(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wetenschappers van de universiteit van Canberra werken aan een nieuwe behandeling van huidkanker waarbij ze medicinale cannabis gebruiken. Voor het 2-jarige researchproject is een miljoenendeal getekend met Cann Pharmaceutical Australia.

Huidkanker is groot probleem

Dat er hard een effectief medicijn moet komen voor de behandeling van huidkanker is duidelijk: alleen al in Australië lijden er al 50.000 mensen aan. Vandaar dat de universiteit de handen ineenslaat met het bedrijfsleven voor een wietmedicijn. Als het allemaal volgens plan gaat worden er volgend jaar al klinische proeven mee gehouden!

Project met wiet uit Israël

Het tweejarige wetenschappelijke project staat onder leiding van Sudha Rao, professor in de moleculaire- en celbiologie. Hij gaat onderzoeken hoe cannabis kan worden gebruikt in combinatie met bestraling en andere therapieën die worden gebruikt in de behandeling van kanker.

prof

De Australische professor Rao die aan een wietmedicijn tegen huidkanker gaat werken

Hoewel Australië de afgelopen periode vorderingen heeft gemaakt met de legalisering van medicinale cannabis, wordt er voor dit project een speciale strain uit Israël ingevlogen.

Innovatieve research

Op dit moment  gebruiken al meer dan 2.500 mensen per maand de zogeheten medicinal grade cannabis  van Cann Pharmaceutical Australia, voor aandoeningen als epilepsie, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. Volgens Andrew McCrea, managing director van de mediwiet producent die wereldwijd actief is, kunnen de eerste resultaten van de klinische proeven al bekend zijn binnen negen maanden.

Cann Pharmaceutical heeft bewust samenwerking met professor Rao gezocht, omdat zij zich met innovatieve research op kankergebied bezighoudt. Zo ontdekten zij en haar team als eerste dat een bepaald enzym een rol speelt in het verspreiden van kanker stamcellen en onderzoekt ze nu of het ‘uitschakelen’ van de kanker stamcellen ervoor zorgt dat de kanker niet meer terugkeert.

Cannabinoïden helpen immuunsysteem

Met dit baanbrekende project hopen de wetenschappers een behandeling te maken die “het immuunsysteem helpt en sterker maakt”, om de traditionele chemotherapie aan te vullen. En dan niet alleen voor huidkanker patiënten maar ook voor andere kankerpatiënten, zo verklaarde McRea. “We hebben begrepen dat dit de allereerste keer is in de wereld dat deze cannabinoïden worden gebruikt voor een standaardtherapie om melanoom (huidkanker) te behandelen.”

McRea heeft er vertrouwen in: “Omdat professor Rao, haar laboratorium en de wietsoorten met cannabinoïden uit Israël zo geavanceerd zijn, hopen we door ze bij elkaar te brengen dat we echt een verschil kunnen maken voor de Australiërs met huidkanker.”

shutterstock_331549502

Australie wil een voorname rol gaan spelen in op de wereldmarkt voor medicinale cannabis… [foto: Stokkete/Shutterstock]

Meer cannabis voor meer patiënten

Volgens activisten in Australië is het onderzoek niet alleen een doorbraak in de behandeling van kanker, maar ook voor de legaliteit van medicinale cannabis in het land, dat tot voor kort (2015) helemaal niets wilde weten van legale wiet…

Zo zegt Shane Rattenbury van Act Greens: “Dit onderzoek zal (her)bevestigen dat deze plant op diverse manieren een echt significante impact kan maken op mensen, met name wanneer farmaceutische medicijnen geen rol kunnen spelen.”

Rattenbury pleit dan ook voor een nog veel bredere toegang van allerlei patiënten tot cannabis: “People are crying out to be able to use it for a range of medical conditions and we shouldn’t be in a situation where people who want to access it for medical purposes are potentially operating illegally.”

(advertentie)