(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een kas is handig voor wietplanten die buiten staan. Hij beschermt ze tegen zware regen en wind, en zorgt voor een tropisch klimaat met een verhoogde luchtvochtigheid. Op warme dagen kun je wietplanten echter beter buiten de kas plaatsen voor meer licht. Ook een hoge luchtvochtigheid is niet tijdens de hele cyclus gewenst. Een uitklapkas biedt uitkomst, ook om makkelijk mee te verduisteren. Zo maak je er een.

Wat is nog beter dan een kas voor wietplanten? Juist, een kas die je op zonnige dagen weg kunt klappen, en een die je halverwege de zomer ook nog eens kunt gebruiken om je wietplanten gemakkelijk mee te verduisteren. Je maakt hem van wat PVC buizen en kasfolie en plaatst hem tegen een muur of schutting op een zonnige plaats in je tuin.

Een uitklapbare kas maken

Het maken van een uitklapbare kas is niet moeilijk en superhandig. Hij is licht van gewicht maar toch sterk genoeg om je planten tegen wind en regen te beschermen wanneer dat nodig is. De kas krijgt een oppervlakte van 3 bij 2 meter, maar je kunt de maten natuurlijk ook zelf aanpassen. Zeker wanneer je je uitklapkas tegen een shutting gaat plaatsen is 2 meter waarschijnlijk te hoog. Het kost je ongeveer 2 uur tijd om te bouwen, dus een perfect klusje voor een zonnige voorjaarsmiddag.

Wat heb je nodig?

Om het geraamte van een uitklapkas mee te maken, heb je PVC buizen nodig en koppelstukken die daarop passen. Kies niet de goedkoopste gele PVC pijpen die voor elektra kabels gebruikt worden, maar de wat dikkere afvoerbuizen met een dikte van ongeveer 2 tot 3 centimeter.

  • 4 PVC buizen van 3 meter lang
  • 6 PVC buizen van 2 meter lang
  • 6 passende hoekstukken
  • 6 passende T-stukken
  • 4 buisklemmen voor bevestiging aan de muur
  • +/- 6 meter kasfolie van 3 meter breed
  • Tie wraps
  • PVC-lijm

Oké, aan de slag! De uitklapkas bestaat uit drie frames van ongeveer 2 x 3 meter die in en uitklappen als een markies. De drie frames zijn steeds een paar centimeter smaller omdat ze aan de onderkant een T-stuk hebben dat als scharnier functioneert. We maken eerst het grootste frame dat tegen de muur aan komt.

Met simpele T-stukken kun je het scharnierpunt van je uitklapkas maken.

Neem een van de PVC buizen van 3 meter en lijm aan beide uiteinden een hoekstuk. Lijm daaraan twee stukken PVC buis van 2 meter lengte zodat je een rechthoekig frame overhoudt dat aan één zijde nog open is. Lijm aan de twee open uiteindes van het frame alvast een T-stuk, maar laat de laatste 3-meter buis nog even weg.

Neem nu de laatste 3 meter lange buis waarmee je het frame compleet gaat maken, en schuif daar vier T-stukken overheen. De T-stukken moeten vrij over de buis kunnen schuiven en draaien, dus je moet wellicht even op zoek naar een grotere maat. Lijm de buis met de vier losse T-stukken eromheen geschoven, nu vast, zodat het eerste frame klaar is.

Nu ga je de andere twee frames maken. Dat doe je door eerst in ieder van de vrij schuivende T-stukken, een stuk PVC buis van 2 meter te lijmen. Op ieder van deze vier buizen lijm je vervolgens weer een hoekstuk. Nu kun je de frames met elkaar verbinden met de laatste PVC buizen. Je moet deze wel even met een ijzerzaag inkorten, want ze moeten de lengte van twee T-stukken korter zijn om te passen.

Wanneer je alles zo in elkaar hebt gezet, heb je drie scharnierende frames. Het is nu tijd om het kasfolie te spannen. Zet de frames vast even tegen een muur in een hoek van 90 graden, maar bevestig het nog niet. Houd het middelste frame op 45 graden midden tussen de andere frames in op zijn plaats met een stuk touw. Het kasfolie bevestigen gaat gemakkelijk met behulp van de tie wraps die je door het zeil heen prikt. Verstevig het zeil daarna op deze plekken met een stuk duct tape.

Het handigst is om het dak uit één stuk folie te maken, en later de zijkanten te bevestigen. Met duct-tape, tie-wraps en een schaar kom je een heel eind. Als het goed is heb je nu een uitklapkas klaar die er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

Rest je alleen nog het bevestigen van je uitklapkas tegen de muur of schutting. Dit doe je met de vier buisklemmen. Plaats er twee aan de bovenbuis en een aan iedere verticale buis. Wanneer het tijd wordt om de planten te verduisteren, kun je het zeil vervangen voor zwart wit folie (witte kant naar buiten). Nu hoef je het alleen maar dagelijks op tijd neer te klappen.

 

(advertenties)