(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Roken is uit, blowen is in. Zoveel wordt wel duidelijk uit de opmerkelijke vaststelling dat er momenteel meer cannabis consumenten wonen aan de westkust van de Verenigde Staten dan tabaksrokers! Een keerpunt in de geschiedenis dat we natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.

Historisch omslagpunt

Ooit was het roken van sigaretten zo normaal dat bijna iedereen het deed. In diezelfde jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het roken van wiet daarentegen nog een zeldzaamheid, voorbehouden aan jazzmuzikanten en hippies die er vroeg bij waren. Maar de tijden zijn onmiskenbaar veranderd, ten faveure van cannabis.

Uit een actuele opiniepeiling blijkt namelijk dat er nu voor het eerst meer cannabis consumenten wonen aan de (dichtbevolkte) westkust van de Verenigde Staten dan tabaksrokers. Dat blijkt uit data van Nielsen – het grootste consumenten/retail onderzoeksbureau ter wereld – m.b.t. tot mensen van 18 jaar en ouder in de stedelijke gebieden rondom Seattle, Portland en San Francisco.

Die liggen inderdaad alledrie in staten met legale recreatieve wiet: respectievelijk Washington, Oregon en Californië.

In 3 steden voor het eerst meer wiet dan tabak consumptie

De vraag die Nielsen stelde was of je in de afgelopen 30 dagen sigaretten dan wel wiet gerookt had. De krant Seattle Times bericht deze week over de primeur van het historische wiet-vs-tabak omslagpunt: ‘Seattle metro area is one of just three in America where marijuana use tops nicotine, data shows‘. In Portland en directe omstreken heeft 20% van de volwassenen in de afgelopen maand cannabis gebruikt, tegenover 19% die sigaretten pafte. In Seattle ‘wint’ wiet met 17 tegen 16% en in San Francisco was het verschil zelfs 16 tegen 13 procent!

Maar hoe zit het dan met Denver, de hoofdstad van Colorado, waar recreatieve wiet als eerste in heel de VS werd gelegaliseerd? Nou daar rookt nog net één procent meer van de mensen tabak dan wiet (19 vs 18%). In entertainment metropool Las Vegas – waar funwiet sinds 1 januari 2017 legaal verkocht wordt – winnen de sigaretten het vooralsnog met 23% tegenover 18% blowers.

Hierbij is het wel van belang dat je moet weten dat bijna niemand in de VS wiet mixt met tabak, iets wat in Europa (helaas) nog wel de gangbare praktijk is…

Aan de westkust van de VS is het omslagpunt bereikt: daar consumeren volwassenen liever wiet dan tabak! [foto: Vuk Stajic/Shutterstock]

‘Ook puur wiet roken slecht voor de longen’

Overigens is zelfs het puur roken van wiet niet helemaal gezond, het blijft roken tenslotte. De American Lung Association waarschuwt dat ook dat alle vormen van roken schadelijk zijn voor de gezondheid van de longen. “Of het nou rook van brandend hout is, tabak of wiet… er komen giftige en kankerverwekkende stoffen vrij bij de ontbranding van stoffen. Er is aangetoond dat de rook van wietverbranding  veel van dezelfde vergiffen, irriterende en kankerverwekkende stoffen bevat als tabaksrook”, stelt de longvereniging tegenover de krant The Mercury News.

Daarnaast wijst deze vereniging erop dat blowers anders roken dan tabaksrokers. ‘Wietrokers neigen ernaar om dieper te inhaleren en hun adem langer in te houden dan sigarettenrokers. En dat leidt tot een grotere blootstelling per teug aan teer.”

Breaking Bad

Nou ja, gelukkig zijn er ook nog alternatieven zoals verdampen (vaporizen) en edibles (eten of drinken) voor de consumptie van cannabis. Terug naar het Nielsen-onderzoek, waarvoor meer dan 200.000 volwassenen tussen januari 2018 en mei 2019 zijn ondervraagd over hun cannabisgebruik.

Er werd hen overigens niet gevraagd of ze hun wiet legaal of illegaal bemachtigd hadden. Wel weten we nu de plek in Amerika waar het meeste geblowd wordt terwijl daar nog geen sprake is van een legale markt: in de regio Albuquerque-Santa Fe in de staat New Mexico (bekend van de topserie ‘Breaking Bad’) consumeert 14% wiet. En in de stad Spokane in de staat Washington is het andersom: daar blowt slechts 12% terwijl er wel sprake is van een legale wietmarkt…

[openingsbeeld: Scarlette/Shutterstock]
(advertentie)