- 8 mei • 1e Dag van de Slachtoffers van de Speekseltest
- Waarom gaat mijn wietplant niet in bloei?
- Australiërs testen hoe het zit met cannabis (THC) en autorijden
- Wietplanten gemakkelijk voeden voor beginners
- Buitenwiet test ’25 update #4: een tropische kweekweek!
- 5 goede redenen om biologisch wiet te kweken
Australiërs testen hoe het zit met cannabis (THC) en autorijden

Over cannabisgebruik en deelnemen aan het verkeer wordt al tijden heel veel gediscussieerd. Het VOC heeft 8 mei zelfs uitgeroepen tot ‘Dag van de Slachtoffers van de Speekseltest’, zo slecht is het ermee gesteld in Nederland. In Australië hebben twee universiteiten de koe bij de horens gevat en getest hoe automobilisten die wiet gebruiken het er vanaf brengen in het gemotoriseerde verkeer.
Test na consumptie wietolie of verdampen wiettoppen
Nu is recreatieve cannabis niet legaal in Australië (net als bij ons), dus werd er veldwerk gedaan met wel legale medicinale cannabis. Voor de resultaten maakt het verder niets uit hoor, wiet is wiet.
Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of Queensland en de University of the Sunshine Coast, namen 78 deelnemers deel: 41 orale wietolie-gebruikers (leeftijd van 21 tot 67 jaar) en 37 die bloemen – wiettoppen dus – consumeerden via een verdamper (leeftijd van 24 tot 67 jaar).
Participanten aan de studie werden uitgesloten als ze aan het begin van een van beide sessies een positieve drugsindicatie hadden.
Het onderzoek is op 29 april gepubliceerd in het vaktijdschrift Drug and Alcohol Review onder de titel ‘Elucidating the acute effects of medically prescribed oral and vaporised delta-9-tetrahydrocannabinol on cognitive functions important for driving‘.
Aandacht, remmen en verwerken informatie niet beïnvloedt door THC
De Australische proefkonijnen werden eerst getest zónder cannabis te gebruiken en ongeveer een week later opnieuw mét cannabisgebruik. De tests bestonden uit het beoordelen van verwerkingssnelheid, aandacht, rembeheersing en mentale flexibiliteit.
In de post-cannabis fase werden degenen die cannabisolie gebruikten 90 minuten na inname getest en de bloemgebruikers 15 minuten na gebruik. De reden voor het verschil is dat het begin van de effecten over het algemeen veel langer duurt bij het gebruik van oraal toegediende olie.
De resultaten geven aan dat zowel de bloem- als de oliegroep géén verandering ondervonden in de informatieverwerkingssnelheid, verdeelde en volgehouden aandacht of remmende controleprestaties.
THC heeft wel effect op cognitieve flexibiliteit en uitvoerende functies
Maar er waren wel significante verminderingen in de zogeheten TMT B-prestaties (cognitieve flexibiliteit en uitvoerende functies). Bovendien was de TMT ratio significant verminderd na consumptie van cannabisolie.
Hoewel ze stellen dat TMT B gevoelig kan zijn voor acute cannabisconsumptie bij medicinale cannabispatiënten, zeggen de onderzoekers dat verder onderzoek nodig is om de aard en duur van het effect te bepalen.
Ook willen ze nog kijken of dergelijke effecten (gedeeltelijk) afhangen van de testpersonen – bijvoorbeeld bij regelmatige versus nieuwe cannabisconsumenten.
In de meeste Australische staten en territoria is het illegaal om te rijden met een THC-gehalte in het bloed, ongeacht of het wettelijk is voorgeschreven of niet. Zelfs CBD-preparaten met sporen van THC vormen een risico op vervolging.
Iedereen loopt risico en vooral medicinale cannabispatiënten
En aangezien THC tot een paar weken na gebruik detecteerbaar kan blijven in het lichaam, brengt dit medicinale cannabis patiënten die moeten rijden in een lastige situatie. Dit is in Nederland natuurlijk niet anders.
Ook hier kan je broodnuchter door de mand van de speekseltest vallen, simpelweg omdat je veel eerder wiet hebt gebruikt. En met name de medicinale cannabisconsumenten hebben eigenlijk helemaal geen keus. Het is of je medicijn niet innemen en (pijn) lijden, of wel wiet gebruiken en het er in het verkeer maar op wagen dat je niet wordt gespeekseltest…
Een bizarre situatie, waarvoor ook het VOC deze woensdag 8 mei aandacht vraagt met hun ‘Dag van de Slachtoffers van de Speekseltest‘! VOC-voorzitter Derrick Bergman: “Meer bewustzijn leidt hopelijk tot verandering, want de speekseltest is nu evident onrechtvaardig voor cannabisconsumenten.”