(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag maakt Nicole Maalsté haar debuut als RollingStoned columnist. Afwisselend met Mr. Veldman gaat zij schrijven over de volstrekt unieke en gecompliceerde situatie in Nederland polderwietland. Vandaag introduceren we ’s lands meest ervaren cannabisonderzoeker vast!

Wie is Nicole Maalsté?

Ze studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sinds haar afstuderen in 1992 doet Nicole (1966) onderzoek in moeilijk toegankelijke (criminele) milieus vanuit verschillende universiteiten, onderzoeks- en adviesbureau’s.

nmMet name cannabis is de expertise van deze wetenschapper. Met haar expertise over drugsmarkten ondersteunt zij het denkwerk van overheden, advocaten, journalisten, belangenorganisaties en politieke partijen in de vorm van inventarisaties, lezingen, brainstormsessies en advies.

En vanaf deze week zal zij dus ook elke 14 dagen een column droppen op RollingStoned, waarin ze een actueel cannabis onderwerp tackelt!

Drie cannabisboeken op haar naam

Om een goed beeld van Nicole en haar deskundigheid te krijgen, kunnen we je van ganser harte haar boeken aanraden.

HET KRUID, DE KRANT EN DE KROONGETUIGEN – De geschiedenis van hennep 1950 – 1970

Schermafbeelding 2016-06-07 om 10.07.00In het boek ‘Het Kruid, de Krant en de Kroongetuigen’ – wat Nicole schreef in 1993 – wordt uit de doeken gedaan hoe het gebruik van wiet en hasj in de jaren vijftig en zestig heeft geleid tot de situatie zoals we die nu in Nederland kennen.

‘De geschiedenis van hennep 1950-1970’ is gebaseerd op analyses van verhalen uit de krant en de verhalen van een aantal ‘kroongetuigen’.

Het boek maakt duidelijk dat veel van de discussies die op het moment over het Nederlandse ‘gedoogbeleid’ gevoerd worden slechts herhalingen zijn van hetgeen zich meer dan twee decennia geleden heeft afgespeeld.

Het is echter niet alleen een leerzaam boek. Het is vooral ook onderhoudend en past wat dat betreft geheel in de ‘going back to the sixties’ trend. (Helaas is dit boek niet meer verkrijgbaar)

POLDERWIET – Een veelzijdig en onthullend beeld van de wietteelt in Nederland

Schermafbeelding 2016-06-07 om 10.18.19Dit boek schreef Nicole samen met haar partner Michiel Panhuysen – die faam vergaarde met de Franstalige kweekbijbel ‘Bio Grow Book’ – in 2007.

Polderwiet is een unieke serie portretten die samen een dwarsdoorsnede schetsen van de wietteelt in Nederland. Aan het woord komen professionele kwekers, idealistische hobbykwekers, commerciële kwekers en legale ondernemers in de branche – mensen uit alle lagen van de bevolking.

In dit boek spreken ze – vaak voor het eerst – openhartig over hun activiteiten, hun successen, hun ervaringen en verwachtingen. Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen werkwijze en overtuiging.

Ingeleid met achtergronden en ontwikkelingen in de branche en aangevuld met cijfers en feiten, geeft Polderwiet een volledig en interessant beeld van de veelzijdige cannabisbranche, een gesloten wereld waarin zaken zich goeddeels in de illegaliteit afspelen.

Deze verhalen vanuit de branche zelf werpen een nieuw licht op de discussie over hennepteelt.

DE WIETINDUSTRIE – De slag om de achterdeur

De-WietindustrieRedelijk vers van de pers is dit boek uit 2015, eveneens samen met Michiel Panhuysen geschreven.

De inval in ’s werelds grootste coffeeshop Checkpoint in Terneuzen in mei 2008 luidt het begin van een nieuw tijdperk in. Justitie opent de jacht op de dertig jaar lang ongemoeid gelaten ‘achterdeur’ van de coffeeshops en bestempelt ze als criminele organisaties. De politie rolt ondertussen duizenden illegale hennepplantages op.

Tegelijkertijd zien criminelen met grote kwekerijen en tussenhandelaren hun kans schoon en beleven zij gouden tijden.

De auteurs van De Wietindustrie laten in hun boek zien hoe de grote jongens te werk gaan en hoe zij de toekomst zien. Grote internationaal opererende ondernemers bereiden zich voor op een toekomst van gereguleerde handel in cannabis.

Nicole op Cannabis Bevrijdingsdag

Meer informatie over onze nieuwe columnist Nicole Maalsté vind je op haar website ACCES INTERDIT. Daar kan je tevens alle boeken bestellen.

Op Cannabis Bevrijdingsdag – komende zondag 12 juni in Amsterdam – zijn Nicole en Michiel aanwezig met een boekenstandje op de Hennepmarkt, dus als je een gesigneerd exemplaar op de kop wil tikken…

[openingsfoto: Gonzo Media/Derrick Bergman]
(advertentie)