- Maak zelf nuttige melkzuur bodembacteriën
- 7 veelgemaakte fouten die je moet voorkomen als je wiet koopt
- Help Muna, wat is er met mijn North Thunderfuck aan de hand?
- Uniek werkbezoek: Koning Willem-Alexander duikt de hennep in
- Vloeikoning Josh ‘Raw’ Kesselman koopt en reanimeert High Times
- Lichtschema’s voor wietplanten: dit moét je weten!
Maak zelf nuttige melkzuur bodembacteriën

Biologische kwekers opgelet. We gaan je vertellen hoe je zelf nuttige melkzuurbacteriën kunt maken. Melkzuurbacteriën vullen het bodemleven aan, en voeden andere nuttige bacteriën in de aarde. Als bladspray beschermen ze, en verbeteren ze de opname van bladvoeding. Rijst, water en melk is alles wat je nodig hebt om het te maken.
Nieuw in de wereld van het kweken van je eigen wiet? Dan lijkt het wel of iedereen er een eigen kweekmethode op nahoudt. Toch zijn er eigenlijk maar twee manieren om wietplanten te kweken: hydrologisch met minerale voedingsstoffen, of biologisch met een actief bodemleven.
Voor de eerste manier heb je minerale plantenvoeding voor wietplanten nodig maar een actief bodemleven kun je gewoon zelf kweken. Een zak compost is alles wat je vervolgens nog moet hebben voor voldoende organisch materiaal en een gezonde bodembioom. Daarna hoef je alleen nog water te geven om je wietplanten helemaal precies op maat te kunnen voeden.

Biologisch kweken betekent: alleen water geven en supergezonde planten kweken met mooie wortels, zonder moeite.
Biologisch kweken
Bij biologisch kweken verzorg je het bodemleven in de aarde met voldoende water, en niet je planten. Het bodemleven breekt vervolgens het organische materiaal in de aarde af, en zet dat om in opneembare voeding voor je planten. Die krijgen hierdoor nooit te veel voeding, en worden helemaal op maat gevoed. Mits er natuurlijk genoeg organisch materiaal in de aarde zit, maar daarvoor kun je gewoon een grote zak compost (uit het tuincentrum, of eigen composthoop) gebruiken. Meer dan water geven hoef je vervolgens niet meer te doen, voor een geweldig resultaat.
Melkzuurbacteriën alleen zijn overigens niet voldoende voor een biologische kweek, maar vormen wel een gezonde voedingsbodem voor het bodemleven. De basis van zo’n bodemleven vind je in elke degelijke compost, en door daar compostthee van te maken, kun je deze bacteriën extra snel vermeerderen. Lees hier hoe je gemakkelijk compostthee maakt.
Zo maak je zelf melkzuur bacteriën
Bacteriën zijn overal om je heen. De melkzuurbacteriën die we gaan maken zitten dan ook in de lucht en niet per se in de melk die je bij het maken nodig hebt. We halen ze in dit geval gewoon uit de lucht, en kweken ze op met behulp van melk, omdat ze daar nu eenmaal gek op zijn. Het zuur dat de bacteriën daarbij ook produceren, doodt de rest van de bacteriën, zodat alleen de melkzuurbacteriën overblijven.
Dit heb je nodig om je eigen melkzuurbacteriën te maken.
- 200 gram rijst
- 250 milliliter water
- melk
- een paar grote glazen potten
Het eerste wat we gaan doen is wat bacteriën uit het wild vangen. Dat doen we met behulp van rijstwater, dus doe de rijst in een grote pot, vul die verder met het water. Was de rijst even goed, schudt de pot even stevig heen en weer. Giet het rijstwater daarna over in een andere pot, want dat is wat we nodig hebben. De rijst kun je daarna gewoon koken en opeten.
Dek de pot met daarin het troebele rijstwater af met een (kaas)doek, en laat dat drie dagen tot een week bij kamertemperatuur staan. Het koolhydraat-rijke rijstwater is een voedingsbodem voor allerlei soorten bacteriën (waaronder de melkzuurbacteriën). Die gaan zich in deze drie tot zeven dagen dus ook flink vermenigvuldigen, zodat je een smeltkroes aan bacteriën overhoudt.
Na een weekje haal je het gefermenteerde water even door een zeef, en meng je het in een verhouding 1 op 10 met de melk. Laat dit nog eens een weekje afgedekt met een doek staan, zodat de melkzuurbacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Er ontstaan dan drie afgescheiden lagen vloeistof in de pot. De middelste laag is (enigszins) helder, en bevat de melkzuurbacteriën.

Als bladspray zorgen melkzuurbacteriën voor bescherming en een betere opname van bladvoeding. Foto: Owlie Productions, Shutterstock
Melkzuurbacteriën gebruiken
Met een pipet kun je de middelste laag verzamelen. Je kunt de bovenste laag er ook afscheppen, want het luistert ook weer niet zo heel erg nauw. De verzamelde vloeistof kun je afgesloten in de koelkast, enkele maanden bewaren. Je kunt het ook meteen gebruiken op de bladeren, of om de aarde leven mee in te blazen.
Voor een gezonde bladspray meng je 1 deel melkzuurvloeistof met 20 delen water, en sproei je dat op de bladeren van je wietplanten. De bacteriën beschermen tegen andere (schadelijke) bacteriën en bladziektes. Het bevordert de opname van voeding via de bladeren.
Voor het bodemleven meng je 1 deel melkzuurvloeistof met 10 delen water, en giet je het gewoon zoals je gewend bent op de aarde. De oplossing vult het bodemleven aan met een leger aan melkzuurbacteriën, wat de groei van de wortels en de opname van voeding bevordert. Een portie melkzuurbacteriën (en compostthee) per twee weken houdt het bodemleven in optimale conditie.
(advertentie)