(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit een onderzoek onder 271 medicinale cannabis patiënten in Canada komt naar voren dat wiet niet alleen veel positieve effecten heeft wat pijnbestrijding betreft, maar ook dat cannabis behulpzaam is bij het overwinnen van ‘meer schadelijke verslavingen’ aan bijvoorbeeld farmaceutische medicijnen, alcohol en tabak.

Patiënten beoordelen officiële systeem

Voluit heet het Canadese onderzoek ‘Medical cannabis access, use, and substitution for prescription opioids and other substances: A survey of authorized medical cannabis patients‘. Het is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad the International Journal of Drug Policy. Reden voor de uitgebreide enquête onder mediwiet patiënten was de verandering in het Canadese systeem twee jaar geleden: vanaf toen gold de nieuwe Marihuana for Medical Purposes Regulations (MMPR) met als belangrijkste verandering dat er voortaan meer dan één producent van cannabis werd toegelaten. Dit is het eerste omvangrijke onderzoek sindsdien naar de bevindingen van de patiënten in Canada.

Minder medicijnen, alcohol en tabak door cannabisgebruik

Interessante ‘bijvangst’ van dit onderzoek onder 271 afnemers van de University of Victoria en de University of British Columbia is dat er voor het eerst ook op grote(re) schaal naar het effect van wietgebruik op andere, schadelijke verslavingen is gekeken. Want dat cannabis goed helpt tegen chronische pijn en goed is voor de mentale gezondheid hoeft langzamerhand niet meer bewezen te worden, dat is gewoon een feit, wat ook weer blijkt uit deze studie.

Opvallender is dat de participanten ook melden dat cannabis hen helpt als alternatief voor zogeheten ‘prescription drugs’ , medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat geldt voor liefst 63% van de deelnemers aan dit onderzoek. En ook bij zeer verslavende en schadelijke farmaceutische middelen als opiaten (30% gebruikt nu wiet ipv deze middelen), benzodiazepinen (16%) en anti-depressiva (12%) kan cannabis de plaats innemen van veel schadelijkere medicatie!

Dankzij cannabisgebruik dumpen patiënten massaal hun andere – vaak schadelijke – farmaceutische medicatie én het helpt hen ook nog eens om verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol en tabak te bestrijden… [foto: Hemerson Coelho/Shutterstock]

Dat is natuurlijk een prachtige nevenwerking van cannabis als pijnstiller, maar het is nog niet eens al het goede nieuws dat de Canadese onderzoekers vaststelden. De patiënten rapporteerden namelijk ook dat cannabis een prima vervanger is van alcohol (25%), sigaretten/tabak (12%) en ‘illegale drugs’ (3%).

Minpunten van mediwiet-systeem Canada

Een significant deel van de wietpatiënten (42%) zegt echter ook dat ze wiet via illegale en ongereguleerde kanalen betrekken, als aanvulling op cannabis uit het officiële medicinale circuit in Canada. En dat heeft dan natuurlijk ook te maken met de prijzen van de legale mediwiet.

Meer dan de helft van alle deelnemers meldt verder dat ze verplicht werden om te betalen voor ‘een medische aanbeveling om cannabis te gebruiken’, waarbij een kwart van de patiënten zelfs 300 dollar of meer moest ophoesten.

Conclusie

Goed, dat zijn natuurlijk verbeterpunten in het Canadese medicinale cannabiscircuit, zo stellen ook de onderzoekers vast. De grote winst op gezondheidsterrein – effectief in pijnbestrijding en behulpzaam bij verminderen andere schadelijke medicatie/verslavingen – zit alvast wel steviger dan ooit in de wetenschappelijke pocket!

[openingsbeeld: Doug Shutter/Shutterstock]
(advertentie)