage landen. Je kunt je waarschijnlijk ook wel voorstellen dat een bloeifase in augustus, september, oktober en november, minder (goede) wiet oplevert dan een wietplant die in de maanden juli, augustus en september bloeit. Dat is de reden dat mensen hun wietplanten soms verduisteren. Door wietplanten bijvoorbeeld vanaf juni dagelijks eerder in het donker te zetten, verleng je de nachten tot 10 uur of langer en gaan wietplanten in bloei.

Het nadeel van verduisteren is alleen dat je ermee moet doorgaan zolang de échte nachten nog korter dan 10 uur duren. In de praktijk betekent dat, dat je dus tot aan de tweede helft van augustus elke avond je wietplanten moet verduisteren. Ik snap dus dat je een makkelijker alternatief voor het verduisteren probeert te vinden. Ik moet je helaas dus wel teleurstellen, want door een lage worteltemperatuur zullen je Power Planten niet in bloei gaan.

Het is zelfs zo dat je met de ijsblokjes meer kwaad dan goed zal doen. Het grote verschil in temperatuur zorgt waarschijnlijk alleen voor stress en een vertraging van de groei.
Maar er is nog iets wat ik me afvraag en dat is het volgende. Als je wel bereid bent om elke dag ijsblokjes bij je planten te leggen, waarom verduister je dan niet gewoon? Het is immers ook een handeling die je dagelijks moet doen, dus dan kun je toch net zo makkelijk even een grote doos over je planten heen zetten?

-xxx- Muna

(advertenties)