- Duitsland • Frankfurt en Hannover starten in 2025 met wietverkoop
- Auto Candy Bubatz XL: speciaal voor Duitsers (én anderen)
- Buitenwiet test ’24 update #28: laatste update van het jaar!
- Zo kweek je binnen je allerbeste autoflower
- ‘Entourage-effect’ zorgt voor sterkere, langere high dan pure THC!
- Review: wat vinden de Terp Inspectors van de medicinale wiet van Bedrocan?
Misbruik politie & justitie ‘growshop-wet’
Politie en justitie misbruiken de sinds 1 maart geldende ‘growshop-wet’ naar eigen believen. Het idee van de wet was om in te grijpen bij vermoedens van ‘grootschalige en bedrijfsmatige hennepteelt’, maar in de praktijk wordt alles aangepakt, tot en met het in beslag nemen van ongebruikte spullen uit een reeds wekenlang gesloten winkel…
Op 1 maart ging de nieuwe, aangepast Opiumwet in werking, waardoor het strafbaar is om voorbereidingen te treffen voor grootschalige en bedrijfsmatige hennepteelt. In de volksmond ook wel de growshop-wet genoemd. Al vanaf dag 1 echter valt de politie te pas en vooral te onpas binnen bij growshops, groothandels en zelfs bij particulieren om daar spulletjes in beslag te nemen. In de wet staat dat er een vermoeden moet bestaan dat de spullen voor grootschalige illegale hennepteelt gebruikt worden, maar dat lijkt een wassen neus.
Zeer ruime uitleg van de wet…
De politie jaagt op bevel van het ministerie van Justitie iedereen schrik aan (wellicht dat dit ook de werkelijke beweegreden is van de autoriteiten) door overal en nergens spullen in beslag te nemen, zonder dat er ook maar verwezen wordt naar die grootschalige hennepteelt. De nieuwe wet wordt zo ruim uitgelegd dat ze in actie komen bij alles wat je zou kunnen gebruiken om wiet te telen, maar net zo goed tomaten of paprika’s dus.
“Deze spullen mag je niet meer hebben sinds 1 maart, die zijn verboden”, zeggen de politieagenten dan als ze ergens een lamp inladen of alle artikelen in een onderneming meenemen, maar dat is nooit zo gesteld in de nieuwe Opiumwet. Zelfs bij particulieren thuis zijn op die manier al een filter en lamp in beslag genomen (zonder dat er op dat moment wiet werd gekweekt, laat staan grootschalig en bedrijfsmatig). Ook in diverse growshops is de hele inboedel preventief meegenomen en bij een parafernaliabedrijf zelfs zakjes wietzaden, zonder dat er maar werd verwezen naar dat beroemd-beruchte ‘vermoeden van bedrijfsmatige, grootschalige hennepteelt’.
Dieptepunt: inval in gesloten winkel!
Voorlopig dieptepunt in deze – wat ons betreft volstrekt ongepaste – heksenjacht op alles wat maar in de verte naar wietteelt ruikt, is de inval dinsdag bij een growshop aan de Wilhelminasingel in Breda. Er waren liefst twee vrachtauto’s nodig om alle spullen die de politie in beslag nam mee te nemen, ofwel 49 pallets met materialen. Werden die gebruikt voor grootschalige, bedrijfsmatige hennepteelt soms (wat dit ingrijpen zou rechtvaardigen, zelfs als daar slechts een vermoeden toe bestond)? Nee. Deze growshop was sinds 1 maart namelijk gesloten, door de eigenaar zelf op slot gedaan. Dus leg ons dan maar eens uit hoe je niet-verkochte spullen in een gesloten winkel redelijkerwijs kan koppelen aan grootschalige, bedrijfsmatige hennepteelt?!
Noord-Koreaanse praktijken
Het is duidelijk. We leven in een land waar justitie en politie zich niet aan de wet hoeven te houden, maar die naar eigen goeddunken mogen invullen. Hoogste tijd dat er een rechter aan te pas komt om deze Noord-Korea praktijken in de kiem te smoren en ervoor te zorgen dat deze ambtenaren de nieuwe Opiumwet zo uitleggen als dat hij is opgesteld: ingrijpen bij (een vermoeden van) het voorbereiden van grootschalige, bedrijfsmatige hennepteelt. En niet iedereen de stuipen op het lijf jagen, met als overduidelijk achterliggend idee om de hele cannabisbranche inclusief plantjes in Nederland uit te roeien, tot aan het laatste stekje toe… Als het de bedoeling was geweest van de growshop-wet om dat te doen, had er een totaalverbod op cannabis in moeten staan (inclusief een verbod op de kleinschalige thuisteelt, het bezit en consumeren van wiet en coffeeshops dus).
En dat staat er niet in de aangepaste Opiumwet, voor alle duidelijkheid.
(advertentie)