(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Minder pijn lijden en beter kunnen (door)slapen. Zie hier de twee meest voorkomende redenen waarom mensen wiet gebruiken, recreatieve consumenten inbegrepen. Toch is er juist bij pijn en slaap ook veel wetenschappelijke onenigheid over de effectiviteit van cannabis. Een actuele Britse studie toont echter aan dat de ‘slaappatiënten’ zelf heel tevreden zijn over wiet als slaaphulp – en dat ook nog eens voor langere tijd. 

1 op de 3 volwassenen lijdt aan slapeloosheid

Slapeloosheid is wereldwijd een zeer ernstig gezondheidsprobleem. Onderzoekers schatten dat maar liefst één op de drie volwassenen over de hele wereld aan slapeloosheid lijdt! Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis waarbij mensen moeite hebben om in slaap te vallen en/of te blijven.

Het onvermogen om in slaap te vallen en/of in slaap te blijven kan een dramatisch negatieve impact hebben op iemands leven. Slaapgebrek, vooral als het chronisch is, kan leiden tot problemen met cognitieve functies, zoals geheugenverlies en concentratieproblemen. Chronische slapeloosheid kan in sommige gevallen leiden tot een zware depressie.

Effect wiet als slaapmiddel beoordeeld na 1, 3 en 6 maanden

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs een analyse uitgevoerd waarin ze cannabisgebruik en de invloed ervan op blijvende verbeteringen in de slaapkwaliteit onderzochten. Op 14 februari van dit jaar werden de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift Brain & Behavior, onder de titel ‘UK Medical Cannabis Registry: Assessment of clinical outcomes in patients with insomnia‘.

De Britten onderzochten de veiligheid en werkzaamheid van plantaardige cannabisproducten (olie, toppen of een combinatie van beide) bij meer dan 60 patiënten die waren ingeschreven in het Britse register voor medicinale cannabis.

Deelnemers aan het cohort hadden toestemming van een arts om cannabisproducten te gebruiken. Sinds 2018 mogen Engelse specialisten medicinale producten op basis van cannabis voorschrijven aan patiënten die niet reageren op conventionele medicijnen. De auteurs beoordeelden de werkzaamheid van cannabis na één, drie en zes maanden.

Waar andere behandelingen falen klaart cannabis de klus

Onderzoekers rapporteerden dat cannabisproducten “goed werden verdragen” en dat ze werden geassocieerd met betere slaap, minder angst en een hogere levenskwaliteit.

De onderzoekers concluderen: “Meer dan 40 procent van de deelnemers die elke PROM-ronde invulden, rapporteerden een klinisch significante verbetering van hun slaapkwaliteit in elke tijdsperiode.” De letters PROM staan hier voor patient-reported outcome measure.

“Deze resultaten tonen aan dat de start van CBMP-therapie [medicinale producten op basis van cannabis] geassocieerd was met verbeteringen bij patiënten die eerder niet hadden gereageerd op behandelingen voor slapeloosheid waarvoor momenteel een vergunning is afgegeven”, luidt de conclusie van het actuele slaaponderzoek dan ook.

Wiet doet het ook goed bij deze andere aandoeningen

Andere onderzoeken naar het gebruik van cannabisproducten bij patiënten die zijn ingeschreven in het Britse Cannabis Register hebben aangetoond dat deze effectief zijn bij chronische pijn, angst, posttraumatische stress, depressie, migraine, inflammatoire darmziekten en andere aandoeningen.

Gegevens uit placebogecontroleerde klinische onderzoeken bevestigden eerder de werkzaamheid van cannabisextracten (op basis van planten) bij patiënten die lijden aan chronische slapeloosheid.

LEES OOKStudie • Dankzij cannabis slikken we minder conventionele slaapmiddelen

[beeld: Shutterstock AI]
(advertentie)