(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dwars tegen de landelijke trend van sluitingen en uitsterfbeleid in, komen er in de gemeente Amersfoort binnenkort twee nieuwe coffeeshops bij. Daarmee wordt het totaal aantal cannabis verkooppunten in de stad in een keer bijna verdubbeld: van 3 naar 5.

Amersfoort gaat van 3 naar 5 coffeeshops

Goed nieuws dus voor de inwoners van Amersfoort – dat zo’n 160.000 inwoners telt – dat er nieuwe coffeeshops komen. Het gaat om een shop aan de Textielweg (bedrijventerrein De Isselt) en één aan de Terminalweg (bedrijventerrein De Hoef). De gemeente is van plan een horeca- en gedoogvergunning te verlenen, nadat er met ondernemers uit de omgeving is gesproken (over een eventuele aanvulling van randvoorwaarden in de vergunning) en nadat is gesproken over het ‘monitoren van de leefbaarheid van de buurt’.

Om de druk op de al bestaande coffeeshops te verminderen besloot de burgemeester begin 2016 al – na consultatie van de gemeenteraad – dat het gedoogbeleid veranderd moest worden. Het oude beleid maakte 9 coffeeshops mogelijk, maar bij het vaststellen van het nieuwe beleid was dit aantal gedaald naar 4. En anno 2018 dus naar 3.

De gemeente Amersfoort heeft er ook een verklaring voor: “Omdat de vestigingscriteria zo streng waren, bleek het niet mogelijk nieuwe shops te realiseren terwijl het beleid dit wel mogelijk maakte. Deze criteria zijn in het nieuwe beleid aangepast. Tegelijkertijd is het maximum aantal teruggebracht van 9 naar 7.”

Kudos voor de gemeente Amersfoort, die zo verstandig is om het aanbod aan de vraag aan te passen en 2 nieuwe coffeeshops een vergunning verleent! [foto: Joshua Rainey Photography/Shutterstock]

Afstandscriterium en Bibob-screening

Gegoochel met cijfers, maar de uitkomst blijft hoe dan ook dat er nieuwe coffeeshops bijkomen in de Utrechtse stad, en kom daar nog maar eens om in het repressieve Nederland van vandaag de dag.

De eisen die de gemeente stelt aan nieuwe shops wijken niet af van wat tegenwoordig ‘normaal’ wordt gevonden. Zo moeten ze op minstens 100 meter van basisscholen en 250 meter van middelbare scholen zitten. Idiote regel als je het ons vraagt, want scholieren in die leeftijd mogen en worden sowieso nooit in een coffeeshop binnengelaten! Maar ja, zal wel iets met schijnheiligheid schijnveiligheid van doen hebben…

Ook worden de cannabis ondernemers door de gevreesde Bibob-mangel gehaald, wat betekent dat je eigenlijk een halve heilige moet zijn om niet iets op je kerfstok te hebben. Maar beide aanvragers voor de vergunning van de nieuwe coffeeshops voldoen er gelukkig aan, zo meldt de gemeente Amersfoort op haar eigen website.

Twee erbij én nog twee te gaan

De shops aan de Textielweg en de Terminalweg liggen trouwens in straten met hoofdzakelijk bedrijven, dus daarmee is door de ambtenaren al ingespeeld op de te verwachten volkswoede van brave, bezorgde burgers die de komst van een coffeeshop in een nette woonbuurt of in de buurt van de school van hun kroost 99 van de 100 keer niet zien zitten. Dat hun bezwaren voor 99 van de 100% op vooroordelen en jarenlange valse overheidspropaganda zijn gebaseerd zullen we hier verder maar eens niet uitdiepen.

Vandaag is het feest en feliciteren wij alle cannabisliefhebbers in Amersfoort met hun 2 nieuwe aanwinsten. En als we goed hebben meegeteld komen er in de nabije toekomst nóg eens 2 nieuwe coffeeshops bij ook… Dat zouden meer gemeenten moeten doen!

[openingsfoto: Per Bengtsson/Shutterstock]
(advertenties)