- Studie: Eén THC-gehalte op legale wietverpakking is eigenlijk nonsens
- Lichtpaarse stelen & vreemde vlekken op wat blaadjes?
- Dit zijn alle (!) mogelijke bijwerkingen van cannabis consumptie
- Interview • Hoe de ‘Joint Doctor’ de autoflower wietplant uitvond
- Column • Kom op Eindhoven, geef Armand een plein!
- Vijf principes van water geven voor buitenkwekers
Studie: Eén THC-gehalte op legale wietverpakking is eigenlijk nonsens

Misschien heb je zelf al een legaal wietje gekocht in Nederland – wat nu in de coffeeshops van 10 steden kan – en dan op het etiket gezien dat er bijvoorbeeld een THC-percentage van 19,13 procent in de G Berry van wietteler Aardachtig zit. Welnu, uit Canadees onderzoek blijkt dat dit soort uiterst precieze THC-gehaltes op de etiketten – meestal gebaseerd op basis van één labtest – min of meer onzin zijn. Er zit namelijk nogal wat ‘natuurlijke variatie in het totale THC-gehalte in gedroogde cannabisbloemen’.
Wat zegt één waarde over het werkelijke THC-gehalte?
De ontnuchterende studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports onder de titel ‘Variability of total THC in greenhouse cultivated dried Cannabis‘.
Het onderzoek, uitgevoerd door Pure Sunfarms, een volledige dochteronderneming van Village Farms International Inc. in het Canadese British Columbia, werpt licht op de uitdagingen van rapportage over potentie op basis van één waarde en de implicaties daarvan voor consumenten, medische patiënten en regelgevende instanties in de legale cannabismarkt.
En ja, in Nederland is Village Farms ook actief als gereguleerde wietteler voor ons wietexperiment, en wel met dochteronderneming Leli Holland in Groningen.
Consument en patiënt wil meestal het ‘sterkste wietje’
Terug naar het onderzoek in Canada, waar wiet al sinds 2018 legaal is en dan niet in de vorm van een experiment maar gewoon overal en altijd, zoals het hoort.
Jarenlang hebben consumenten en medische patiënten zich bij hun aankoopbeslissingen gebaseerd op één enkel THC-percentage dat op productetiketten wordt vermeld, waarbij hogere percentages vaak worden geassocieerd met sterkere psychoactieve effecten en een hogere kwaliteit en waarde.
Je zal het wellicht herkennen als je in de coffeeshop staat en weer eens het sterkste wietje uitzoekt, puur op basis van vermelde THC-percentages…
THC% tot twee cijfers achter de komma is vorm van consumentenbedrog
Steeds meer mensen in de cannabisindustrie proberen echter duidelijk te maken dat het misleidend kan zijn om alleen naar dit cijfer te kijken. Vooral omdat op veel productetiketten in landen als Canada en Nederland niet alleen een specifiek THC-gehalte wordt vermeld voor een product dat van nature variabel is, zoals gedroogde bloemen, maar dit zelfs tot op twee cijfers achter de komma!
Zoals men bij deze strain G Berry van wietteler Aardachtig dus doet bijvoorbeeld:
De nieuwe uitgebreide analyse, waarbij gebruik is gemaakt van een willekeurige steekproef van meerdere THC-dominante cultivars, zet nog meer vraagtekens bij de nauwkeurigheid van dergelijke eenduidige cijfers.
Echte THC-gehalte wijkt tot 6,7% af van dat op etiket
De studie onderzocht de variabiliteit van THC op drie verschillende niveaus: binnen een enkele laag van de plant, in de bovenste, middelste en onderste delen van individuele planten, en tussen verschillende planten uit dezelfde batch.
De bevindingen tonen consequent aan dat het totale THC-gehalte aanzienlijk kan variëren; met waargenomen waarden die 2,4% tot maar liefst 6,7% AFWIJKEN van het werkelijke THC-gehalte!
Eén van de belangrijkste bevindingen van de analyse is dat monsters van de wiettoppen van planten aantonen dat slechts 30 tot 41 procent van de individuele potentiemetingen binnen de 99% betrouwbaarheidsintervallen voor het batchgemiddelde vielen.
Dit betekent dat een groot deel van de individuele monsters niet nauwkeurig wordt weergegeven door het gerapporteerde gemiddelde voor de hele batch. Hieronder zie je een graphic uit de studie waarop je duidelijk ziet dat er nooit sprake kan zijn van zulke psuedo-precisie ten aanzien van THC-percentages in wiet samples:
6 op de 10 wietjes die je koopt kloppen niet qua THC%
Zoals het rapport benadrukt: “Als 30 tot 41% van de totale THC-waarden binnen deze limiet valt, kan de rest niet worden beschouwd als een goede weergave van de gemiddelde afzonderlijke waarden.” Dit roept vragen op over hoe consumenten de consistentie van producten beoordelen op basis van alleen de informatie op het etiket.
Orville Bovenschen, president van Village Farms Canadian Cannabis, zegt dat het onderzoek aantoont dat consumenten niet alléén moeten kijken naar de nauwkeurigheid van de op het etiket vermelde THC-gehaltes, maar dat ze THC in het algemeen niet als het allerbelangrijkste moeten beschouwen.
“Cannabis is niet wat je denkt dat het is”, zegt Bovenschen tegen de website StratCann. “Dat is de beste manier om het te omschrijven. Als je denkt dat elke top die je rookt ongeveer 25,87% THC bevat omdat dat op het etiket staat, dan moet je begrijpen dat het (cannabis, red.) veel meer is dan dat. Het etiket houdt ook geen rekening met veel andere componenten van de plant die van invloed zijn op de effecten na consumptie.”

In de Rainbow ZiZi van wietproef-teler Hollandse Hoogtes zit volgens het etiket 17,2 procent THC, maar dat kan dus net zo goed 12,5% of 19,3% zijn aldus de Canadese studie.
Conclusie studie: consument stop met focus op alleen THC!
Bovenschen ziet dit soort onderzoek als onderdeel van een langdurige, voortdurende discussie binnen de cannabissector om consumenten minder te laten focussen op alleen THC. Daarvoor moet niet alleen de perceptie van consumenten veranderen, maar ook de manier waarop regelgevers die informatie aan consumenten presenteren.
“Ik denk dat het belangrijkste is om manieren te vinden om met de consument over andere dingen dan THC te praten. We moeten de perceptie van de consument veranderen en een manier vinden om hen voor te lichten over het feit dat er naast THC nog zoveel andere stoffen in cannabis zitten waar zelden over wordt gesproken.”
Oh ja, ook de laboratoriums die de THC-gehaltes testen moeten eens goed nadenken of ze door willen gaan met de huidige manier van wiettoppen testen en vooral dat labelen met exacte percentages tot twee cijfers achter de komma die dus bovendien van geen kanten blijken te kloppen…
(advertentie)