(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het begin werdt hij – waarschijnlijk net als de gebroeders Wright – uitgelachen om zijn hennepplannen. Maar Derek Kesek is een man met een missie en een hennepvezelsterke wil. De voormalig restauranthouder wil volgend jaar namelijk de eerste zijn met een heus hennepvliegtuig.

Derek is de flauwe grappen als, ‘Kan je hem ook oproken?’ inmiddels gewend maar is zelf echter bloedserieus over zijn plannen om een hennepvliegtuig te bouwen. “Nu lachen ze me niet meer uit.”, liet de milieuactivist deze week aan de krant the Star weten.

HP7

Derek (rechts) met het pas getekende contract dat de bouw van zijn hennepvliegtuig mogelijk maakt.

Het bedrijf van Derek, Hempearth heeft vorige maand namelijk een serieuze  stap gemaakt om ’s werelds eerste echte vliegtuig van hennep te gaan produceren door een contract aan te gaan met een bedrijf uit Florida dat vliegtuigen bouwt. Kesek is – net als wij – overtuigt van het enorme potentieel van hennep en gelooft dat zijn hennepvliegtuig een revolutie kan veroorzaken. “Net als de iPhones van Steve Jobs.”

Omdat hennep zo’n snel groeiende plant is dat verder geen pesticiden nodig heeft, zal het vliegtuig aanzienlijk milieuvriendelijker zijn dan de vliegtuigen die nu door het luchtruim zoeven. Minstens 75% van het vliegtuig zal van hennep gemaakt worden in plaats van glasvezels. En dat is inclusief de vleugels, stoelen, kussens en de hele romp, het jet biedt ruimte aan vier personen en zal een milieuvriendelijk uiterlijk krijgen, het wordt namelijk niet beschildert waardoor de natuurlijke kleur van de hennepvezels te zien blijft.

Vliegen op biodiesel

Als het vliegtuig aan alle regels voldoet zal het geheel in stijl op hennep-biodiesel lopen, vertelt Kesek. En hoewel iedereen daar op zijn minst nogal sceptisch over is, blijft Derek vastberaden. “Just watch me!”

Foto’s uit de werkplaats van Hempearth

Derek: “Niemand dacht dat het mogelijk zou zijn, maar al die negatievelingen klimmen nu mooi wel aan boord.” Het bedrijf van Derek draait niet om wiet, maar om vezelhennep. Het bedrijf wil graag de Coca-Cola van de hennepindustrie zijn, en Derek zelf zou dan de Richard Branson van het merk willen zijn. Richard Branson is een grote inspiratie voor Derek. “Ik wil een ruimteschip maken en naast Branson door de ruimte vliegen met hennep,” vertelt Derek.

Velocity Inc., het bedrijf waar Hempearth een contract mee aanging, gaf het project een half miljoen dollar om het vliegtuig te bouwen. Voordat Velocity zich in het project stortte, onderzochten ze eerst de sterkte en duurzaamheid van het hennepmateriaal door twee identieke planten te maken, een van glas- en een van hennepvezel. Toen een medewerker de planken probeerde te breken, bleek de hennepplank even sterk, en in veel gevallen sterker dan de glasvezelplank.

Derek hoopt dat het hennepvliegtuig de mensen bewust maakt over hennep en haar potentiële voordelen voor het milieu.

(advertentie)