(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat de voordelen zijn van legalisering van cannabis? Nou wat dacht je van je wietleverancier voor de rechter slepen als die er een potje van maakt en zijn wiet een chemisch gewasbeschermingsmiddel (fungicide) bevat, waarvan jij als consument niets af weet? Het kan en het gebeurt nu voor het eerst in Colorado, U.S.A.

De voordelen van legale wiet zijn schier eindeloos: minder criminaliteit, meer belastinggeld voor onderwijs, wegen en natuurbehoud, tienduizenden nieuwe banen, drugskartels die stoppen met wiet, lagere prijzen per gram en tegelijkertijd betere kwaliteit en last but not least is legalisering beter voor de volksgezondheid. Dat bewijst deze opmerkelijke rechtszaak in de Amerikaanse staat Colorado wel.

Fungicide op de wietplant

Watskeburt? Cannabisconsumenten Brandan Flores en Brandie Larrabee beschuldigen een wietkweker ervan dat hij een “potentieel gevaarlijk” gewasbeschermingsmiddel – een zogeheten fungicide, dat de plant tegen schimmels moet beschermen – heeft gebruikt dat giftig wordt wanneer het in brand wordt gestoken, zoals je met een joint of pijp in feite dus doet. Dit gebeurde zonder dat de blowers ervan af wisten, zo staat te lezen in de klacht die beide consumenten bij de rechtbank in Denver hebben ingediend.

c-1De klacht is met name gericht tegen distributeur en winkel LivWell, dat de fungicide Eagle 20  jarenlang zou hebben gebruikt. Dit middel bevat de chemische stof myclobutanil en die is dus ook in hun wiet terechtgekomen. Nu is deze fungicide toegestaan voor bepaalde eetbare landbouwgewassen maar niet voor rookbare producten zoals tabak. “En als gevolg daarvan inhaleren mensen die cannabis roken die is gesprayed met Eagle 20 giftige hydrogene cyanide”, zo stelt de officiële aanklacht.

‘Ondeugdelijk product’

Er is de laatste tijd sowieso veel te doen in de staten met legale wiet over het gebruik van pesticiden, kunstmest en dergelijke. De advocaat van deze twee blowers, Steven Woodrow, zegt dat deze aanklacht de eerste is in de VS die de wietindustrie beschuldigt van een ondeugdelijk product. Brandan Flores is een recreatieve cannabisgebruiker en medeklager Brandie Larrabee is een hersentumor patiënt met een medicinale marihuanakaart. Zij beweren niet dat zij ziek zijn geworden door de chemische stof, maar dat zij de wiet van LivWell nooit zouden hebben gerookt wanneer ze geweten hadden dat de fungicide erin zat.

De verontruste blowers vragen hun geld terug dat ze hebben uitgegeven aan een product dat ze niet kunnen gebruiken. Daarnaast eisen ze dat LivWell stopt met het gebruik van de fungicide op hun cannabisgewassen.

60.000 planten gecontroleerd

Volgens rechtbankdocumenten blijft LivWell echter volhouden dat hun planten veilig zijn. Eigenaar Jonh Lord: “Ons eindproduct wordt getest door een onafhankelijk laboratorium met een staatslicentie dat is goedgekeurd door de stad Denver en daaruit blijkt dat onze producten veilig zijn – zoals we ook altijd beweerd hebben.” Verder commentaar wil de wietkweker/verkoper niet geven.

Eerder dit jaar hielden de gezondheidsinstanties in Denver een partij wietplanten van LivWell tegen totdat er zekerheid was verkregen over de aanwezige chemicaliën. Later werden deze 60.000 (!) planten toch vrijgegeven voor de verkoop nadat vast was gesteld dat er slechts lage concentraties fungicide op zaten. Maar dat neemt niet het gevaar weg dat deze chemische stof schade kan aanrichten, stelt de huidige aanklacht.

 

(advertentie)