(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie kent ze niet: de plotselinge precisieaanvallen op de koelkast, waarbij alles dat ook maar enigszins eetbaar is, met grof geweld naar binnen wordt gewerkt? Dr. von Steijn legt uit waarom cannabisconsumenten extra gevoelig zijn voor dit bunkergedrag!

Soms is er nauwelijks tijd om überhaupt nog te identificeren wat er in je mond verdwijnt bij een vreetkick. Wetenschappers begrijpen nu hoe het komt dat iemand na een blowtje naar de keuken rent: het reukvermogen krijgt onopgemerkt een gigantische boost. Zo kan de neus van een stoner de meest subtiele etensgeuren in de lucht detecteren, en zo het hoofd op hol doen slaan.

Lekker bikken na een jointje...

Lekker bikken na een jointje…

Blowen is meer genot

Uiteraard is dit maar een deel van de verklaring. Ook onze hersenen duwen ons onder invloed van THC richting de keuken, weten we uit eerder onderzoek. Normaal gesproken zit er een rem op ons hongergevoel, en THC kan die rem in onze hersenen tijdelijk verwijderen. Dit, in combinatie met het verbeterde reukvermogen, zorgt voor de alom bekende munchies. Prima, zou ik zeggen. Eten was al een van mijn favoriete bezigheden, en met een blowtje op, duurt het genot alleen maar langer.

Simpele neusspray

Maar goed, wetenschappers zijn serieuze mensen, en doen dus graag serieuze uitspraken in hun artikelen. Neem deze bijvoorbeeld: “Patiënten die weinig eetlust hebben – zoals vaak het geval is bij kankerpatiënten – kunnen met deze kennis misschien geholpen worden, zonder dat ze een blowtje hoeven te roken.” Of deze: “Als je te veel eet, staat het reuksysteem in de hersenen waarschijnlijk gewoon in een te hoge stand. Met een simpele neusspray zou het reukcentrum van het brein  in de toekomst goed behandeld kunnen worden tegen overactiviteit.”

Uiteraard is het nog lang niet zover. De biologen hebben nu wel in het tijdschrift Nature neuroscience precies beschreven hoe THC ingrijpt op de neus en het reuksysteem in de hersenen, maar dan wel alleen bij muizen. Doh! Altijd weer die muizen. Duurt nog wel even dus, voordat er zo’n neusspray komt voor obese mensen.

(advertenties)