(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Colombiaanse regering staat op het punt om de productie, gebruik en verkoop – ook export – van medicinale cannabis te legaliseren. Dat mag gerust een verrassende move genoemd worden van het Zuid-Amerikaanse land, dat lange tijd een felle war on drugs voerde en daarvoor zelfs Amerikaanse militairen binnenhaalde…

Medicinaal en wetenschappelijk

Het nieuws werd eind vorige week bekendgemaakt door justitieminister Yesid Reyes. Een dezer dagen wordt de legalisering per presidentieel decreet ingevoerd, dus wanneer de handtekening van Juan Manuel Santos onder het wetsvoorstel staat. Vanaf dan is de teelt en verkoop van wiet voor medicinale en wetenschappelijke redenen toegestaan in Colombia. De wet regelt alles van de wietproducenten tot de eventuele export van cannabisproducten, aldus Reyes.

shutterstock_257442619

[foto: PromesaArtStudio/Shutterstock]

Daarmee is het land het zoveelste op het Amerikaanse continent dat de war on drugs vaarwel zegt en een compleet tegenovergestelde koers van liberalisering vaart. Eerder namen bijvoorbeeld Uruguay, Chili, Jamaica, de VS en zelfs Mexico al stappen in dezelfde richting. Maar Colombia is toch wel bijzonder omdat het decennia lang de fanatiekste war on drugs voerde, hand in hand (letterlijk) met de VS. Met name de productie van cocaïne en wiet werd er keihard aangepakt, al dan niet met Amerikaanse militaire middelen.

400.000 mediwiet patiënten

Maar de onstuitbare groene revolutie heeft nu dus ook Colombia bereikt. Eerder dit jaar stopte men al met het besproeien van de cocavelden. En de legalisering van mediwiet is goed nieuws voor de naar schatting 400.000 Colombianen die lijden aan epilepsie en andere ziekten, zij kunnen door de wetswijziging profiteren en cannabis als medicijn krijgen. Overigens was het bezit van kleine hoeveelheden wiet voor persoonlijk gebruik wel al jarenlang gedecriminaliseerd in het land, na uitspraken van rechters dat dit tot ‘de vrije ontwikkeling van iemands persoonlijkheid’ behoorde… Minister van Volksgezondheid Alejandro Gaviria droomt al van een vooraanstaande positie voor Colombia in de groeiende wereldmarkt voor cannabisproducten.

Geen legalisering recreatieve wiet

Justitieminister Reyes was er overigens ook heel stellig in dat een legalisering van recreatieve wiet er niet inzit. Dat doet hij ook om de conservatieve oppositie in Colombia tegemoet te komen, maar zijn woorden laten er geen misverstand over bestaan: “Niemand praat over legalisering van wat dan ook behalve om die 2 redenen (medicinaal en wetenschappelijk, red.).”

Nóg niet. Maar een paar jaar gelden praatte er ook niemand over legale mediwiet in Colombia, dus wat nu niet is…

[openingsfoto: Rawpixel.com/Shutterstock]

 

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)