(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Amsterdam Empire is een extravagant misdaaddrama vol glamour en vuiligheid in het hart van de Amsterdamse cannabisscene.” Bam! Dat zijn nog eens wervende woorden voor een nieuwe misdaadserie op Netflix. De streamingsdienst kondigt het spektakel aan voor 2025. Wij hebben er alvast veel zin in, ook omdat de 7-delige serie geproduceerd wordt door de makers van ‘Ferry’ en ‘Undercover’. De hoofdrol is weggelegd voor onze internationale filmster Famke Janssen!

Voormalig metalgitarist regisseert coffeeshopserie

Mooi eerbetoon dus voor het typische Nederlandse fenomeen coffeeshop. De zevendelige serie is geschreven en gemaakt door Nico Moolenaar, Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen – de creatieve breinen achter de populaire hits ‘Undercover’ en de spin-off daarvan ‘Ferry’.

Amsterdam Empire wordt geregisseerd door Jonas Govaerts. De Belg was van 2006 tot 2014 gitarist bij de Antwerpse metalband The Hickey Underworld, maar moest stoppen vanwege een chronische gehoorstoornis. Sindsdien timmert ie succesvol aan de weg als filmmaker, bijvoorbeeld met zijn tweede lange speelfilm ‘H4Z4RD’, met de DJ Dimitri Vegas in de hoofdrol.

‘Famke Janssen aan boord hebben als Betty is een absolute eer’

Bij Netflix zijn ze maar wat trots op de nieuwe Nederlandse crimeserie, de eerste serie uit een ‘creative partnership’ met Nico Moolenaar. Antoinette Beumer, Directeur Series Benelux bij Netflix: “Het is zo leuk om met Nico, Piet en Bart te werken. Nadat we hun ongelooflijke werk voor Ferry en Undercover hebben gezien, kunnen we niet wachten om te zien hoe ze dit boeiende misdaaddrama tot leven zullen brengen. Famke Janssen aan boord hebben als Betty is een absolute eer en we kijken uit naar de ongelooflijke impact die ze zal hebben op deze rol en de serie.”

Famke Janssen komt naar Amsterdam voor haar allereerste Nederlandse rol ooit…

‘Spannend nieuw universum creëren na Ferry Bouman’

Uitvoerend producent en bedenker Nico Moolenaar is al even blij met deze kans om voor een groot internationaal publiek een misdaadserie in Amsterdam te gaan maken. “Het is een lang gekoesterde ambitie geweest om onze nationale schat, Famke Janssen, terug naar Nederland te halen om haar voor het eerst in haar illustere carrière in een Nederlandse productie te zien acteren. Betty is geschreven met Famke in gedachten en ik ben blij dat ze bereid is om dit avontuur met ons aan te gaan.”

“Na jaren in de wereld van Ferry Bouman te hebben doorgebracht, is het spannend om een nieuw universum te creëren. Zoals altijd doe ik dit met mijn vaste partners in crime, Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen, aan mijn zijde. Ik heb het voorrecht om de wonderbaarlijk getalenteerde Jonas Govaerts aan het team toe te voegen. Blijf kijken voor meer updates terwijl we een stellaire cast en crew samenstellen.”

Famke Janssen: ‘Enthousiast voor mij allereerste Nederlandse rol’

En dan Famke Janssen (59), een van de weinige Nederlandse acteurs die echt doorbraken in Hollywood. Denk aan haar doorbraakrol als Xenia Onatopp, de vrouw die kon doden met haar dijen, in de James Bondfilm GoldenEye. Of aan de X-Men films. Maar ze speelde ook in tv-series, zoals bijvoorbeeld het langlopende ‘How to get away with murder’. Nu komt ze dus overvliegen vanuit Amerika voor een heuse coffeeshopserie.

Famke Janssen: “Ik ben meer dan enthousiast om terug te keren naar Nederland voor mijn allereerste Nederlandse rol! Het is een eer om de kans te krijgen om samen te werken met Nico Moolenaar en de rest van dit getalenteerde team. Ik ben dankbaar dat ik weer terug ben bij Netflix en dat ik deel mag uitmaken van dit meeslepende verhaal dat zich afspeelt in de prachtige stad Amsterdam. De stad die mijn hart heeft.”

Waar gaat Amsterdam Empire eigenlijk over?

Over het verhaal van de serie ‘Amsterdam Empire’ meldt Netflix het volgende: ‘Jack van Doorn, de rijke en beruchte oprichter van het coffeeshopimperium Jackal, heeft zijn hele carrière moeten vechten tegen criminelen, concurrenten en absurde Nederlandse wetten om de grootste van allemaal te worden’. Haha, dat van die wetten hebben ze alvast uitstekend begrepen.

Netflix: ‘Wanneer zijn affaire met een bekende journaliste aan het licht komt, blijkt dat zijn gevaarlijkste vijand al die tijd onder zijn dak heeft gewoond: zijn verraden vrouw Betty (Famke Janssen), een ex-popdiva die al zijn zwakke plekken en geheimen kent en niet zal rusten voordat ze alles van hem heeft afgepakt’.

[openingsbeeld Instagram Famke Janssen, foto artikel: Shutterstock]
(advertentie)