(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Feestelijk moment in de nog prille gereguleerde cannabis historie in Italië: deze week ontvangen zo’n 1.600 medicinale cannabis patiënten de eerste op Italiaanse bodem gekweekte wiet. Bijzonder is dat het leger hiervoor verantwoordelijk is en de 5-grams potjes ook vult.

Import mediwiet uit Nederland

Al in 2007 werden er in Italië wetten aangenomen voor het medicinaal gebruik van cannabis en sindsdien importeerde men de benodigde wiet uit Nederland. Maar de prijzen die Bedrocan vraagt voor een grammetje mediwiet werden de Italianen toch te gortig en vorig jaar ging de kogel door de katholieke kerk en besloot men voortaan zelf de wiet te gaan kweken.

shutterstock_116227834

Al in 1950 werd er in Italië een hennepmeisje op een postzegel gezet, maar pas 66 jaar later wordt de eerste legale wiet geoogst… [foto: rook76 / Shutterstock.com]

Het project werd letterlijk als een militaire operatie opgezet, want de streng beveiligde eerste legale wietkwekerij staat op het terrein van het leger in Florence, op een basis waar het Militaire Farmaceutische Instituut gevestigd is.

1 wietoogst per 90 dagen

Het was dan ook kolonel Antonio Medica die de eer kreeg toebedeeld om de eerste zending mediwiet van Italiaanse makelij te presenteren: 1.600 glazen potjes met in elk daarvan 5 gram wiet. Die potjes zijn deze week verstuurd naar ziekenhuizen en apotheken die verlegen zitten om medicinale cannabis, nadat ook de minister van Volksgezondheid als laatste zijn krabbel op de benodigde papieren heeft gezet.

De soldaten die belast zijn (nou ja, het is eerder gezegend zijn) met de wietteelt denken elke 90 dagen een nieuwe oogst te kunnen opleveren, dat wil zeggen dat ze die tijd nodig hebben van zaadje tot verpakt eindproduct.

Van 30 kilo naar 100 kilo mediwiet

Met de vier oogsten per jaar moet er ongeveer 30 kilo mediwiet beschikbaar komen. Maar een volgende uitdaging voor kweeksoldaten ligt al klaar: meer verschillende strains creëren zodat er ook meer verschillende ziekten en aandoeningen behandeld kunnen worden.

De minister van Volksgezondheid hoopt dat er uiteindelijk elk jaar 100 kilo medicinale cannabis van Italiaanse plantages wordt geoogst. Volgens de regering is dat genoeg om aan de behoefte van het publiek te voldoen, maar patiënten hebben al laten weten dat ze dit niet genoeg vinden…

 

 

(advertentie)