(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige keer gingen wij – nou ja, onze voorvaderen dan toch zeker – al los op anadenanthera, stinkende nachtschade, wolfskers, LSA en de onovertroffen betelnoot. Zoals beloofd deze week deel 2 van het betere old school tripwerk met nog 5 natuurlijke boosters, waaronder 1 wel heel speciale…

10 manieren waarop onze voorouders high werden – deel 2

6. Qat

shutterstock_236240878

Qat kauwen, het gebeurt al eeuwen en ook vandaag de dag nog populair [foto: Dmitry Chulov / Shutterstock.com]

Eén van de oudste drugs in de Hoorn van Afrika en het Arabische schiereiland. Qat is een stimulerende plant waarvan de bittere bladeren gekauwd worden voor de energie en milde euforie. Het meest populair is qat in  Jemen en Somalië, hoewel de Britten het gebruik ervan trachten uit te bannen in hun koloniën in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Decennia later brachten Somalische immigranten de plant mee naar Europa, waar qat behoorlijk aan populariteit ging winnen. De belangrijkste psychoactieve stof in qat is cathinon met amfetamineachtige eigenschappen. Het kauwen van qat wekt anderhalf tot vier uur na het kauwen euforie op met een energiek gevoel met verhoogde alertheid en zelfvertrouwen. De potentie van qat is echter wel minder dan de helft van amfetamine…

7. Ibogaïne

ibogaine

Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de bast van de wortel van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. Aanhangers van het Bwitigeloof gebruiken het in hun rituelen. Het is aanzienlijk sterker dan qat. Ibogaïne is een indoolalkaloïde en wordt al duizenden jaren gebruikt als een krachtig spiritueel gereedschap in diverse rituelen en ceremonies.

Het wordt ook wel eens ‘Africa’s ayahuasca’ genoemd, dus dan weet je wel dat je hier niet met kinderachtig spul van doen hebt. In het westen is ibogaïne ook doorgedrongen, maar dan als afkickmiddel! Bijvoorbeeld tegen heroïne, meth en tabak. En in tegenstelling tot andere behandelingen blijkt uit onderzoek dat dit niet alleen helpt om je verslaving te bestrijden maar daadwerkelijk effect heeft op de receptoren in je brein waarmee je de fysieke pijn van het afkicken verlicht. Maar: ibogaïne beïnvloedt een aantal neurotransmitters en kan hallucinaties veroorzaken. Ibogaïne kan zelfs bij lage doses ernstige hartritmestoornissen veroorzaken die dodelijk kunnen aflopen.

8. Peyote

p

Zeer waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van dit beroemdste Noord-Amerikaanse hallucinogene middel. Peyote is een kleine doornloze bolvormige cactus die in de zuidelijke Verenigde Staten en Mexico groeit. De plant heeft ribben en is grijsgroen van kleur. Het bloemetje dat in het hart van de plant bloeit is roze. De plant is vooral bekend omdat hij een groot aantal psycho-actieve alkaloïden met mescaline-achtig effect bevat die bij inwendig gebruik leiden tot hallucinaties. Naast de mescaline bevat de plant hordenine, N-methyl-mescaline, N-acetylmescaline, pellotine, anhalinine, anhalonine, anhalidine, anhalonidine, anhalamine, O-methylanhalonidine, tyramine en lophophorine.

Al minstens 5.500 jaar (!) kauwen de native bewoners van Mexico en het zuidwesten van de VS op deze bittere cactus, sterker nog: de plant werd er speciaal voor ‘geoogst’. Uiteraard ging het deze old school trippers niet om het trippen an sich, maar om de spirituele ervaring. Ook wordt peyote traditioneel voor medicinale doeleinden gebruikt. Vandaar dat het gebruik ervan anno 2016 zelfs legaal is, zij het alleen voor de leden van de NAC (Native American Church) die ca 250.000 leden kent, en in Mexico voor de Huichol.

9. Opium

o

Een oudje, maar ook een echte topper. is het ingedroogde melksap van de opiumpapaver of slaapbol (Papaver somniferum; ‘somniferum’ betekent ‘slaap brengend’), dat een aantal alkaloïden bevat waarvan codeïnemorfinenoscapine en papaverine de belangrijkste zijn. Middelen die uit opium worden geëxtraheerd worden opiaten genoemd, maar niet alle opiaten worden uit opium gewonnen.

Hoe dan ook, een vette hit in vroegere tijden in Azië al. Mensen gebruiken al opium gewonnen uit papaverbollen sinds minimaal het vierde millennium voor Christus, want we weten dat het toen in zuidwest-Azië verbouwd werd! Nog steeds is dit de regio waar het gebeurt wat opium (heroïne inbegrepen) betreft, naast Afghanistan waar de Taliban zich ermee verrijken. Overigens is opium ook in bijna alle ziekenhuizen aanwezig, waar het primair als pijnstiller wordt gebruikt. Maar het grote minpunt ervan is ook duidelijk: opium is zwaar verslavend!

10. Cannabis

shutterstock_426165082

Onze eigen favoriet cannabis is ook al tienduizend jaar de favoriet van alle mensen op aarde… het zal niet voor niks zijn 😉 [foto: Dark Moon Pictures/Shutterstock]

Tja, aangezien we over cannabis al bijna zevenduizend artikelen hebben geschreven in ruim 2,5 jaar RollingStoned zullen we er hier niet heel veel meer over vertellen. Behalve dan dat het wellicht de alleroudste geestverruimende plant is uit de geschiedenis van de mensheid.

Het oudste schriftelijke bewijs van wiet/hennep vinden we bij de Grieken, toen de historicus Herodotus – 484 tot 425 voor Jezus – eraan refereerde: de Scythen of Skythen waren Iraanse ruiterstammen die tussen de 7e eeuw v.Chr. en de 4e eeuw AD grote gebieden in de Euraziatische steppe bewoonden en volgens deze oude Griek namen zijn cannabis stoombaden!

Maar het gebruik gaat nog veel verder terug, want uit artifacten blijkt dat de mens cannabis al meer dan tienduizend jaar kent…

Nog even de eerste 5 natuurproducten teruglezen waarmee onze voorouders aan het alledaagse ontsnapten? Lees dan HIERZO deel 1

[openingsbeeld: CaveMenWorld]
(advertentie)