(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Meestal betreft het onveilig kinderspeelgoed, een mislukte partij doperwtjes of een auto met een schroefje te weinig erin, maar nu is er voor het eerst een terugroepactie voor marihuana. Het betreft Purple Kush voor medicinale cannabispatiënten in Canada.

In Canada zijn 12 bedrijven geselecteerd die de ongeveer 40.000 patiënten (binnen 5 jaar zijn dat er naar verwachting trouwens een half miljoen!) mogen voorzien van wiet. De unieke gebeurtenis begon vorige week, toen Greenleaf Medicinals  – een in de provincie British Columbia gevestigde producent van mediwiet – startte met het terugroepen van haar wietsoort Purple Kush. Dat deden ze na een inspectie van de overheidsdienst Canada Health, zeg maar het ministerie van Volksgezondheid in Canada. De instantie houdt de producten aan strikte standaarden m.b.t. veiligheid, controle en kweekverslagen.

De Purple Kush van Greenleaf, die uit de markt wordt gehaald

De Purple Kush van Greenleaf, die uit de markt wordt gehaald

Pesticiden in wiet

Er bleek het een en ander mis te zijn met de productiemethode van de producent. We citeren uit het rapport dat Canada Health vrijgaf om de consumenten te waarschuwen: “Wij hebben problemen vastgesteld die te maken hebben met de kwaliteitscontrole, goede productiemethoden en toezicht. Hierbij gaat het ook om residu van niet-geregistreerde pesticiden dat is aangetroffen, vieze productie-omstandigheden, twijfels over de teststandaarden en/of de controle van het genetisch plantmateriaal.”

Voordeel van legalisering

Pats boem, dat is duidelijke taal. En het toont dus ook haarfijn aan waarom het zo belangrijk is om te reguleren/legaliseren! Pas dan heb je de wettelijke mogelijkheden om kwaliteitscontroles uit te oefenen – en maatregelen te nemen als die kwaliteit onvoldoende is – met betrekking tot de wiet die er op de markt is.

Purple Kush weggooien

Het bedrijf dat op zijn falie kreeg, Greenleaf Medicinals uit Nanaimo, is ondertussen onbereikbaar. De website is offline en de telefoon wordt niet meer opgenomen. Canada Health raadt alle patiënten met Purple Kush van dit bedrijf aan om de wiet onder de kraan te spoelen, te vermengen met kattengrit om de geur te maskeren en vervolgens met het huishoudelijk afval weg te donderen… En denk nu niet dat dit allemaal een ver-van-mijn-bed-show is, ook in Nederland wordt er gerotzooid met wiet. Des te meer reden om haast te maken met die regulering van de teelt!

(advertentie)