(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een nieuwe naam op CNNBS maar geen nieuwe buitenkweker. Hoe dat precies zit legt Gefjon je vandaag éénmalig uit en daarna gaan we gewoon volgens de planning verder met zijn buitenwietseizoen van 2024. De dames voelen zich al helemaal in hun element in de kas en de volle grond. En er zitten een paar échte freaks tussen dit jaar…

Ja, ja. Na lange, donkere en koude maanden, voorbereidingen en zaden uitkiezen, ontkiemen en ze maanden lang te moeten bijlichten (ik was al ergens in februari begonnen 🙈 🤣), is het eindelijk zover 😁🙏🙏  Eind deze week (als ik dit schrijf is het 6 mei) is het IJsheiligen en dat is hét moment waar elke buitenkweker op zit te wachten.

IJsheiligen is het moment waarna het normaal gezien niet meer gaat vriezen ’s nachts, en de dames dus veilig buiten gezet kunnen worden. Voor mij is het ook de officiële start van het buitenwietseizoen van 2024 😁 Maar voordat ik verder over de dametjes buiten vertel, moet ik eerst even wat uitleggen denk ik.

Gefjon Grow?

Zoals je aan de titel hierboven misschien al hebt gezien, is mijn naam veranderd in Gefjon Grow. En nee, ik heb geen identiteitscrisis of een geslachtsverandering (wat momenteel erg in de mode lijkt te zijn). Dat is het allemaal niet. Verre van eigenlijk maar veel kan ik er helaas ook niet over zeggen, behalve dan dat het uiteindelijk komt omdat zelf je eigen wiet kweken nog steeds niet mag in Nederwietland.

Gefjon is de naam van een Noorse Godin van planten en tuinbouw, dus dat leek me wel toepasselijk voor deze naamswijziging. Laten we hopen op haar zegen voor een fantastisch buitenwietjaar!

De buitenwietsoorten

Zo, en dan gaan we nu verder met mijn buitenwietseizoen 2024. Na lang wikken en wegen 🙈 heb ik uiteindelijk voor de volgende wietsoorten gekozen voor dit jaar. Serious 7 van Serious Seeds, Hollands Hope van Dutch Passion, Biscotti Vanilla van Dutchfem, Supafreak van Humboldt Seeds. En de laatste maar voor mij zeker niet de minste: de Frosty’s Purple Freak 🥰

Ik heb besloten om een van de Frosty’s Purple Freaks in m’n eigen tuin te laten staan, omdat het echt onmogelijk is om die te herkennen. En wie de plant wel herkent moet zeker zijn mond houden en zeker niet lopen zagen, want die doet het zelf ook 🤣🤣🤣 De andere Frosty Purple Freak gaat naar het stuk land waar de Frisian Duck dames vorig jaar stonden 😁

In de kas en op het land

De Serious 7 en de Hollands Hope dames zijn al stevige planten, aangezien zij als eerste ontkiemd werden en al een grote voorsprong hebben. Twee van de drie Serious 7 dames staan in de serre in een pot, en de derde staat in de volle grond. Ze zijn alledrie echt in hun element in het lentezonnetje 😁 Dat vinden ze veel leuker dan zo’n klein LED lampje in een tentje 🤣

Van de Hollands hope planten staan twee van de drie in de volle grond, en eentje in de kas in een pot. Zoals je merkt staat niet alles in de volle grond en open lucht dit jaar. Ik heb daar een goede redenen voor, en dat is omdat het al stevig heeft geregend de afgelopen maanden.

Het stuk land staat daardoor deels al heel lang onder water en ik weet niet zeker of de grond te nat zal zijn, en misschien tot wortelrot kan leiden. Daarom heb ik een deel in grote potten in de kas gezet waar ze kunnen groeien en bloeien 😊 Indien we een kwakkelzomer krijgen staan ze daar ook meteen lekker beschut voor de regen. You never know 🙈

Supafreaks…

Dan de Supafreak die buiten staat. Met deze heb ik wel het risico genomen om haar in de volle grond te zetten. Dit omdat ik die eigenlijk zo groot mogelijk wil hebben. Ze staat een paar meter van waar mijn eerste outdoor-avontuur vorige zomer begon 😁 Hier krijgt ze veel zon 😊 en kan ze hopelijk lekker groot worden!

De andere Supafreak dame heb ik in de binnen tent gezet, omdat die ik niet echt freaky genoeg vond, laten we maar zeggen (poehee, klink ik lekker snobbig 🙈🤣). Nee, ik bedoel er waren wel wat freaky bladeren maar in vergelijking met de dame buiten niet zoveel. De Supafreak buiten is er een waar je zo langs kan lopen zonder dat je door hebt dat het een cannabisplant is 🙈🤣🤣 Het lijkt eigenlijk meer op een varen.

…en Frosty’s Purple freaks

De twee Frosty’s Purple Freak dametjes worden deze week van elkaar gescheiden. Zoals ik eerder vermeld had zal een hiervan bij mij blijven. Dit is het nakomertje en eentje die niet echt goed groeit. Dokter Groen wees me hierover laatst op een belangrijk punt. Deze soort komt namelijk voort uit verschillende mutanten, en is dus eigenlijk al een mengsel van buitenbeentjes en nakomertjes. Ergens is het dus wel ‘normaal’ dat ze dan ook niet zo ‘normaal’ groeien, en wat trager zijn of zich vreemd ontwikkelen.

De andere frosty’s Purple Freak gaat even in de kas, en als ze groot genoeg is denk ik in een heel grote kuip, buiten in de volle zon 😁 Niet ver weg van haar Supafreak nichtje 😁

Vanilla Biscotti

En dan de kleinste door omstandigheden maar waar ik zeker even benieuwd naar ben. En tevens ook de eerste keer dat ik van dit merk iets kweek: de Vanilla Biscotti van Dutchfem. Die komen ook in grote potten in de kas (zal een mooi zicht zijn straks daar 😁) en zijn deze week voor de eerste keer verpot naar een 11-literpot. En zo gaan we ze later nog een paar keer verpotten. Dat hebben ze liever dan de volledige lente en zomer in een klein potje te moeten staan.

Zó, dit was mijn eerste officiële echte buitenverslag voor 2024. Ik heb er echt zin in 😊🙏 en ik wens jullie allemaal veel mooi weer, en natuurlijk ook veel groei- en bloeiplezier. En op het einde hopelijk een lekkere mooie oogst natuurlijk 😁

Ik zal net zoals bij de Frisian Duck dames van vorig jaar weer om de twee weken een verslag maken. Dan zien we elke keer mooi de verschillen (in formaat en dikte met het voorgaande verslag. Geniet nog van de eerste buiten plaatjes 😊 en tot over twee weken. Normaal gesproken zullen de dames dan al een beetje gewend zijn aan het buitenleven, en zich volop focussen op groeien en groter worden 🙏

Groene groet, Gefjon Grow 🙏

(advertentie)