(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leuk nieuwtje uit het cannabisparadijs op aarde, Colorado. Via een speciale extra 5% belasting op de wietteelt in Pueblo County – dat nu al liefst 20 procent van de totale wietproductie in de staat voor rekening neemt – krijgen honderden studenten straks een studietoelage van 1.000 dollar!

Pueblo County

Begin deze week schreven we al dat ze in Pueblo County van wanten weten wat betreft de cannabusiness. De politiek daar besloot te investeren in wat de grootste legale wietkwekerij – in oneindig veel kassen – van de wereld moet worden, 276 voetbalvelden vol. Zie ons bericht ‘Na de mijnen en gevangenis nu… wiet!‘ Maar het is niet alleen maar geld verdienen, ook aan zaken als onderwijs is de groene revolutie goed besteed. Via een speciale extra belasting van 5% op de productie van cannabis – een voorstel waarmee de wietproducenten het trouwens eens zijn – krijgen scholieren de mogelijkheid om met een extra studiebeurs naar de universiteit te gaan.

s-1

[illustratie: emeget/Shutterstock]

Extra belasting

Het huidige belastingtarief op de teelt van wiet – en in Colorado is dat zoals jullie weten zowel medicinale als recreatieve cannabis – bedraagt 15% en dat wordt nu in de komende vijf jaar verhoogd tot 20%. In 2020 moet dit dat een extra bedrag van 3,5 miljoen dollar – per jaar – opleveren in de geldkas van Pueblo County. Maar daar kopen de bestuurders geen Masarati van, het bedrag wordt geïnvesteerd in de jeugd in het gebied in zuid-Colorado! Iedere high school senior (jongeren in de bovenbouw van de middelbare school) komt ervoor in aanmerking, mits hij besluit te gaan studeren in 1 van de 2 universiteiten in de county: Pueblo Community College en Colorado State University-Pueblo.

‘Historische beslissing’

Het exacte bedrag hangt af van hoeveel studenten zich aanmelden voor de ‘wietbeurs’. De initiatiefnemers gaan nu uit van ongeveer 400 leerlingen per jaar en die zouden dan om en nabij de duizend dollar extra toelage krijgen. Met dit unieke plan is Pueblo County de eerste in de wereld die wietgeld direct gebruikt voor studiebeurzen. “Het is een historische beslissing”, aldus cannabis activist Brian Vincente, die in 2012 het wetsvoorstel schreef dat de legalisering in Colorado mogelijk maakte. Met dit besluit worden wietkwekers in de county hetzelfde behandeld als boeren die water nodig hebben voor hun gewassen, vanwege de droogte en waterschaarste betalen die namelijk al langer wat extra belasting.

En extra grappig is natuurlijk dat dit wietgeld gaat naar jongeren van 17, 18 en 19 jaar, die zelf nog niet in de buurt mogen komen van cannabis. De leeftijd waarop je in de VS – Colorado inbegrepen – mag blowen of wietplantjes mag kweken in staten die cannabis gelegaliseerd hebben, bedraagt namelijk 21 jaar…

[openingsfoto: Zerbor/Shutterstock]
(advertenties)