(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl Nederland zich met de komst van twee christen-democratische partijen  in de regering vermoedelijk opmaakt voor een terugkeer naar het stenen tijdperk op het gebied van de wietpolitiek (D66 zal alle vrome wensen ten spijt over het plan-Bergkamp voor gereguleerde teelt de oren wel laten hangen naar de zedenmeesters van CDA en ChristenUnie), is er in Zwitserland momenteel juist een doorbraak van jewelste aan de gang. Mr. Maurice Veldman over het succes van het Zwitserse Heimat, ’s werelds eerste legale wietsigaret.

Hennepsigaret met 1% THC (en 20% CBD)

In Zwitserland heeft supermarktketen Coop – zeg maar de Zwitserse Albert Heijn – sinds kort legale hennep-sigaretten in het assortiment. Een pakje van 20 sigaretten van het merk ‘Heimat’ kost 19,90  Zwitserse franken en bestaat uit een mix van Zwitserse tabak en hennep met een thc-gehalte van maximaal 1 procent. Deze wietsigaretten, voorzien van een goudkleurig filter op iedere sigaret en een marihuana-logo op de verpakking, zijn volkomen legaal in Zwitserland en hebben een enorme run op de 700 vestigingen van Coop (en sinds kort ook supermarktketen Spar) in Zwitserland en Liechtenstein bewerkstelligd. Een extra aantrekkingskracht is het flinke cbd-percentage in de peuken van liefst 20 procent!

De vraag is zo groot dat de sigarettenfabriek aan het Meer van Konstanz de vraag nauwelijks aan kan. De hennep-sigaretten zijn voortdurend uitverkocht.

Uitverkocht

‘We worden door de vraag volledig overrompeld’, verklaarde Roger Koch, de oprichter van Koch & Gsell Tabakfabrikanten, die Heimat-hennepsigaretten produceert. In zijn fabriek in het plaatsje Steinach bij Sankt-Gallen worden overuren gedraaid. Koch is overigens de zoon van een voormalige christen-democratische minister in de Zwitserse regering.

Machines oververhit

Ook online loopt de verkoop als een tierelier.  Per week produceert het bedrijf van Koch 10.000 pakjes Heimat-sigaretten, maar volgens Koch is de vraag drie tot vijf maal hoger. Inmiddels is het aantal personeelsleden verdubbeld van 7 naar 14. Vanaf 6 uur ’s ochtends wordt er 16 uur lang non-stop geproduceerd. ‘’s Avonds zijn de machines volkomen oververhit’, aldus Koch. ‘Dus om 22.00 uur moeten we ze wel afzetten’. De tabak is Zwitsers, de hennep komt ondanks de merknaam ‘Heimat’ echter deels uit het buitenland, want er is eenvoudig niet genoeg binnenlandse wiet te krijgen.

Buitenlandse investeerders staan in de rij om hun geld te steken in de legale wietsigaret. De rest van Europa heeft het nakijken

De Zwitserse hennepboom begon toen er een nieuwe wet werd aangenomen om het maximale gehalte van THC te stellen op minder dan 1 procent in plaats van de 0,2 die in de EU gangbaar is (Zwitserland is geen lid van de EU).  Het leidde niet alleen tot het ontstaan van de Heimat-sigaretten, overal in het land springen nu ‘Hanf’-kiosken als paddenstoelen uit de grond. De politie moet er soms nog aan wennen. De Heimat-sigaretten zorgen dan wel niet voor een high, ze ruiken wel als een volwaardige joint, en daarom ging een overijverige agent in Zürich onlangs over tot het in beslag nemen van de Heimat-sigaretten van een jonge barbezoeker. Deze diende een klacht in, met succes, en de klager kreeg zijn rookwaar vervolgens terug van de autoriteiten.

Wettelijke obstakels

Hennep wordt in Zwitserland al sinds millennia geteeld en gerookt. Het land telt naar schatting een half miljoen regelmatige cannabisconsumenten. De Zwitsers kennen van oudsher een liberale politiek ten aanzien van drugs. Toch zijn er nog wettelijke obstakels voor cannabis. Wie met 10 gram wiet wordt gepakt, loopt kans op een boete van 100 Zwitserse franken. Vorig jaar werden 19.000 van die boetes uitgedeeld, waarbij de lokale verschillen – Zwitserland wordt sterk regionaal geregeerd via de zogeheten kantons – groot zijn. In Zürich werden 4,286 wietboetes uitgedeeld in 2016, in de hoofdstad Bern waren dat er slechts 203.

Referendum

De Zwitsers kennen echter het fenomeen van het bindende referendum: iedere belangengroep kan een zogeheten ‘volksinitiatief’ lanceren, waarover dan moet worden gestemd en waar de regering aan is gehouden als er een meerderheid voor wordt gevonden. In 2008 werd al een voorstel ter stemming gebracht om cannabis geheel te legaliseren. Dat mislukte, maar momenteel wordt gewerkt aan een nieuw voorstel dat meer kans van slagen heeft, omdat er nu een voorstel aan is gekoppeld om de verkoop van wiet ook fiscaal te belasten en het gebruik te verbieden voor minderjarigen. Achter het nieuwe voorstel staat de belangengroep Legalize It. Volgens deze actiegroep is het verbod van cannabis ‘verkeerd vanuit een sociaal perspectief, verkeerd vanuit een juridisch perspectief en gewoon stom als je het economisch bekijkt’.

Links eigenaar Roger Koch van Heimat en links een ‘oververhitte’ machine in zijn Zwitserse fabriek

Tegelijkertijd is er een plan om in vier Zwitserse steden te beginnen met cannabis clubs. Dat moet echter nog worden goedgekeurd door de regering.

Verscherpte controles aan de grens

Juridisch gezien is het geen goed idee de Heimat-sigaretten over de grens te nemen. In de buurlanden van Zwitserland zijn de autoriteiten in hoogste staat van paraatheid gebracht door het succes van de Heimat-sigaret in Zwitserland en Liechtenstein. De Oostenrijkse douane kondigde verscherpte controles bij de grens aan. Omdat het thc-gehalte in Oostenrijk niet hoger mag zijn dan 0,2 procent vallen de Heimat-sigaretten onder de Oostenrijkse drugswetten en riskeert de bezitter een gevangenisstraf van maximaal liefst 6 maanden. Ook de Duitse autoriteiten waarschuwden dat het bezit van Heimat-sigaretten aldaar strafbaar is.

Buitenlandse investeerders

De Zwitsers lijken vooralsnog door te willen gaan op de ingeslagen weg. Buitenlandse investeerders staan in de rij om hun geld te steken in de legale wietsigaret. De rest van Europa heeft het nakijken. En al die miljoenen die straks belanden op de Zwitserse bankrekeningen hadden ook naar Nederland kunnen komen als we hier niet zouden worden geregeerd door de neefjes van Ezebeus Geelman (voor de jongere lezers: dat was de zedenprekende moraalridder uit de boeken van ‘Pietje Bell). Tel uit je winst.

(advertentie)